Hemskt mycket hej!! Jag heter Julia Forsberg, pluggar pol.kand i Lund men är nu i Sydafrika för en utbytestermin vid Stellenboschs universitet. Min första tid i Lund (började VT17) spenderade jag som novisch med Lupef och terminen därefter var jag fadder. Och nu har jag alltså erhållit den respekterade titeln ‘Lupefbloggare’. yäää

Parrankorren hemma i Lund (B4-fam<3)

Varför Stellenbosch?
Månaderna innan jag började plugga i Lund spenderade jag i Kapstaden. Jag åkte tillbaka till Sverige pga att jag blev antagen, annars hade jag garanterat stannat längre. Med siktet direkt inställt på ”om det finns en möjlighet till utbyte i Sydafrika – då måste MÅSTE jag ta den” började jag i Lund. Vecka 2 av mina ”studier” (vet inte hur mycket det blev av det den första terminen?) hade jag bokat möte med syv om utbyte. Han kollade mest på mig frågande, gmn utbytet är termin 5 varför e du så stressad? Så jag fick chilla lite och avvakta tills det faktiskt var dags att söka nomineringar under termin 2.

Från när jag var i Kapstaden 2016. Var uppenbarligen en stor tönt och tog med mig en svensk flagga som rekvisita till bilder? Stellenbosch ligger iaf 40 min utanför kapstaden och området är känt för sina många vingårdar hehe

Varför utbyte > praktik?
Jag valde att inte göra praktik på grund av att jag hellre vill hellre göra det efter min C-kurs. Sålänge man inte tar ut sin examen är man fortfarande en registrerad student och kan ansöka till praktikplatser där du ska vara en student. Min förhoppning är att få möjligheten att genomföra ambassadspraktik VT20. Vi får se hur det blir!

Ansökan, Statement of Purpose & Studieplan
När det var dags för ansökan var jag trots min tidiga excitement ute i sista sekund. Lundalivet hade välkomnat mig med öppna armar och en utbytestermin kändes avlägsen. Jag gjorde allt samma dag som deadline. Perfekt! Skitdålig idé verkligen. Det tar längre tid än vad man tror. Även om jag visste varför jag ville till just Sydafrika och Stellenbosch är det tidskrävande att skriva ett kick-ass Statement of Purpose på engelska under en dag. Så: var ute i god tid!! Att hitta olika kurser och skapa olika studieplaner TAR TID. Om jag skulle gjort något annorlunda skulle jag börjat med det direkt när termin 2 startade.
Jag sökte till max-antalet universitet, tror det var fem stycken? Stellenbosch var mitt första-val och finns under ”University-wide” agreements vilket betyder att hela Lunds uni kan söka, men det fanns många spännande universitet via den egna fakulteten också.
Statement of Purpose är en sida långt brev om varför du bör få åka på utbyte. Tips för att skriva: börja med kort info om dig själv och tidigare erfarenheter. Varje relevant erfarenhet kan knytas till något som är bra för ditt utbyte. Tex, har du jobbat med något speciellt: hur kommer det främja ditt utbyte?

Anonym vän när jag desperat frågade om tips på hur man skriver sitt statement of purpose

Praktiska förberedelser:
Okej first of all! Om man vill ha ett enkelt utbyte där du inte behöver ordna så mycket innan: åk inte till Sydafrika. Det var faktiskt svårt att känna att ”detta är SÅ värt det” under hela processen. Men såhär nu när allt är avklarat: AAbsolut! Det såg ut typ såhär för mig:

1. Först blir du nominerad av Lund och blir jätteglad. Detta skedde för mig under slutet av termin 2.

2. Sedan ska ansökan till Stellenbosch universitet (SU) in i början av terminen. För mig var deadline sista september.
TIPS: du kan ansöka om boende via SU innan ansökan till själva skolan ska in! Det är först till kvarn. Jag sökte 28:e augusti men kunde ha gjort det ännu tidigare. Man får svar om boende senast sista oktober.

3. Jag fick sedan mitt antagningsbesked från Stellenbosch i mitten av oktober och några dagar senare blev jag erbjuden boende på campus i ett boende som heter Academia. Det finns olika typer av boenden men jag bor i en korridor med 7 andra studenter, eget badrum med dusch men delat kök. Superfräscht!

TIPS: att ha sparade pengar. Jag hade jobbat hela sommaren och det var tur. Man får betala ganska stor del av hyran i förväg (för min del var det runt 13 tusen kronor) och en ”University academic fee” på 5500kr. Delar av denna fee hamnar på ditt studentkonto och som används för olika obligatoriska kostnader. Man betalar exempelvis för att använda internet på campus med detta konto.

Igår hade vi vår första Braai med alla i vårt hus (kallas Block, jag bor i Block6) här på Academia! Braai är i princip bara afrikaans för bbq och sjukt populärt.

4.Visum. Direkt när du får antagning ska visumansökan påbörjas. Jag gjorde så att jag förberedde stora delar innan jag blev antagen (eftersom en nominering innebär 99% säkerhet att du kommer studera där). För ett studentvisum ska du bl.a röntga lungorna, beställa personbevis på engelska från skatteverket, utdrag ur belastningsreg på engelska, osv.. All info om visumansökan finns på ambassadens hemsida.
Be aware att ambassaden ligger i Stockholm. Jag fick åka dit 2 gånger pga problem med papprena första gången (trots att jag förberett mig ”sååå bra”).
Mina viktigaste tips:
– Se till så flygbiljetten ut ur landet stämmer överens med hur länge du har ordnat boende för. Detta var mitt misstag, flyget var bokat några dagar efter mitt boende på campus tog slut. Jag hade tänkt ta in på airbnb/hostel men nope, allt måste vara förbokat.
– ALLT SKA FYLLAS I MED SVART BLÄCK! Detta är tydligen superviktigt! Alltså allt, läkarintyg, röntgenintyg osv osv. Blå bläckpenna är big no-no och kommer innebära att du får fylla i allt på nytt.
– Återigen: ha sparade pengar! Du måste åka till Stockholm, alla intyg kostar, du kommer behöva teckna en sydafrikansk sjukvårdsförsäkring (cirka 2500kr) och köpa flygbiljetter i förväg osv.

Jag spenderade ungefär 6000kr på min visumansökan. Med flygbiljetterna tillkom runt 5000kr. Jag bokade en avbokningsbar till Windhoek i Namibia för jag vet fortfarande inte riktigt när/hur jag kommer åka tillbaka!

Ett av miljontals ”viktiga papper” som behövdes för visumet:)

5. Avvakta avresa+ sök CSN
Mitt visum kom efter mitt andra besök på posten 3 dagar senare. Detta var i slutet av november! Men man ska räkna med att det kan ta upp till 6-8 veckor. För mig som chillat rätt rejält 3 första terminerna av uni innebar denna termin i flera perioder plugg på 300% där omtentor jonglerades med pågående B-uppsats och andra kurser. Jag tänkte inte så mycket på att jag skulle iväg. När skolan väl var avklarad hade jag 6 dagar kvar tills det var dags!

Angående CSN så ska man söka för 2 terminer, för utbytesterminen och för terminen du återvänder. För mig innebar detta att söka för VT19 & HT19 samtidigt! Detta är viktigt eftersom studieresultaten från utbytet ofta dröjer och det kommer innebära försenat CSN.

6. Avresa
I sin lundabubbla blir man rätt bekväm och trygg. Så en varning till alla andra som jag som tror att resor till nya platser alltid känns asfett och kul: NEJ. Det var skitjobbigt att lämna! Även om det ”bara är för en termin”.
Tips: checka in och boarda planet fort som fan, för sen blir det schtelt att ångra sig och gå av!!! Tänk inte så mycket! Du ska bara till andra sidan jorden! 🙂 (Och såhär en vecka efter jag lämnade känns allt mycket bättre, Lund finns kvar och man ska absolut ta chansen att åka iväg!!)

Efter 18h resa landade jag äntligen i Kapstaden och träffade massor andra bytisar och sedan åkte vi alla i olika shuttlebuses till universitetet

Hela denna vecka har vi ”orientation and welcoming”, kurserna börjar inte förrens på måndag 4e feb! Mycket som händer och dagarna går väldigt snabbt. Nu måste jag skynda iväg till en välkomstmiddag för alla internationella studenter!! Ha d göttt haaaj<3


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *