Inte bara är det texten till en av Kings of Leons nya låtar utan även en väldigt bra beskrivning av mina första veckor här i Belfast. Så här kommer en liten reflektion över hur det är att bryta sig in i studentlivet i Belfast.

Belfast kan på flera sätt beskrivas som ett djupt delat samhälle, både metaforiskt men även bokstavligt talat då delar av de protestantiska/unionistiska och katolska/nationalistiska delarna av staden delas av med en mur som under nätterna stängs. Individer med respektive bakgrund väljer aktivt att inte vistas i specifika områden och barn går i skolor som delas in enligt religiös tillhörighet. Allt detta resulterar i en situation där universitetet blir den första platsen många nordirländska studenter från de båda samhällena interagerar med varandra. Studentlivet i Belfast är väldigt centrerat vilket gör att de flesta studenter både bor, pluggar, tränar och umgås mycket nära varandra. Trots detta tycks det inte som att den uppdelning som karaktäriserat Nordirland och Belfast gör sig hörd inom universitetet eller i studentlivet.

IMG_4605 (2).JPG

Samtidigt finns det överallt spår av osynliga mur som delar av Nordirland från resten av ön men även från Storbritannien i stort. Kör man från Belfast ner till Republiken Irland finner man snart att vägskyltarna plötsligt inte bara skrivs på engelska utan även irländska. Åker man istället över havet behöver man byta pengar trots att båda ställen har pund som valuta. Men det är just dessa små skillnader som gör Nordirland ett så himla häftigt ställa att studera på!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det främsta hindret för mig har kanske varit att komma underfund med de nordirländska slanguttrycken. Efter några försök blir dock uttryck som ”what’s the cairc?”, ”eejit”, ”sound” och ”your man”, som till en början var mer än förvirrande, allt mer en del av ens vardagliga vokabulär. Just det att släppa på min egen gard och säga ja till det som finns på andra sidan har varit något jag försökt göra så mycket som möjligt här. Allt från att dela med sig av min och ta del av andra studenters kultur med mat och humor till att cykla på fel sida av vägen (och ja, jag blev nästan överkörd tre gånger) till att läsa flera delkurser på samma gång har varit extremt lärorikt och gett upphov till fantastiska minnen. Och kanske är det just att släppa på garden och låta muren falla som öppnar upp för de mest spännande och oväntade upplevelserna som gör denna tiden så himla fantastisk!

/Your man, Emma


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *