Hej bloggen <3

Vilgot heter jag och är 23 år. Till vardags sjunger jag i kör och försöker plugga in en kandidat i nationalekonomi genom Politices kandidatprogram. Just nu är jag på termin fem och gör ett utbyte genom ekonomihögskolan. Kul. Mitt parteruniversitet heter WU Wien (Wirtschaft Universität), vilket betyder ”ekonomihögskolan i Wien”. Jag är alltså i Österrike. På WU ska jag läsa tre kurser i nationalekonomi och en i management. 

En av kurserna är inom hälsoekonomi och undersöker sjukvård ur ekonomisk teori. En annan kurs är seminarieanpassad och djupdyker i frågan: ”why are some countries rich, and some countries poor?”. Den tredje kursen studerar utländska direktinvesteringar och de konsekvenser det medför politiskt, ekonomiskt och socialt. Dessa är kurser som jag tror kommer vara mig till gagn. Till er som sliter med mikro- och makroanalysen samt ekonometrin i Lund: klarar ni de kurserna får ni läsa så intressanta kurser inom nationalekonomin. Håll ut! 

Angående management. De som känner mig vet att jag personligen är kritisk mot management kurser. Vad lär man sig där som är av mervärde? Kursen ”leading globally” lät dock ganska rolig eftersom kursupplägget var rätt självcentrerat. Jag ska undersöka vilken typ av ledare JAG är bland annat. 🙂 

Om vi istället riktar oss mot Wien så kan jag konstatera följande. Wien är vackert. Många anrika byggnader, slott och vackra kyrkor. Staden är uppdelad i 20 distrikt där det första är stadskärnan och 11 till 20e distriktet är perifera områden. Det finns även ett hippt område i 6e och 7e distriktet som har många barer och klubbar. Jag bor i det första distriktet, det mest centrala och rikaste, vilket jag trivs bra med. Jag bor i en våning tillsammans med fyra tjejor från Österrike. Mozarts hem och domkyrkan ligger 300 meter från min bostad, och statsoperan är på gångavstånd. Läget är otroligt. 

Anledningen till att jag valde just Wien är för den mängd klassisk musik som produceras där. Världens bästa opera produktioner görs i statsoperan. Jag är här för att lära mig mer om nationalekonomi, men också för att utvecklas musikaliskt. Auditions till körer är om några veckor. Sånglektioner är bokade innan dess. Jag har i skrivande stund sett två operor och fler kommer det att bli.

Jag är också här för att festa, resa och träffa nya människor! Häng med! 

Jag i våningens matsal tillika pysselrum.

En mindre scen i Schönbrunn slottet.

Ensemblen till Figaros bröllop i folkoperan.  


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *