Kära läsare,

Välkommen till det första inlägget om mitt utbytesår vid University of California, Berkeley – eller som det ofta kallas här: ”Cal”. Detta eftersom det var det första ”University of California”. Hursomhelst.

Jag tänkte tillägna dagens inlägg till att beskriva min första vecka i Berkeley. Förresten, jag kommer att försöka hålla mina inlägg korta, intressanta och extremt underhållande – så ni orkar komma tillbaka!;)

Lite klipp och bilder från orienteringsveckan

Som utbytesstudent började äventyret den 14e augusti (!) med international orientation under eftermiddagen. Innan dess skaffade jag både bankkonto, kudde och papperskorg (+ lite andra välbehövliga prylar). Under mötet fick vi bland annat höra att vi absolut inte fick fuska eller röka weed (eftersom vi var bytisar så skulle federal lag gälla oss). Det senare lät misstänksamt… Och det var också inte sant vilket jag fick reda på när jag var på konsultatet i San Fransisco för att rösta i valet en vecka senare.

Ett återkommande tema för college i USA är just detta ”baby”-sittande. Den riktiga orienteringen som började dagen därpå var gemensam för både freshmen (nya universitetsstudenter), transfer students (som gått på mindre, billigare, högskolor i två år innan de ansökt för att byta till Cal) och utbytesstudenter.  ”Golden Bear Orientation” som den kallades innehöll många uppfostrande element. Särskilt något som kallades ”Bear Pact” vilket var en pjäs som handlade om alkoholanvändning, samtycke och hur man ska hantera festande. Den var väldigt bra. Däremot var det inte lika givande att gå igenom den 2-timmar långa, obligatoriska, onlineträningen om relationer, alkohol och droger (inklusive interaktiva quiz på innehållet).

Orienteringen var dyr, 400 dollar typ, och obligatorisk. Dock ingick alla måltider och aktiviteter från 10-21. Bland annat fick vi se staden, universitetet, alla resurser som fanns tillgängliga, ”silent disco”, casino-night,  stand-up show, hypnos-show och andra mer eller mindre intressanta diskussioner. Bilden visar alla GBO-grupper i formation, jag stod i nedre vänstra delen av nollan. Men kan säga att väldigt många klagade på att det var påtvingat och så pass dyrt… Dessutom gick jag in på många event som vår grupp egentligen inte var registrerade på (tex hypnosshowen).

150-formation-750.jpg

Orienteringen avslutades på måndagen med en stor cermoni. I videoklippet jag länkade ser ni både universitetsledningen, grabben som sjöng nationalsången otroligt bra och en a cappella-grupp som lärde hela publiken Berkeleys ”universitetslåt”. Självklart avslutades det hela (självklart) med att Cal Band kom (igen) tillsammans med några cheerleaders (igen) – har med korta klipp från varje gång de framträdde.

I videon har jag också lite andra grejjer som jag tyckte såg intressanta ut.

Under ”Caltopia”, som typ är motsvarigheten till Hälsningsgillet, var militären där – om man gjorde många armhävningar så kunde man få fina priser. Själv fick jag inte bluetooth-högtalaren (85 typ), men jag kom upp i tillräckligt för två vattenflaskor:)

Det finns otroligt många dansgrupper på Cal. En av paraplyorganisationerna, AFX, hade en showcase som jag gick på. Så i videon ser ni en av grupperna som tillhör AFX (de har ett dussintal likadana). Därutöver finns säkert ett dussin övriga dansgrupper med respektive paraplyorganisationer. Men mer om studentlivet i senare inlägg!

Den 21a augusti åkte en del av oss svenskar in till SF för att rösta i valet och det var där jag filmade denna trevliga robot-barristan påväg till konsulatet.

Nu är klockan nästan tolv, och jag ska försöka komma in i en ”gå-och-lägga-mig-tidigt-och-gymma-varje-morgon”-rutin. Mina ambitioner är höga, men med gratis tillgång till gym så…

Preview of what is to come:

Nästa inlägg: ansökningsprocessen (deadline är ju i oktober om du är intresserad). Därefter: utbildningssystemet vid Cal. Sen: studentlivet. Kanske lägger in något inlägg om en ”vanlig vecka” mellan något av inläggen!


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *