Tja tja, bloggen! 

Jag heter Hanna, är 21 år gammal och läser Pol.kand. Jag är på utbyte i Glasgow, Skottland och studerar på University of Glasgow. Alla kurser jag läser är inom Nationalekonomi, så jag tillhör Adam Smith Business School. Fun fact: Adam Smith var professor på mitt universitet så naturligtvis döptes den ekonomiska fakulteten efter nationalekonomins fader. 

Jag har precis fått mitt färdiga schema och jag är väldigt nöjd med mina kurser. Jag kommer att läsa Public Economics, Environmental Economics, Behavioural Economics och Economics of Poverty, Discrimination and Development. Undervisningen här verkar hittills ganska lik jämfört med Sverige. Det som avviker mest är att deras terminer är mycket kortare, bara 11 veckors undervisning. Detta kommer troligtvis innebära att det är ett intensivare plugg. Speciellt intensivt kommer det vara under tentaperioden i december då jag kommer att ha tre tentor. Hur arbetsbördan ser ut kommer det komma mer uppdateringar om senare.

Ashton Lane

Min boendesituation har varit väldigt upp och ner. Jag fick i juni ett erbjudande från universitetet att bo i en korridor med 5 andra kvinnliga utbytesstudenter. Rummet har eget badrum, bra med förvaring och en stor säng. Jag var medveten om att boendestandarden i Storbritannien inte håller samma mått som Sverige och försökte förbereda mig på det. När jag fick mina nycklar började problemen direkt. Toaletten läckte så fort jag spolade och rummet var knappt städat från den tidigare hyresgästen. Jag felanmälde toaletten och det fixades dagen efter. När jag kom hem senare samma kväll så hade jag fått en vattenläcka i mitt rum och det var vatten över hela golvet. På grund av allt detta kaos skickade jag in en anmälan om att få byta boende. Nu har jag fått erbjudande om ett nytt boende som jag ska titta på idag! Det är dessutom billigare hyra och ligger närmare skolan. Om jag gillar det kan jag få flytta in redan denna helgen.

Vägg i Second Hand butik
Vägg i Second Hand butik

Trots detta missöde trivs jag fantastiskt bra i staden och på universitet. Det som utmärker staden främst är arkitekturen, utelivet, kulturen och människorna. Trots att Glasgow är en gammal industristad som ofta överses på grund av sin granne Edinburgh, finns det många fina byggnader och parker i staden. Utelivet är nog stadens främsta höjdpunkt. Det kryllar av klubbar och pubar! Dryckeskulturen här är väldigt påtaglig och fångas fint av detta citat från min kompis “du kommer få medborgarskap efter du visat dina utgifter från baren”. Om man är sugen på att festa är det definitivt hit man ska åka. Dessutom har staden ett stort utbud av kultur med massor av museer och konstgallerier, som nästan alla har gratis inträde. Hittills har jag haft några av de bästa matupplevelserna i mitt liv i denna stad. Det finns mat från alla världens hörn och restaurangerna håller väldigt hög standard till relativt låga priser. Sist men inte minst har vi människorna i Glasgow. Glasgows slogan är “People make Glasgow” och det stämmer till 100%. Du kan ställa en fråga till vem som helst på gatan och du kommer nästan alltid bli bemött med ett leende och ett hjälpsamt svar. Se dock upp för den lokala dialekten för den är inte att leka med.

Det var allt från mig för denna gången! 

Cheery Bye!

Bar/Klubb Mango


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *