Hejsan kära läsare,

Det här blogginlägget är för dig som vill veta hur en vecka under hösten kunde se ut för mig. Jag undviker att säga en ”normal” vecka eftersom det skulle vara missvisande eftersom jag valt en vecka med lite mer händelser än vanligt; detta var veckan jag agerade labbråtta, höll anförande inför ett gäng makthavare och Berkeley var det universitet med näst sämst luftkvalité i hela världen.


Måndagen den 12:e November

Efter åtta härliga timmar i sängen vaknar jag klockan 07:11 (enligt iPhones sömnanalys), kör min korta morgonmeditation och skriver i min ”5-minute journal”. Journalen lät mig, som alla andra morgnar, fylla i ”Today I am thankful for…” varvid jag svarade: ”Being healthy”, ”Getting to participate in this study” och ”All the people around me”.

”This study” handlar alltså om att jag för första gången ska agera labbråtta. Efter att ha tagit drogtest och träning fick jag blindtest-pillret. Sen var det dags att spela några spel som typ testade reaktionsförmåga och perception. Därefter gick vi till fMRI-maskinen för att spela ett spel där jag fick välja mellan olika summor av pengar där ena bunten av pengar skulle gå till mig själv och andra bunten skulle gå till en annan (hypotetisk) motspelare.

Bildresultat för li ka shing center
Li Ka Shing Center

När mina tjänster som labbråtta var avslutade käkade jag min sena lunch (runt 13) och hängde i hallen till Li Ka Shing Centre eftersom jag var rätt trött efter den tidiga morgonen och långa labbsessionen. Därefter traskade jag hela vägen till IRLE (Institute for Research on Labor and Employment) som jag har tillgång till eftersom jag är med i ett forskningsgrupp av studenter som assisterar professor Brown med att utveckla ett index för att mäta samhällsutveckling.

Vanligtvis brukar grupprummet där vara tomt vilket gör att det är den optimala studieplatsen, men idag hade en tjej från forskningsgruppen tagit dit en grupp av hennes kompisar. Jag gick in och satte mig helt obekymrat trots detta… Först när jag hade satt mig ner och börjat ta ut mina grejjer insåg jag att min forskningskollega egentligen inte var så taggad på att jag infiltrerat deras studiesession. Det visade sig dock att en av hennes kompisar läste en bok om personlig utveckling som lät intressant vilket utvecklades till ett givande samtal om livet, mening och allt däremellan.

Vanligtvis innebär måndagskvällar dessutom föreläsning mellan klockan 19-21, men ”Veteran’s day” innebar att vi hade en röd dag och jag istället kunde åtnjuta lite pasta med ketchup, sojanuggets och havremjölk utblandat med vatten (havremjölken här var väldigt tjock och söt). Efter middagen hade jag också en kul och utvecklande sånglektion, typ. Justin som är en av tre andra killar som bor i huset har nämligen blivit min sång-coach och när vi båda har tid på kvällarna efter middag så hjälper han mig genom att ge feedback på min sång och genom att illustrera grundläggande sångteknik. Han var tidigare student vid Cal och sjungit i gruppen Noteworthy men jobbar nu med cancerforskning vid UCSF som förberedelse inför läkarstudierna.


Tisdagen den 13:e November

Den här morgonen följde jag min vanliga morgonrutin men jag missade inte gymsessionen (som jag inte hann med på måndag morgon). Som vanligt sprang jag till gymmet runt 07.30. Utdrag från träningsjournalen:

  • Abs machine. 3×12, 110 lbs
  • Back extensions. 4×15, 110 lbs
  • Legs machine. 4×15, 140 lbs

Första punkten på dagens schema var ett möte med min GSI (graduate student instructor) om min studie om arbetstidsförkortningens effekter på sysselsättning i Sverige och Norge under 60 -och 70-talet. Som vanligt var jag lite sen men det var ändå givande eftersom jag insåg att min diff-in-diff specifikation hade varit felaktig hittills. Direkt efter det, klockan 09.10, var det smågruppsdiskussion i en timme för min kurs i kinesisk filosofi. Den här veckan var det diskussion om confucianisten Xunzi vars bidrag till Confucianism var idén att världen och människan är av naturen kaotisk men genom människans medvetna handlingar och sedvanor kan vi skapa något gott och harmoniskt som gynnar oss alla. Människan är av naturen driven av begär som kan leda till fördärv men genom skolning och genom att ta till sig våra förfäders lärdomar kan vi tämja dessa begär och skapa ett stabilt och framgångsrikt samhälle.

Efter diskussionen läste jag ”Xunzi” fram till lunch för att komma ikapp lite i läsningen (mao. öppna boken för första gången… den förra uppsatsen lämnades in i torsdags). Efter att ha ätit lunch gick jag till bokhandeln Moe’s books för att köpa vykort som jag tänkte skicka till mina kinesiska släktingar – första rundan vykort till mina svenska släktingar var mycket uppskattad så jag tänkte att det är det minsta jag kan göra som tack för allt jag blev bjuden på när jag var i Kina i somras.

Klockan 12:30 var jag dock tillbaka på campus för dagens föreläsning i kinesisk filosofi. Dagens föreläsning handlade om Hui-neng, grundaren av den södra skolan och den sjätte patriarken tillika huvudperson inom Chan-buddismen (även kallad ”Zen buddism” i japan). Föreläsningen i naturresursekonomi började först klockan 15.30 vilket innebar att jag, som vanligt, hade 1.5 timme på mig att läsa och skriva den obligatoriska mini-uppsatsen inför varje DeCal-föresläsning i ekologisk ekonomi (mer om det senare). Därefter var det föreläsning om hållbarhet inom ett ”mainstream economics” ramverk. Eftersom mitt schema är så tight på tisdagar lämnade jag föreläsningen lite tidigare för att hinna ta mig till Golden Bear Café, värma min middag i en av mikrovågsugnarna och äta innan min DeCal i ekologisk ekonomi började vid 17:10.

DeCal står för ”democratic education at Cal” och det är ett program som skapats för att möjliggöra studentledda kurser på universitetet som kan tillgodoräknas i ens examen. Exempel på kurser förra terminen inkluderar en om Harry potter, bakning, Marvel CU och om brädspel. Självklart fanns också mer ”seriösa” (ta inte illa upp Hogwartsfans..) såsom ”Quantitative and Qualitative Research methods in Education”, ”Integrative Medicine” eller ”Neurozoology”.

Hursomhelst. Idag hade vi besök av professor Richard Norgaard, en av grundarna av ekologisk ekonomi. Diskussionen var mycket intressant och handlade om doxa, episteme och ett koncept som Norgaard kallar ”coevolution”. Den viktigaste idén han ville förmedla var ett ramverk för att förstå social och ekologisk förändring. Han menar på att allt i vår värld är kopplat till allt annat. Allt vi ser är manifestationer av olika delars interaktion med varandra. De delar som passar bättre med andra delar är de som växer sig viktiga, till exempel växer sig industristäder större eftersom jordbruket gör att färre människor behövs för att producera mat. Vår verklighet byggs upp av fem delar och dess interaktioner: miljö, kunskap, värderingar, samhällsstruktur (social organization) och teknologi. Till exempel så påverkade bensinmotorn (teknik) vår miljö, vår kunskap, värderingar och samhällsstruktur då vi började avverka skog för att bygga vägar, individuell autonomi växte som värdering och samhället kunde atomiseras i högre grad.

Bildresultat för coevolution according to norgaard
Norgaards modell för coevolution

Efter dagens DeCal var det dags för meditationslektionerna jag gått på. Varje tisdagkväll klockan 19 kommer en snubbe som på dagen jobbar med programmering i Silicon valley upp till Berkeley för att lära ut meditation. Han tillhör Vadriana-läran vilket han kallar ”the whatever-works-path”; en väldigt avslappnad variant av Buddhism. Nu är det inte så att jag har blivit buddist men jag är övertygad om att det är bra att meditera givet all forskning som finns om dess positiva effekter. Men jag hade ju inte heller fortsatt gå om jag inte tyckte det var lugnande och trevligt. Läraren pratar dessutom livet/livsråd typ 2/3 av tiden som vi har lektionerna vilket jag också uppskattar.


Onsdagen den 14:e November

Idag var det återigen en tidig morgon. På ren impuls hade jag nämligen bestämt mig för att skriva upp mig för att åka med en grupp studentaktivister från Berkeley för att tala vid ”the Regent’s meeting” i San Francisco. University of California (vilket inklusive Berkeley består av 10 campus) styrs av ”regents” vilket egentligen är ett annat namn för styrelsemedlem i UC-systemets högsta beslutande organ. Enligt Kaliforniens konstitution ska UC vara oberoende från politiskt inflytande vilket innebär att de 26 ”regents” har väldigt mycket inflytande.

Med sina 12.3 miljarder dollar i tillgångar har UC-systemet definitivt mycket pengar varför jag valde att skriva upp mig för att försöka argumentera för att de ska divestera alla deras tillgångar i fossilindustrin. Jag skulle få en minut att tala och mitt mål var att framföra poängen, krasst formulerat, är att divestering är en mycket bra PR-affär. Till min hjälp använde jag Alfred Nobels fredspris och jag bad regenterna tänka sig att de år 2030 mottar Nobels fredspris i Oslo för sitt arbete i klimatfrågan. Jag var lite nervös och talet gick självklart inte lika bra som jag tänkt mig, men jag var ändå väldigt glad över att jag valde att gå upp klockan 06:15 för det.

img_1910
Bild tagen när vi lämnade ”Regent’s meeting”, på bild ”bara” tio av poliserna på plats

En sak som jag dock var väldigt förvånad över var den enorma mängd poliser som var på plats. Det var i princip flygplans-screening när vi skulle in i byggnaden men därutöver var det en 30-40 poliser som övervakade oss. Allt för att se till att 10-15 studenter från Berkeley samt fackföreningsfolket (som iofs var kanske 20-30 personer) inte skulle ställa till med något. Fackföreningen var där eftersom UC har börjat kontraktera ut olika ”enklare jobb” till bemanningsföretag istället för att ha anställda vilket ökar otryggheten och sänker lönerna för tusentals som jobbar som städare, sjuksköterskor och annan servicepersonal vid de 10 campusen som tillhör UC. Då tänkte jag: om makthavare är så rädda att de vill ha så pass många poliser, då är det antagligen något som är fel.

Väl tillbaka i Berkeley gick jag till professor Karps kontorstid för att klara upp lite frågor jag hade om kursen (naturresursekonomi). Därefter käkade jag lunch och tog en välbehövlig eftermiddagstupplur innan jag behövde ta mig hela vägen till Mulford för att gå på veckans stödlektion (vilket kallas ”section” här i USA och leds av PhD studenter) i naturresursekonomi vilket började klockan 16.

På kvällen var det ”East Asian Night market” på Lower Sproul vilket innebar: massa mat och underhållning. Jag och en kompis gick runt ett tag och försökte hitta vegetariska alternativ vilket tyvärr visade sig vara svårt… Det mesta var rätter som på olika sätt baserades på kött. Men det var i alla fall trevliga framträdanden med allt från traditionell kinesisk minoritets-dans till någon slags trummusik från Korea (tror jag) till modern K-pop.


Torsdagen den 15:e November

Vanlig morgonrutin denna morgon, dock med undantaget att jag gjorde armhävningar och situps istället för att jogga till gymmet. Kommer dock inte ihåg varför. Enligt min kalender satt jag i Valley of Life Science-biblioteket hela förmiddagen för att sedan vid 12:30 gå på fortsättningsföreläsningen om Chan Buddismen i Wheeler 204.

Eftersom vi har quiz på naturresursekonomi-föreläsningarna varje torsdag så gick jag direkt från filosofin till Free speech movement café och satt mig på uteserveringen. Jag och en kompis som också tar kursen la typ en 30 minuter på att gå igenom det som vi förväntades kunna. Fick 4/4 rätt på quizet sen! Direkt efter thanksgiving-helgen var det inlämning av ”Problem set 5” men eftersom jag skulle till San Diego över thanksgiving och eftersom jag hade en massa andra deadlines så började jag och min klasskompis jobba redan nu: cirka 2 veckor före inlämning. Första gången i min långa utbildning jag börjat i så god tid på en inlämning.

En sak jag inte nämnt, men som var väldigt aktuellt genom hela denna vecka, var skogsbränderna och den dåliga luft som följde bränderna. Genom hela veckan hade jag skitit i att skaffa en ansiktsmask med filter, men efter att en kompis sa att det var dumt och jag själv googlat lite så bestämde jag mig för att skaffa en. Så efter föreläsningen i naturresursekonomi promenerade jag till ett par affärer i downtown Berkeley. Allt var slutsålt. Så jag fick nöja mig med att köpa en subway till mig själv och min kompis för att sedan traska tillbaka till Free Speech Movement café där vi jobbade på inlämningen till klockan 7 ungefär. Som tur var såg jag då att elevkåren (Student union) annonserade att de gav ut maskar gratis vid Lower sproul. Jag drog omedelbart dit och skaffade en mask. Jag måste erkänna att jag kände mig som Darth Vader med masken på…

img_1971
Vanlig syn på campus under perioden med skogsbränder

Förövrigt var det här också sista dagen jag vet att jag hade min kindle… I skrivande stund har jag dock nyligen införskaffat en ny (begagnad) kindle paperwhite.


Fredagen den 16:e November

Idag var det återigen armhävningar som gällde. Och nu vet jag varför: luftkvalitén var hälsofarlig och all form av träning avråddes starkt. Idag hade jag i alla fall bara ett mål: jobba på ”Problem set 5” tillsammans med min samarbetspartner. Enligt min kalender i mobilen var planen att jag skulle vara vid IRLE klockan 9 vilket jag tvivlar starkt på att jag faktiskt lyckades med… Efter lite efterforskning har jag kommit fram till att jag var där först efter 10:30, vilket låter mer trovärdigt i mina öron. Runt lunchtid droppade min kompis förbi och vi jobbade ända fram till klockan 6 och lyckades bli klara med halva inlämningen.

Jag gick direkt från IRLE till Mount Everest Restaurant, ett mycket bra ställe med Napalesisk mat. Som middagsdejt, eller vad man ska kalla det, hade jag en av kompisarna till min forskningsgruppkollega. Maten var väldigt god och jag kommer gärna tillbaka dit igen. Det var en trevlig middag överlag även om jag inte tycker att det flöt på lika bra som när vi först träffades och kom in på alla möjliga ämnen och infallsvinklar om livet eller framtiden.

Det var även denna fredagseftermiddag som chancellor Christ (rektorn i princip) beslutade att stänga ner campus på grund av luftkvalitén – långt efter övriga UC campus… något studenter vid Berkeley fram till fredag hade kul med:

– Bilderna kunde inte hämtas, webbredaktören ursäktar sig –


Lördagen den 17:e November

Luftkvalitén var nu så pass dålig att den stora fotbollsmatchen (amerikansk fotboll) mellan Stanford och Berkeley (aka ”The Big Game”) ställdes in. Tråkigt besked för många men tur för mig eftersom jag inte egentligen hade tid att gå på matchen. I och med den inställda matchen fick jag nämligen möjligheten att få pengarna tillbaka!

Därför jobbade jag tillsammans med min klasskompis på ”Problem set 5” hela dagen. Och när vi äntligen var klara så var vi ganska snabba med beslutet att promenera till McDonalds för att köpa pommes, och en choklad sundae. Mycket välförtjänt i min mening.


Söndagen den 18:e November

På förmiddagen snackade jag med Stellan vilket jag inte gjort på väldigt länge, typ ett halvår (?) tror jag. Det är alltid lika kul att höra hur det är med kompisarna där hemma så med denna energi-kick var jag i alla fall lite mer munter när jag släpade alla mina kläder till tvättstugan. I huset jag bor i har vi inte tvättmaskiner och torktumlare i huset vilket betyder att jag behöver gå till en offentlig tvättstuga där jag betalar $2.25 per tvätt och $0.25 per 7 minut i torktumlaren. Det mest besvärliga med det är dock att jag måste gå en 10 minuter för att tvätta…

Efter tvätten var det storkok. Jag lagade min sedvanliga veganska currygryta med linser, blomkål/sötpotatis+potatis (kommer inte ihåg vilket version jag körde just den söndagen) och cashew m.m. Mina storkok brukar ge mig cirka 5 matlådor av vilka 2 fryses in och de andra ställs i den vanliga kylen.

På kvällen gick jag på en a capella föreställning med ”Drawn to Scale”. Eftersom jag fotograferat för en annan a capella-grupp tidigare i hösten fick jag möjligheten att fotografera även under denna föreställning (och få gratis inträde). Temat för kvällen var ”Bachelor” så mellan varje sång fick vi se små sketcher som handlade om hur en ungkarl skulle välja mellan olika potentiella partners genom att se hur de klarade av en massa utmaningar av olika slag.

IMG_9089.JPG
Bild från Drawn to scale’s höstföreställning

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *