Crossroads är ett äldre koncept i Lupef som äntligen kommer till liv igen!

Är du osäker på ditt val inför T3?

Är du pol.kandare? Är du osäker på vad du ska välja till termin 3, nu när tiden är så knapp? Kolla hit! Fem Lupef-pol.kandare med en T3a i ryggen är här för att hjälpa just dig.

Här är alternativen som ges inför tredje terminen enligt kursplanen för Politices kandidatprogram. Nedan följer ett antal alternativ som tidigare Lupefare läst. Ytterligare några av kurserna går att kombinera (exempelvis STAA41 + HARA23).

Är du fortfarande osäker? Kontakta studievägledningen på statsvetenskapliga institutionen: studievagledare@svet.lu.se

Statistik 30 hp (STAA41/STAA42)

Hej!

Jag heter Veronika. Inför min tredje termin stod jag länge och pendlade mellan två val: samhällsgeografi och statistik. Någon skulle ha varnat mig! JA, statistik är kul, men statistik är också JOBBIGT. Att jag valde att läsa båda kurserna är dock ingenting jag ångrar (fast det beror egentligen på hur omtentan i juni går…).

Första kursen i statistik (STAA41) är något jag skulle rekommendera alla att läsa. Kursupplägget är bra, lärarna är duktiga och behjälpliga. Läroboken gjorde det omöjliga möjligt: jag förstod mig faktiskt på alla formler och all matte. Nu när jag läser fortsättningskursen i stats är jag glad att ha statistiken i ryggen, det ger en bättre förståelse när det kommer till exempelvis kvantitativa metoder

Däremot är jag inte lika nöjd med den andra kursen (STAA42). Det var kul att göra en egen enkätundersökning samt mysigt att äntligen gå i en mindre klass – men utöver var det väldigt mycket plugg, många formler och uträkningar jag hade svårt för, samt sämre kontakt med lärarna. Även om jag framstår aningen negativ här, så lärde jag mig massor – åtminstone om självdisciplin!

Mitt bästa tips är att gå på magkänslan! Det gjorde jag, och trots att det var svårt, hade jag inte valt annorlunda. Är du fortfarande osäker går det faktiskt att söka statistiken parallellt med JÖKEN, så får du bestämma dig vid antagningsbeskedet – här kan du fråga studievägledarna om hjälp. Det är faktiskt inte helt givet att man ska veta allt nu. Sitt lugnt i båten, och se vart magen tar dig!

Statistik 15 hp + Juridisk översiktskurs 15 hp (STAA41 + HARA50)

Hej!

Jag heter Vera. På min tredje termin på pol.kand läste jag Statistik: Grundkurs 1 och Handelsrätt: Juridisk översiktskurs.

Vad var bäst?

Statistiken var roligt för att man fick känna sig smart. Jag tyckte att det ändå gick ganska fort att lära sig excel, SPSS och matten, vilket gjorde att när man fattade det kunde låtsas vara en statistiker. Det bästa med jöken är att ju mer man lär sig, ju mer förstår man hur mycket man kan applicera handelsrätt i vardagen. Sjukt att kunna applicera lagrum på Vinted! Det var motiverande att kursen går att använda. Seminarierna var riktigt bra för att vara ikapp hela tiden.

Vad var sämst?

Med statistiken var det mycket plugg och matte. Kursen var lite ostrukturerad och spretig, fel i facit gjorde det svårt att plugga. Om föreläsningarna inte gav något var boken riktigt bra för att förstå!

Jöken var sjukt maffig. Väldigt mycket kurslitteratur, vilket nästan var omöjligt att hinna ikapp. Det var också väldigt läskigt att göra en 15 poängs tenta eftersom den var så stor. Fem timmar var stressigt för tentan, satt med pennan i handen hela tiden!

Tips?

I statistiken var verkligen boken min bästis. Personligen tyckte jag att den var så bra och jag förstod kursen genom den. Gör alla quiz i tid och ordentligt! Lätta poäng att hämta hem. Lär dig geogebra riktigt bra, man får använda den på tentan och den går att använda till så mycket.

Med jöken tycker jag du ska lägga stort krut på seminarierna, mest bara för att själva kursen inte ska kännas så maffig och stor. Kötta exempeltentor och se till att du har bra översikt på alla delarna! Stort tips är att skriva lösningsförslag i lagboken, det tyckte jag hjälpte under tentan.

Juridisk översiktskurs 15 hp + Förvaltningsrättslig översiktskurs 15 hp (HARA40 + HARA23)

Hej! 

Jag heter Mattias. På min tredje termin på Pol.Kand. läste jag Juridisk översiktskurs (JÖKEN, HARA 40) och Förvaltningsrättslig översiktskurs (HARA 23). Jag ville gärna läsa lite juridik som ett break från ekonomi-matten på NEKEN. Statistik lät fruktansvärt jobbigt och därför gjorde jag en kombination av två juridikkurser!

Jöken rekommenderar jag alla, oavsett intresse, att läsa. Det är en otroligt allmänbildande kurs som alla har användning för i livet. Förvaltningsrätten gav en riktigt bra bild av organisering, som jag tyckte var väldigt användbart i förvaltningkursen på StatsB terminen efter. Mycket bra lärare och lärorik kurs, ganska få som väljer det så betydligt mer chill stämning i klassrummet, vilket jag tyckte om. 

Nackdelarna då? Jöken är tung. Det är lite om många olika saker, vilket kan bli lite mycket ibland. Är man studiediciplinerad och går på föreläsningarna så går det bra. Seminarierna, som är 8 st, hjälper en också väldigt mycket att hänga med. Förvaltningsrätten var stundtals ganska grå, vilket är bilden man har av förvaltning. Jag hade dock bra föreläsare som var medvetna om ämnets gråhet och kunde på så vis skämta om det och livslusten kom tillbaka! 

Välj det du är intresserad av! Många säger att statistik ger fler jobbmöjligheter i framtiden men då ska man också orka genomlida det ett halvår. Jag rekommenderar att läsa det du tycker är kul, och skulle arbetsrätt, förvaltningsrätt, skatterätt eller liknande så har man en ypperlig chans att få kunskap i det, som ingen annan har. 

Samhällsgeografi 30 hp (SGEA20)

Hej!

Jag heter Malin. Min tredje termin på pol.kand valde jag samhällsgeografi. Inte för att jag vill ta en kandidat i ämnet, men för det kändes som att det passade mig bättre och mer intressant än till exempel statistik. 

Jag tyckte kursen var bra och intressant, kanske främst för att den omfattade mer än bara stadsplanering som man lätt tror i början. Kursen tog upp mycket om till exempel hållbar utveckling, ekonomisk geografi, global handel och urbanisering

Kursens upplägg är likt stats grundkurs, alltså 4 delkurser på 7.5 poäng vardera och plugget är väldigt likt. I princip bara läsning, vilket i sig inte är så kul, men kursen är inte heller så svår. Men vi fick åka på några utflykter som var intressanta och bidrog till en större förståelse för kursen. 

Det sämsta eller det jag gillade minst var nog läsningen och sättet att plugga. Även om det är intressant tröttnar man på att bara sitta och läsa texter. Det var speciellt jobbigt att ställa om till all läsning efter att ha pluggat nationalekonomi. 

De första två tentorna vi hade var salstenta och då var det självklart viktigt att ha läst mer eller mindre allt. Men de andra två tentorna var hemtentor och man behöver inte ha läst allt innan, även om de säger hur viktigt det är att ligga i fas med läsningen. 

Mitt andra tips jag har är att välja denna kurs om man precis som jag är mer intresserad av statsvetenskap än till exempel företagsekonomi eller statistik. Välj den kurs du tror kommer tycka är mest intressant, annars kommer det bli en lång termin. 

Företagsekonomi 30 hp (FEKA10)

Hejsan!!

Jag heter Elsa och pluggar min fjärde termin på Pol Kand. Förra terminen valde jag att läsa kursen i företagsekonomi. Egentligen grundade jag inte mitt val på särskilt mycket, då jag inte ens visste vilken fortsättningskurs jag ville gå, men jag tänkte ändå att företagsekonomi kan vara användbart oavsett vart jag hamnar i framtiden. I detta inlägg ska jag därför dela med mig av vad jag tyckte var det bästa och sämsta med kursen, samt ge mina bästa tips!

Det bästa med kursen var absolut förståelsen man fick om allt inom företagande och hur företag faktiskt fungerar, oavsett vilket typ av företag det är, samt vilka problem och dilemman som kan uppstå även där. Utöver siffror, som i redovisning och ekonomistyrning, får man lära sig mycket om ledarskap och värdeskapande, vilket nog är det som jag främst tar med mig. 

Det sämsta med kursen var nog själva upplägget. Varje delkurs är bara under tre veckor, vilket jag upplevde som väldigt kort tid för att hinna med allt man hade tänkt. Med det kommer även mitt första tips (som jag vet att man alltid får höra, men här menar jag det verkligen!!): att börja plugga i tid! Under dagarna efter en tenta finns det tyvärr ingen tid till att vara helt ledig, då nästa kurs oftast börjar direkt, dagen efter. Mitt andra tips är att börja på extentor så tidigt som möjligt, typ vecka innan tenta. Oavsett om du inte är färdig med andra övningsuppgifter så hjälper extentor så, så mycket! Jag kände i alla fall att jag lärde mig och förberedde mig mycket bättre med hjälp av dem.

Hoppas detta kan vara till hjälp för någon i sitt val, oavsett vad det blir! Det var allt för mig!

Categories: Crossroads

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *