Vad som är viktigast beror självklart på vilken praktik du söker, men ett allmänt tips som gäller för vad du än ska söka är, liksom flera på den här bloggen redan nämnt: engagera dig i LUPEF! Kandidera till en post eller lägg ner tid i ett utskott, ta ansvar och gör saker och ting. Förutom att du lär dig massor av ett sådant uppdrag eller engagemang, får du massor av konkreta saker du gjort som du kan prata om under diverse intervjuer! I mitt fall kunde jag ge exempel på mitt “driv” och min “organisatoriska förmåga” i och med att jag genom mitt uppdrag som utbildningsansvarig fått möjligheten att arrangera olika events, hålla föredrag och planera inför olika möten, med mera. I och med att vi universitetsstudenter inte har särskilt mycket relevant arbetslivserfarenhet att stoltsera med inför ansökan, är detta verkligen guld värt! Många har en universitetsutbildning, men färre kan – till och med innan en kandidatexamen – påvisa de erfarenheter som ett engagemang i LUPEF faktiskt ger.

UD:s huvudkontor på Gustaf Adolfs torg i Stockholm.

Utöver detta är mitt hetaste tips – om du vill praktisera inom något med koppling till utlandet – att lära dig språk! Inte ett särskilt överraskande tips kanske, men i min erfarenhet är det få som faktiskt lägger ner tid på detta, för att faktiskt lära sig ett språk bra. Att bli bra på ett språk kräver ihärdig träning – gärna nån timme per dag – men förtrösta icke, detta är lättare att klämma in i ens vardag än man tror! Jag har exempelvis aldrig pluggat språk enskilt, utan alltid parallellt med jobb eller andra studier. Kvällskurser eller sena myskvällar med någon dammig grammatikbok du hittat i ett skrymsle på UB är dina bästa vänner, helt enkelt. Med tanke på den (tyvärr) extrema konkurrens som råder för att få jobb inom utrikesförvaltningen eller liknande, är detta tid man får offra. Mindre glädje nu – mer glädje senare!

Avslutningsvis blir mina tips till framtida praktiksökande därmed: utveckla ett sjukligt intresse för någon specifik geografisk region, läs på som bara den om denna, och försök att klämma in ett eller flera språk som talas i denna region i skallen! Och pressa gärna in ett engagemang i LUPEF i ditt liv också, när du ändå håller på.

Всего хорошего,

/Max


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *