I mitt första inlägg skrev jag ett luddigt stycke om hur det gick till när jag fick min praktikplats, som jag nu tänkte utveckla lite. Det blir en blandning mellan mina egna erfarenheter och mer generella tips. Eftersom jag älskar listor (det näst bästa jag vet efter formulär) så blir det listformat:

 • Ett bra CV och Personligt brev
  Detta tänker jag inte utveckla så mycket – det har ni koll på. Men det är verkligen superviktigt att CV/PB är bra, tydliga och stilrena. Dessutom, inte för långt! Ingen orkar inte läsa hela essäer om vilka ni är och vad ni gjort, utan håll det kort och relevant. Skicka era CV & PB till alla praktikplatser ni är någorlunda sugna på. Givetvis anpassar ni varje CV/PB efter varje praktikplats. Ni bör nämna praktikplatsen ni söker i själva dokumentet ni skickar in, så praktikplatsen verkligen kan få bekräftat varför ni vill vara just där.
 • Intervju
  Steg två i processen brukar vara en intervju. Eftersom vi alla pluggar i Lund och de flesta praktikplatserna inte är i 046-området kan detta ske på olika sätt. Jag hade b.la. en skypeintervju med Folke Bernadotteakademin och körde telefonintervju med min nuvarande praktikplats, Frivärld. Jag var dock även uppe i Stockholm en dag på två andra intervjuer, så man kan få vara beredd på att lägga lite tid och pengar på det också. Det mesta gällande intervju har säkert redan sagts också, men det är ganska basic. Var förberedd. Läs in dig på vad arbetsplatsen gör, hur många som jobbar där, vilka de riktar sig till osv. Läs även in dig på vad de söker i en praktikant, och pusha på under intervjun varför just du skulle passa in. Att ställa motfrågor ger ett bra intryck, så försök fundera ut några frågor att ställa. Och sist men inte minst så under intervjun, försök att vara avslappnad och undvika plattityder. Arbetsplatsen intervjuar fler än dig, så på något sätt måste du sticka ut.
 • Ta till alla knep du har
  Det är svårt att sticka ut i detta sammanhanget. Precis som (i princip) alla andra har du läst fyra-fem terminer på ett kandidatprogram, och utöver kurskamrater och folk med liknande bakgrund från andra universitet tävlar du även mot masterstudenter. Därför är det viktigt att göra allt för att sticka ut, om du hittar en praktikplats du verkligen vill vara på. Som sagt var jag på några intervjuer ganska tidigt, som kändes ok. Men det var först efter min intervju med Frivärld som jag verkligen kände att ”här vill jag vara!”. Så efter min telefonintervju skickade jag in ett rekommendationsbrev från en lärare, och även min uppsats jag höll på att skriva då, eftersom den var på samma ämne som det Frivärld ägnar sig åt. I samband med detta frågade chefen om jag ville komma upp och titta på lokalerna och hälsa på medarbetarna i Stockholm, och det var under det besöket jag fick praktikerbjudandet.
 • Få inte panik
  Hela praktikansökningsperioden är vidrig. Kurskamrater, som man älskar (obs! vissa, inte alla) och vill väl, blir på något sätt konkurrenter, och ångesten gör sig extremt påmind när folk börjar kallas på intervjuer och man inser att man är bortsållad från ännu en potentiell praktikplats. Men det är också en utdragen process. Ambassaderna och UD brukar vara de som har rekryteringen klar först, ibland lång tid innan andra organisationer övh öppnat praktikansökan. Så hoppet är inte ute bara för att dina kurskamrater fått praktik, och börjar planera en termin på en ambassad i ett varmt land och du fortfarande står utan. Jag skulle tro (killgissar till 100% nu) att besked kommer börja dyka upp nu i början av oktober, men att många praktikplatser inte kommer ha gjort klart med ny praktikant förrän slutet av november. Så håll ut!!! Jag vet ingen från min klass (FKV15 love ya’ll) som sökte praktik och inte fick, utan det löste sig för alla till slut.

Så, där har ni 593 ord självklarheter. Men förhoppningsvis kanske det hjälpte någon lite lite. På Frivärld öppnar vi praktikansökan nästa måndag, den 14 oktober. Tycker ni det jag beskrivit i bloggen låter spännande rekommenderar jag er varmt att söka. Vill ni ha bra tips på grejer att skriva i Personligt brev/säga på ev. intervju så hör bara av er.

IMG_3323
Den KORTA hjärtattacken jag fick när notisen ”Carl Bildt retweetade dig” dök upp i morse. Jag hann tänka att nu kommer mitt mediala genomslag, men sen insåg jag att det var min praktikplats twitterkonto som han RTat. Nåja, en annan gång kanske.


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *