Hej allihopa!

Jag heter Thea Erlandsson och läser min sjätte och sista termin på pol.kand med inriktning statsvetenskap. Just nu gör jag praktik på Liberalernas riksdagskansli i Stockholm! Mitt första inlägg blir en kort beskrivning av min egen praktikplats och vad jag hittills har lärt mig. 

Min officiella roll är som utredare och tillsammans med resten av riksdagskansliet stöttar jag ledamöterna i deras riksdagsarbete. Det kan vara allt från att assistera vid seminarium (något som nästan alla ledamöter gör inom sina områden) till att skriva PM och debattartiklar. De andra utredarna på kansliet har specifika områden och utskott de hanterar och ansvarar över, exempelvis jobbar en av mina kollegor med sjukvårdsfrågor, skatte- och finanspolitik. 

Som praktikant har man inte lika tungt ansvar, men EU-nämnden är det utskott som jag arbetar mest med. Där sitter en ledamot och varje fredag har de möten om punkter som ska tas upp i Europeiska rådet (ni vet när det är jordbruksfrågor så kommer landsbygdsminister etc). Allt som regeringen vill tycka måste gå igenom EU-nämnden, om ni minns stats A. På varje sammanträde får ledamoten ställa en fråga till ministern som är på besök och den frågan brukar jag förbereda! Det blir alltså upp till mig att läsa in mig på området och se om det finns något roligt att säga. Syftet med frågorna är mest att göra en politisk poäng, snarare än att man genuint undrar något. Eftersom EU-nämnden kan handla om i princip vad som helst lär man sig hela tiden vad som diskuteras på EU-nivå.

Utöver EU-nämnden gör jag något som kallas “mediesvep”. Det finns en annan praktikant på kommunikationsavdelningen så varannan dag turas vi om att göra dessa så kallade svep. Kort sagt läser vi allt som skrivs om partiet, berör L:s ansvarsområden och deras ledamöter. Riksdagen har en smidig nyhetsportal där man enkelt kan söka (tänk er biblioteksundervisningen vi hade i stats B, typ samma funktioner). Detta skickas sedan ut till ledamöterna och kansliet så att de kan få alla nyheter komprimerade. Svepen gör att man läser väldigt mycket nyheter och blir mer allmänbildad.  

Den sista grejen jag tänkte berätta om är PM, policy briefs och budgetinspel! Om ni minns PM från gymnasiet vet ni vad jag syftar på men alla tre liknar varandra, men varierar i längd och utförlighet. Gemensamt för dem är att de innehåller en problembeskrivning, ett politiskt förslag och varför det är bra/dåligt. PM är max 1 sida, policy briefs max 1,5 och budgetinspel max en halv. Allt ska vara väldigt koncist skrivet, ju kortare desto bättre, men bakom kan det ligga flera timmar läsning av utredningar, motioner och rapporter. Exempelvis skrev jag ett PM om brukarrum, varpå jag läste många delar av Narkotikautredningen och fick djupdyka i statistik om narkotikadödlighet. 

Har man riktigt tur kan PM:et man skriver sedan förvandlas till ett politiskt förslag som eventuellt drivs i budgetförhandlingar. En annan häftig grej man kan få göra är att skriva debattartiklar! Sällan hinner alla ledamöter skriva sina egna debattartiklar och då gör kansliet det. Eftersom jag har en EU-nisch var jag bland annat med och skrev en artikel om Brexit och varför EU-samarbetet är viktigt. Nu närmar sig också EU-valet så jag förväntar mig mer liknande arbete inför det (glöm inte EP-val i juni).

Tycker du om politik, att läsa och skriva? Då rekommenderar jag starkt att söka till ett partis riksdagskansli (helst ett du sympatiserar med i viss grad). Det är extremt lärorikt och ger verkligen en inblick i hur politiken fungerar. Ett boktips jag fått är Politik på riktigt: handbok för sociala ingenjörer av före detta statssekreteraren Irene Wennemo, läs den och om du gillar den borde du verkligen göra praktik på riksdagen. Vi hörs snart igen!


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *