Hej

Jag heter Viktor Lindelöw och läser pol. kandprogrammet med inriktningen nationalekonomi. Jag har under hela min studietid varit engagerad i LUPEF, vilket har inneburit tre fadderperioder, deltagare i näringslivs- och utbildningsutskotten samt att jag var med och ansvarade för fotbollslaget nu i våras.

Min femte termin, som ska påbörjas nu till hösten, kommer att spenderas vid det japanska universitet Hitotsubashi som ligger i Tokyo. Jag visste redan tidigt att jag var mer sugen på ett utbyte snarare än praktik. Detta då jag ville se hur det akademiska livet ser ut i andra delar av värden, vilka olika vinklar det finns på ett politiskt ämne som nationalekonomi, leva i en helt annan kultur än den västerländska men också uppleva pedagogiska skillnader som förekommer mellan olika länder. Detta och en massa andra anledningar gjorde att jag ville byta ut lilla Lund mot 37 miljonersstaden Tokyo. Hitotsubashi har cirka 5000 studenter totalt med inriktningar inom statsvetenskap, nationalekonomi, företagsekonomi och juridik. Det jag vet om studierna på förhand är att jag kommer läsa sex-sju kurser under terminen där jag tror att jag kan välja rätt fritt mellan olika kurser. Men då jag åker iväg först om en vecka (4/9) så får det bli ett framtida inlägg (en av många bra anledning till att fortsatt följa bloggen!).

Då jag har nationalekonomi som huvudinriktning så ansökte jag om utbyte via ekonomihögskolans internationella avdelning (om en har stats som inriktning sker det via statsvetenskapliga institutionen men med samma förlopp). Processen i sig var utdragen men tog inte så mycket tid i anspråk. Ansökan skickades in i december, svaren kom i slutet av januari och till sista mars så behövde Hitotsubashi ha in en del intyg från läkare och institutionen (exempelvis om hur väl jag kan anpassa mig till andra kulturer). Därefter har jag fått information från min kontaktperson från universitet vilket har gjort processen hyfsat smidig.

Med en vecka kvar innan avresa är jag oerhört peppad på att börja studera i Tokyo. Det ska bli kul att blogga om det, dels för att själv kanalisera tankar och ha kvar ett minne över resan men också för att få dela med mig av hur det kan vara att studera utomlands.

/Viktor


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *