Hallå där, kära läsare!

Mitt namn är Max Hallstan och jag läser för närvarande min femte termin på kandidatprogrammet i freds- och konfliktvetenskap, samt sitter som utbildningsansvarig i LUPEF. Under denna termin får vi som läser programmet möjlighet att antingen åka på utbyte eller – om du lyckas hitta en praktikplats – göra just en termin som praktikant. Jag hade turen att bli erbjuden en plats i den senare kategorin, och  kommer därmed under hösten att rapportera från min praktik på Utrikesdepartementet i Stockholm. Tyvärr kommer jag inte kunna skriva om några specifika sakfrågor eller arbetsuppgifter på grund av sekretess, men väl allt runt omkring!

Utrikesdepartementet tar varje termin in ett antal praktikanter i olika delar av myndigheten. Den avdelning jag ska spendera hösten på är UD:s enhet för Östeuropa och Centralasien – UD-EC for short. Detta är en av UD:s sex stycken så kallade “geografiska enheter”, vilka ansvarar för Sveriges utrikes-, handels- och biståndspolitiska relationer med de länder som ligger i en specifik region. UD-EC ansvarar – big surprise – för Sveriges relationer med länder som Azerbajdzjan, Ukraina, Kazakstan och Ryssland.

Varför praktik och varför UD-EC?

För mig var det en självklarhet att satsa på praktik, snarare än utbytesstudier under denna termin. Grundkänslan för mig var (och är) att erfarenheterna man får ute på en verklig arbetsplats (som verkar i den sfär man vill arbeta inom i framtiden) är mer givande, och väger tyngre på ett CV, än ytterligare en termins studier. Dessutom får man förhoppningsvis (om det inte visar sig att man egentligen är en idiot som fullständigt gör bort sig vid varje givet tillfälle) även värdefulla referenser från personer verksamma inom ens framtida arbetsområde. Återstår att se vad utfallet blir i just mitt exempel…

Varför jag valde att söka till just UD-EC har en ganska enkel förklaring. Jag är nämligen sjukligt intresserad av regionen ifråga, och då i synnerhet i vår stora granne i öster, Ryssland. Jag har även studerat ryska, både på högskola och på egen hand, och är i allmänhet fascinerad av regionens historia, samhälle och kultur. Valet att söka var alltså ganska givet när praktikplatsen utlystes på regeringens hemsida, där alla Regeringskansliets praktikplatser publiceras.

Om du är intresserad av att göra praktik inom utrikesförvaltningen, håll utkik efter mina framtida inlägg. Jag kommer bland annat att berätta mer konkret om hur det är att göra praktik på UD, samt ge dig tips inför din egen praktikansökan!

Tills dess, всего хорошего,

/Max

P.S. Vid årsmötet i oktober går jag av som utbildningsansvarig – passa på att söka min post då!


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *