Det frågar jag mig själv cirka några gånger i veckan. Men, här är jag i alla fall. Det finns väldigt mycket att berätta på det temat, men vi kan börja med min omgivning.

Jag bor och arbetar tillsammans med sex andra svenska praktikanter. Vi är alla studenter och studerar juridik, statsvetenskap, ekonomi eller freds- och konfliktvetenskap, har haft olika jobb och engagemang, och har varsina inriktningar på ambassaden: kommunikation (moi), kultur, politik, försvar, handel och näringsliv samt innovation, forskning och högre utbildning*.  Vårt gemensamma intresse är dock samhälle på olika vis, vilket känns ganska givet då vi alla sökt oss till en av de absolut viktigaste platserna för utrikespolitik. Min inriktning är givetvis mest intressant – kommunikation – men varje AW, promenad, frukost, lunch, mathandling och middag är otroligt intressant då jag får höra om de andras dagar och arbetsuppgifter.

Runt oss praktikanter har vi ett femtiotal anställda på ambassaden, vilka både är lokalt anställda och utsända av de olika departementen (till exempel är kulturrådet utsänt från Kulturdepartementet men de flesta andra från Utrikesdepartementet). Vilka dessa är och gör är jag inte rätt person att berätta om så vi avrundar det, men på ambassadens hemsida kan man enkelt få en överblick över de olika roller och enheter som finns. Dock har vi alla varsina handledare som verkligen är engagerade i våra dagar och att lära oss – vilket hittills ligger på topp tre över varför denna praktikplats är allt jag kunnat önska och lite till.

På kvällar och helger hänger vi ganska mycket med praktikanterna på norska ambassaden, en och annan i kongressen samt på SACC (Swedish-American Chamber och Commerce). Vi har helt enkelt skapat oss en liten nordisk koloni. No shame in that.

Vidare kan vi ju försöka reda ut hur jag hamnade här. Jag studerar som tidigare nämnt pol. kand., har tidigare studerat bland annat PR och strategisk kommunikation på Berghs samt jobbat flera år inom kommunikation – till exempel som kommunikationsansvarig i styrelsen i bästa LUPEF och som kommunikationschef på Lunicore, Lunds universitets studentkonsultbolag. Att jag då sökte platsen med inriktning kommunikation kändes ganska självklart och nu när jag är här har jag fått bekräftat att jag också hade helt rätt (i vanlig ordning). Här får jag kombinera mina intressen för kommunikation och politik, och kunde nog inte önskat mig någonting bättre.

På tal om det – vilket är jättekonstigt eftersom vi just kom hit men också väldigt roligt för den som nu läser det här – så söker de JUST NU alltså efter våra efterträdare. Och sista ansökningsdatum är som nämnt den 24 september. Ta chansen! Sök! Jag trodde aldrig att jag skulle få det (och vågar nog även tala för de andra när jag säger det) men här är jag. Och HÄR kan du söka. Så kan det gå.

21886932_10155028364946687_863536143_o

Höstens sex praktikanter utanför House of Sweden.

*Reserverar mig för att jag kanske inte använder de korrekta benämningarna.


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *