Hallo! 

Mitt namn är Julia och jag läser kandidatprogrammet i sociologi vid Lunds universitet. Jag är just nu på min fjärde termin och den kommer jag läsa här i Utrecht, Nederländerna, på Utrecht University. Terminen i Nederländerna ser lite annorlunda ut, då den är indelad i två block där man läser två kurser samtidigt per block. Under mitt första block kommer jag gå en kurs som heter “Anthropology and sustainability” samt “Key challenges to the welfare state”. Nästa block kommer jag läsa “Psychology and economic behaviour” och “The multicultural society”. 

Jag har än så länge bara haft en introduktionsföreläsning på den förstnämnda kursen, men den verkar väldigt intressant redan. Jag har sedan tidigare ett stort miljöintresse och konstigt nog när jag läser sociologi(!) även stort intresse för hur samhället fungerar och påverkar oss människor. Därför tror jag att kurserna kommer passa mig perfekt, men samtidigt bredda mina kunskaper inom samhälls- och beteendevetenskap då kurserna är interdisciplinära, dvs överlappar flera ämnen samtidigt. Faktum är att kursutbudet på Utrecht University var en av de största anledningarna till varför jag ville plugga just här. 

Ytterligare en orsak till att det blev Utrecht för min del, var att jag fick höra att Utrecht kallas för ett “litet Amsterdam”. Nu har jag inte varit i Amsterdam (ännu), men kan ändå förstå var smeknamnet kommer ifrån. Staden har samma utmärkande arkitektur med vackra byggnader, kanaler som slingrar sig genom stadskärnan och cyklar i princip överallt. Trots att jag är van att cykla vart jag än ska i Lund är detta en helt ny nivå. Cykelvägarna är ibland bredare än de för bilar och många av gatorna är rödmarkerade, vilket innebär att cyklar har företräde. Det finns även flera parkeringshus för cyklar och det sägs att Utrecht har ett av de största i Nederländerna. 


Efter ett fåtal dagar i cykelmeckat insåg jag att en cykel är ett måste och skaffade en. Så nu kan jag kan ta mig smidigt in till centrum på 15-20 minuter från campus, eller Utrecht Science Park, där jag bor och pluggar. Jag bor mer specifikt i ett gigantiskt studentlägenhetskomplex som ser ut att vara ett miljonprojekt från 60-talet (men som efter en sökning på Google visar sig vara byggt 1997). Där bor jag i ett delat korridorsrum med en ungersk tjej och sedan delar vi kök samt badrum tillsammans med två killar från Kanada respektive Hong Kong. Redan efter de första timmarna kände jag mig tacksam över att bo tillsammans med andra, eftersom det var en lättnad att träffa folk i samma sits – utbytesstudenter i en ny stad där man inte känner någon. 

I helgen fick jag chansen att träffa ännu fler i samma situation som mig då universitetet höll i “Welcome days”, två introduktionsdagar för utbytesstudenter. Det var väldigt intressant och roligt att lyssna på hur det fungerar här i Nederländerna och på universitetet, men framförallt att få träffa massa nya människor från hela världen. Dock har det varit intensiva första dagar, fulla av nya intryck, vilket har varit utmattande för en introvert som mig. Att prata engelska i den här utsträckningen har också varit mer utmanande än vad jag kunde ana och har inte gjort mig piggare. En vecka in är jag följaktligen hyfsat sliten, men också spänd inför vad som komma skall. Jag tror att det här kan bli en riktigt bra vår. 

Tot ziens!

Julia0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *