Efter 2,5 år på pol. kand, lika lång tid i LUPEF – en omgång som fadder och två terminer i styrelsen – en ansökan, ett skrivprov, en intervju, en säkerhetskontroll och cirka fem månaders väntan är jag här. Jag bestämde mig tidigt för att praktisera istället för att plugga, å ena sidan för att jag pluggat i så himla många år och å andra sidan för att jag helt enkelt ville jobba praktiskt. Att det blev utomlandspraktik och att det blev just här är dock en total överraskning, inte minst för mig själv. Jag bestämde mig för att testa att söka (”jag kommer aldrig att få det” etcetera) och det gick vägen. Så kan det gå.

Washington D.C* har alltid varit en svåråtkomlig plats ämnad för tung utrikespolitik, presidenten, ett komplicerat politiskt system och diverse filmer och serier (hälsningar ett stort House of Cards-fan). Nu bor jag plötsligt här, i ett väldigt smalt townhouse i Georgetown (ambassadörens assistent beskrev stadsdelen som ”Östermalm med söderkomplex” vilket är ganska mitt i prick) tillsammans med fem andra praktikanter, tillika kollegor och numer även nära vänner. Mina dagar tillbringar jag på enheten för press, information och kultur på Sveriges ambassad i House of Sweden. Så kan det gå.

Hur det rent praktiskt gick till och tips inför en eventuell ansökan förtjänar dock ett helt inlägg – men det kommer snart, eftersom sista ansökningsdagen hit för vårens praktik är den 24 september. OBS OBS OBS. Länk.

I höst kommer jag förutom ovan att dela med mig av hur det är att bo i D.C (en stad full av interns från hela världen samt the Capitol of Happy Hours), en del av det jag sysslar med om dagarna och såklart lite om ambassadens uppdrag och syfte. Jag har även tänkt att i alla fall försöka ge mig på att pedagogiskt förklara det politiska systemet här. Lovar dock ingenting pga. det har bara blivit klurigare sedan jag kom.

Men, just nu vill jag bara säga HEJ, hemskt mycket hej, och önska de som är intresserade varmt välkomna att hänga med. Och frågor är såklart bara att ställa.

21618459_10155007911916687_609031585_o

Har ännu inte haft äran att ge den till någon viktig så den får väl komma till nytta här.

Skärmavbild 2017-09-18 kl. 19.22.54

Vi bor vid cirkeln uppe i vänstra hörnet, House of Sweden ligger vid cirkeln snett nedanför – cirka 10 minuters promenad från huset – och Vita Huset nere i högra hörnet.

*D.C. står för District of Columbia då Washington inte tillhör någon delstat. Vet gemene man och kvinna och hen det? Jag visste inte det förrän efter jag fått den här praktikplatsen också googlade saker jag inte visste men insåg att jag behövde veta.


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *