Hej allihopa!

Praktiken börjar lida mot sitt slut och därför är det dags att sammanfatta min tid i Stockholm och på riksdagen, och vad jag lärt. Sedan jag sist skrev har mycket hänt. Vi har klivit in i en valrörelse och om knappt två veckor har vi ett resultat. 

Den senaste månaden har allt mer präglats av valarbete. En av mina centrala uppgifter har varit att hantera alla enkäter som strömmat in från över 100 olika organisationer, stora som små, med deras frågor till EU-valet. Om det var något som jag inte förväntade mig under min praktik var det att bli anförtrodd så mycket ansvar. Det har varit positivt överraskande. Och det tror jag många som gör praktik kan hålla med mig om, att oavsett vad man förväntade sig på praktiken har man på ett eller annat sätt blivit positivt överraskad av sin arbetsplats. 

Hur töntigt det än låter är det vissa saker man inte kan lära sig i en föreläsningssal eller vid en skolbänk – man måste ut i verkligheten och uppleva det. En sak som nästan alla känner när man börjar läsa pol.kand, freds, PPE eller fristående kurser är att man inte vet vad man kan bli. En statsvetare får ingen yrkesexamen och det kan vara både något bra och dåligt. Det öppnar upp för möjligheten att ha många olika roller och jobba i flera olika branscher, men det gör också att man själv måste forma de möjligheterna och vad framtiden håller för en. En pusselbit i den resan är att göra praktik.

Kan jag se mig själv arbeta på Liberalernas riksdagskansli? Kanske, kanske inte. Jag har fortfarande mycket att lära mig om mig själv och vad jag vill i livet, men jag är en erfarenhet rikare och kan säga att jag jobbat med det jag pluggat i praktiken. Därför uppmanar jag starkt till att göra praktik, oavsett vilken form, eftersom det kommer ge kontakter och resurser som man inte annars hade fått. Vissa saker kan man bara inte plugga in, oavsett hur skolsmart man är. 

Har du missat chansen att göra praktik eller är mer sugen på utbyte? Ingen fara! Flera universitet har fristående praktikkurser som gör att man kan söka praktik även efter sin examen, eller så kan man förlänga sin kandidat med en termin. Det finns många alternativ. 

Jag hade hoppats att skriva fler inlägg den här terminen men ibland blir det inte som man tänkt sig, tiden går oerhört fort. Oavsett hur utmanande det känns i stunden att skriva personliga brev och CV så är det värt det i slutändan!


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *