Hej! 

Mitt namn är Klara och jag läser kandidatprogrammet utvecklingsstudier med inriktning statsvetenskap vid Lunds universitet. Just nu befinner jag mig i i Bologna, Italien och läser jag min fjärde termin här vid Bologna University. Min termin är indelad två block där första blocket av terminen avslutas i början av mars och den andra avslutas i slutet av maj. Jag har haft väldigt stor frihet att välja kurser här då programmet då utveckling och politiska studier kan innefatta en stor del av kurserna. Något jag tycker är väldigt kul är att jag har fått möjligheten att läsa masterkurser och kurser med mer specifika ämnen som jag inte kunnat läsa hemma. Än så länge har jag läst kurser som heter “History of the Indian Ocean”, “Conflicts and Inequalities in the Neoliberal Era”, “Critical Geopolitics” samt “Terrorism and Counterterrorism”. I början testade jag en hel del olika kurser kom fram till att läsa dessa som jag tyckte var mest intressanta.

Jag är väldigt intresserad av hur olika samhällen fungerar,  framförallt utifrån ett globalt perspektiv. Kurserna jag läst har varit väldigt intressanta och jag har fått en större förståelse för hur olika regioner utvecklas, framförallt under kursen “History of the Indian Ocean” som utgått från ett icke-eurocentriskt perspektiv varit väldigt ögonöppnande. Det har även varit väldigt intressant att lära sig hur olika narrativ fungerar och används för geopolitiska anledningar och mål. Utöver kurserna har det varit en fantastisk upplevelse att få vara här i Bologna och träffa människor från massa olika delar av världen och få lära känna nya människor som är väldigt öppna. 


Jag bor i en lägenhet mitt i staden, med 10 minuter gångväg till mina lektioner! Den delar jag med tre andra personer, en från England, en från Österrike och en från Ryssland. Två av dem pluggar master och en tjej är också här på erasmus termin. Jag trivs väldigt bra att bo tillsammans med andra och vi har väldigt trevligt tillsammans och lagar middag eller dricker vin tillsammans då och då. 

Eftersom mitt program hemma är på engelska och jag bott utomlands innan känns det inte så ansträngande att prata engelska, men ibland när jag är extremt trött kan det kännas lite ansträngande. Det är ett gäng andra svenskar här också och jag är väldigt glad och det känns väldigt skönt och trevligt att ha varandra som trygghet, och kunna prata svenska också!

Bologna är en trevlig stad som har inslag av en större stad med sina två stora shoppinggator och stora torg som stängs av för biltrafik varje helg och som kryllar av människor som tar upp gatorna varje helg. Samtidigt som den inte känns alltför stor med sina små kullerstensgator och en arkitektur med äldre byggnader och storlek med 3 km från ena sidan av staden till den andra “innanför murarna” som omgav staden tidigare. 

Det finns ett nätverk för erasmusstudenter som heter ESN som har många olika aktiviteter för utbytesstudenter. Första veckan hade de welcome week med event varje dag, och även efter det har de event minst 4 gånger i veckan och ordnar resor, utflykter och andra event. I början gick jag på många event, vilket var superkul men också ansträngande efter att ha varit så social och träffa nya människor. Nu när jag har träffat kompisar jag tycker om att vara med har jag tyckt det varit trevligt att hitta på saker tillsammans utanför de stora ESN eventen, även om de är roliga att gå på ibland också! Italien har en väldigt social kultur och det tycker jag är väldigt trevligt. Folk sitter ute och dricker kaffe eller vin i mycket större utsträckning än i Sverige. Den senaste tiden har jag “midterms” för första perioden av terminen vilket gjort att jag fått komma in mer i ett pluggmode. När tentaperioden är över ser jag fram emot att njuta av att sitta på caféer och barer i solen, upptäcka mer av Bologna och åka på fler utflykter i Italien!

Än så länge har den här perioden varit fantastisk, och jag ser fram emot tiden som finns kvar!

Arrivederci!

Klara


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *