Nedan följer en guide till hur en utbytesansökan kan se ut. Denna är baserad på studenters erfarenheter från ansökningsperioden 2022. Se till att följa informationen du fått av din institution i första hand, och se detta huvudsakligen som inspiration för ansökan, eftersom den eventuellt kan innehålla felaktigheter (vi är alla mänskliga <3).
Hur söker man egentligen utlandsstudier?
Att navigera all information som finns på vad som känns som hundratals olika sidor och plattformar kan kännas som en omöjlighet. Ändå är det oräkneliga studenter som gjort det innan. Det måste ju gå, eller hur? Med det sagt kan det vara skönt med lite hjälp på traven. Nedan har vi sammanställd vad vi anser vara det viktigaste att tänka på när du söker utbyte. Här hittar du också länkar till Ekonomihögskolans respektive statsvetenskapliga institutionens guide till ansökningsprocessen. Lunds universitet har också en kort youtube-serie där de förklarar applikationsprocessens olika steg, länkar till dessa videoklipp går också att hitta nedan.
Börja med att tänka ut var du vill åka
På ekonomihögskolans hemsida kan du filtrera och hitta vilka partneruniversitet som finns tillgängliga vid just det tillfälle som du planerar att åka iväg på utbyte. Söker du genom statsvetenskapliga institutionen är det lite krångligare. Börja med att bli deltagare i en Canvaskurs, som vanligtvis heter något i stil med “Application for Exchange studies 20XX-20XX”, där publiceras information inför utbytet (däribland var man kan åka). Fakulteten håller också flera informationsträffar inför ansökningsperioden, mycket av informationen inför det publiceras här. Ett förslag är också att läsa blogginlägg från tidigare studenter som varit på utbyte för att få inspiration. Självklart kan du läsa inlägg här på Lupefs blogg, men även universitetet har en väldigt bra blogg med smidiga funktioner för att filtrera efter land, fakultet, program etc. Dessutom har LU ett instagramkonto där utbytesstudenter kontinuerligt uppdaterar och berättar om sina upplevelser, där du kan få massvis med inspiration. När du kollar på olika länder och universitet, se också till att ta reda på om de har några specifika behörighetskrav för ansökan och om du i sådant fall uppfyller dessa, samt att du uppfyller de generella kraven för ulandsstudier.
Skriv ett Statement of Purpose
Vad är ett statement of purpose? När du söker utbyte ska du förklara varför just du bör bli antagen, lite som ett personligt brev när du söker jobb kan man säga. Beroende på vilken institution du söker genom ser formateringen lite annorlunda ut. Ekonomihögskolan brukar generellt sett ha ett frågeformulär på ett antal frågor där du ska motivera valet av dig genom svar på maximalt 1000-1200 tecken på varje. Ansökan genom statsvetenskapliga institutionen brukar generellt ske genom en flytande text på en A4. Den ska skrivas på engelska.
Saker som kan vara bra att få med är:
- Varför du vill åka på utbyte just dit du vill åka
- Vad du har för syfte med ditt utbyte
- Varför just du skulle vara en bra internationell representant för Lunds universitet
- Om du har några tidigare erfarenheter, i form av ex. jobb eller ideellt engagemang, som utmärker dig som en bra kandidat
Study plan
I din ansökan ska du också bifoga en study plan. Detta innebär egentligen bara att du listar vilka kurser du kan tänka dig att studera vid varje universitet som du söker till. Upplägget är mycket simpelt, du behöver egentligen bara skriva universitetets namn och kurserna du vill läsa där (med antal poäng och kurskod om det finns att hitta). Hur många du ska ha med på listan varierar beroende på vilket land du ska åka till och vilket system som finns där, men huvudregeln är att kurserna ska summera motsvarande 30hp. I många europeiska länder använder man ETCS som kurspoäng, och även där brukar 30 poäng motsvara en termins heltidsstudier i svenska mått. Men detta skiljer sig som sagt mycket från land till land. Detta är också vad många anser vara den krångligaste delen av ansökningsprocessen, eftersom informationen bara går att hitta på varje universitets enskilda sida. Ett tips är att spara alla länkar du hittar till kurinformationen till dina potentiella utbytesuniversitet på ett samlat ställe, så slipper du frustrationen av att behöva leta upp det igen om du skulle stänga fliken. Din study plan ska även den skrivas på engelska.
- Om du söker genom LUSEM behöver du egentligen bara rada upp allt i ett enda dokument. Skriv namn på universiteten du söker till, och namn på kurserna du önskar läsa på vardera universitet. Inkludera kurskoderna och antal poäng också i den mån det är möjligt.
- Om du söker genom SVET får du en mall som du ska fylla i för varje universitet som du vill söka till. Det är alltså ett dokument för varje universitet. Precis som för LUSEM fyller du i namn på kurserna, kurskod, antal poäng och även vilken institution kursen läses vid (i den mån det är möjligt att hitta).
CV
Sist men inte minst ska du skriva ett CV. Detta behöver inte vara flashigt med cool design, det viktiga är att du får med dina tidigare erfarenheter etc. Precis som när du söker jobb. Även detta ska skrivas på engelska.
SoleMove
Nu är du snart i mål! Då är det dags att börja skriva din ansökan på plattformen SoleMove. Det går till ungefär såhär…
- Börja med att logga in på SoleMove här och fyll i din vanliga studentinloggning.
- Välj sedan “Application form for outgoing student mobility” i menyn till vänster.
- Klicka på “New”
- Välj “S – study” som mobility type, och se sedan till så att du väljer rätt institution och sökomgång. Det vill säga antingen LUSEM eller SVET, och rätt år och applikationstyp (finns vanligtvis tre kategorier för vardera institution: “Exchange Programme for Bachelor’s students”, “Tuition-based Mobility at UC Berkeley International Study Program” och “Reapplication” – se till att välja den som passar din ansökan!).
Fyll sedan i dina personliga uppgifter:
- Ditt personnummer enligt formatet ÅÅÅÅMMDDXXXX
- Kom ihåg att skriva telefonnummer i internationellt format, dvs. +46… Detta är en vanlig miss!
- Vid ”Name of your faculty at LU” tycker du på den lilla pennan för att få upp alternativ, och där fyller du sedan i ”School of Economics and Management” om du söker genom LUSEM, och “Faculty of Social Sciences” och sedan “Department of Political Science” om du söker genom statsvetenskapliga institutionen.
- Om det är så att hela ditt namn inte får plats i rutan “Full name according to passport” så kan du skriva det i rutan “Additional information” istället.
Nu är det dags att fylla i din studieinformation:
- Börja med att välja + Add new institution/enterprise
- Dubbelkolla så att du endast väljer universitet som faktiskt är tillgängliga under din ansökningsperiod.
- Välj inte “Unspecified” eller ”Other, please specify”.
- När du lägger till universitet och får möjlighet att välja alternativet BILATERAL – gör då det.
- Se till så att du fyller i korrekt namn för det program du läser, exempelvis:
- Politices kandidatprogram
- Praktisk filosofi, politik och ekonomi
- Freds- och konfliktvetenskap
- Ekonomie kandidatprogram
- Under “Number of credits received within your programme” skriver du hur många avklarade högskolepoäng från ditt program som du har vid tidpunkten du söker utbyte. Om du har högskolepoäng från andra kurser som du läst utöver ditt program som du vill inkludera i din examen, kan du räkna med dessa också.
Se till att ladda upp alla bilagor som nämnda ovanför (Statement of purpose, study plan och CV) även om bara statement of purpose står som obligatorisk. Om du inte läser inom ett program, dvs. att du exempelvis bygger ihop ditt eget kandidatprogram, ska du även skicka in din individuella studieplan till institutionen. Denna individuella studieplan behöver inte skrivas på engelska. Du kan även ladda upp andra dokument här så som intyg från arbetserfarenhet, föreningsverksamhet, referenser som du nämnt i ditt CV eller studieresultat från andra universitet/högskolor än Lunds universitet. Men detta är frivilligt. Det som ska vara med är alltså de tre dokument som nämnts ovan. Se till att de är i pdf-format eller Word-format.
Se till att i tid a koll på när sista ansökningsdagen och tiden är. Lämnar du in bara en minut för sent kommer din anmälan inte med, så se verkligen till att ha god tid på dig att slutföra din ansökan på SoleMove. Om det är så att du inte kan skicka in din ansökan brukar det oftast vara för att något saknas eller står i fel format. Tips är att dubbelkolla så att du skrivit ditt telefonnummer på rätt sätt (+46…). Om allt stämmer hittar du knappen för att skicka in din ansökan under “Check and send application”.
Efter du har genomfört detta ska din ansökningsstatus ändras till “Application sent”, om detta inte skett får du gå tillbaka och dubbelkolla ifall du missat något. För att din ansökan ska tas med måste din ansökan ha skickats in ordentligt och sidan uppdateras i enlighet med det.
Snyggt jobbat!
Nu är du klar med din ansökan, då är det bara att luta dig tillbaka och invänta ditt ansökningsbesked!