Hej Lupef-vänner!

Mitt namn är Sara Ivarsson och jag läser för närvarande min femte termin på Pol. kand. med inriktning statsvetenskap. För två och ett halvt år sedan bestämde jag mig för att fly de norrländska vinterlandskapen uppe i Östersund för att flytta ner till Lund och påbörja mina studier. Min första tid i Lund kan beskrivas som ganska ångestfylld. Jag bodde inneboende hos en tant som gav mig kalla kårar, kände totalt noll personer i och var allmänt vilsen i den nya och okända studentvärlden. Dessutom förstod jag inte skånska.

Mitt ljus i vardagen blev Lupefs novischperiod där jag dels fick ha en massa kul, men där jag också träffade vänner för livet <3

Jag har sedan dess både fått chansen att vara fadder till ett helt fantastiskt gäng människor och även faddergeneral med min älskade kompanjon och Lupefs fd. vice ordförande Charlotta Mohlén. Lupef ligger mig minst sagt varmt om hjärtat och jag är så tacksam för alla människor jag träffat och allt roligt jag fått uppleva!


Så varför ska jag skriva för Lupefs praktik och utbytes-blogg?? Jag ska faktiskt varken på praktik eller utbyte denna termin, utan jag ska iväg till Zambia för att genomföra fältstudier inför min kandidat-uppsats. Jag blev nämligen i februari, efter mycket jobb med ansökan, beviljad ett MFS-stipendium för att kunna genomföra detta. Jag tänkte i det här inlägget berätta lite om vad MFS är, hur man ansöker och lite allmänna råd vad man kan tänka på när man ansöker. Ni kommer givetvis även få följa med mig på min resa och jag kommer dela med mig av mitt arbete under tidens gång.

Vad är MFS?

MFS står för Minor Field Studies och är ett stipendium på 27 000:- som delas ut av SIDA. Stipendiet innebär att du som student får chansen att i samband med din uppsats genomföra en fältstudie i ett utvecklingsland.

Vem kan söka MFS?

Alla studenter vid Lunds Universitet kan ansöka om stipendiet. Stipendiet är till för dig som ska läsa en kandidat, magister eller master och vill genomföra fältstudier i ett utvecklingsland. Du får inte vara medborgare i det land du genomför din fältstudie. För att söka MFS krävs att du först och främst har en kontaktperson som ska kunna bistå med hjälp att genomföra studien i ditt värdland. Det är viktigt att denne kontaktperson är relevant för din studie, då denne är central för genomförandet av många delar av din studie. Juryn lägger även stor vikt vid detta. Jag har personligen två kontaktpersoner (kravet är dock bara en): min syster som bor och driver en organisation i Zambia, samt en kvinna som är projektledare för organisationen vars projekt jag kommer ta del av för min studie. Du behöver hittat en pålitlig kontaktperson innan du påbörjar din ansökan, då detta även är en av delarna som ska motiveras och skickas in för att ansöka om stipendiet.

Kan jag söka trots oavklarade kurser?

Ja! Tidigare fanns ett krav på att du som student skulle avklarat visst många poäng, men detta är idag borttaget. Jag hade själv en omtenta i Makroekonomi släpande när jag ansökte, vilken jag för övrigt fortfarande inte avklarat (I löööve u NEK….). För att ansöka krävs dock att du skickar in dina resultat- och registreringsintyg, vilket även kommer vara grund för bedömningen. DVS – försök att ha klarat alla kurser när du söker!

Hur går man tillväga för att ansöka?

För att ansöka om ett MFS-stipendium behöver man först och främst ha en tydlig idé på vad man vill göra. När du väl har en idé på vad du vill göra, och i vilket land du ämnar genomföra din fältstudie så är det dags att påbörja ansökan! För att söka MFS krävs en projektbeskrivning på 5 sidor där fokus läggs på frågorna: Vad, Var, Hur och Vem? Projektbeskrivningen ska alltså innehålla Vad du planerar att göra, Var detta ska genomföras, Hur det ska genomföras (med vilka metoder/teorier) och Vem/Vilken som kan hjälpa och stötta dig genom arbetet i värdlandet (kontaktperson). Som en statsvetenskaplig student läggs stor vikt vid att ditt arbete är väl genomarbetat gällande metod- och teorival. Det är även mycket viktigt att koppla till tidigare forskning, samt att du kan motivera vad din uppsats kan bidra till. Projektbeskrivningen ska även innehålla ytterligare punkter vilka du kan finna här.

För att ansöka ska din projektplan bedömas av en MFS-handledare på institutionen, som även finns tillgänglig för att hjälpa dig med utformningen av din ansökan. För att kunna ansöka krävs att handledaren godkänner din uppsats, där du då får ett intyg om fältstudiens lämplighet. Vem denna MFS-handledare är varierar beroende på institution, så enklast är att kontakta studievägledare för att komma i kontakt med just din!

Vad finns det för tips om just jag vill ansöka?

Mitt främsta tips är att BÖRJA I TID! Jag fick det här tipset när jag först kom på tanken att ansöka om MFS, men kan inte riktigt påstå att jag följde det (hehe)… I augusti förra året hade jag bestämt mig för att ansöka och i samband med skolstart hade jag en färdig idé och började därmed med arbetet för min ansökan. Projektplanen tog mig totalt cirka två månader att få helt färdigställd, och det var emellanåt riktigt tufft att få tiden att räcka till både MFS-ansökan, skolan och livet i allmänt. Jag skickade in min ansökan i oktober, varpå jag fick avslag med motiveringen att jag behövde ändra i min teori samt använda mig av nyare teorier (de jag använt var från år 2000). Jag blev såklart besviken då jag lagt ner så otroligt mycket tid (!!!) på min ansökan, och bestämde mig därför för att skriva om min ansökan. Under tre intensiva veckor, i kombination med min B-uppsats, skrev jag om min ansökan och skickade in på nytt i januari. Efter tre veckor fick jag svar, och denna gången var jag godkänd!! Min ansökningsprocess tog alltså totalt cirka ett halvår, så det är viktigt att ha i åtanke att detta kan ta tid. Ansök därav i god tid före din uppsatskurs.

Mitt främsta tips är dock: Ge inte upp!! Får du avslag? – Försök igen!!

Vad behöver jag tänka på OM jag skulle bli godkänd?

Det är mycket viktigt att ha i åtanke vad som krävs av dig om du blir godkänd. Det första du behöver tänka på är att detta är något som kommer ta upp extremt (!!!) mycket av din tid. Ansökningen i sig kräver mycket förberedelse och arbete, vilket för min del innebar att jag ibland hade svårt att få ihop vardagen. Det är svårt att studera på heltid och samtidigt börja strukturera en genomarbetad plan för din kandidat- eller masteruppsats! OM du efter allt slit skulle bli godkänd så krävs det, inte helt oväntat, ännu mer jobb!! Jag har sedan jag blev godkänd i mitten på februari bokat resa, vaccinerat mig, skickat in ett antal dokument med krav på underskrift från såväl mig som kontaktpersonen i värdlandet, gått förberedelsekurs på SIDAs kursgård i härnösand (mån-fre inklusive resa), förberett med lämplig handledare, kontakta lärare på mina nuvarande kurser för att strukturera upp det jag missar (uppsatsseminarium OSV!!), OSV.… Tänk även på att det till vissa länder tar tid att fixa med visum, vilket är helt väsentligt för att du ens ska få inträde i landet! Ha även i åtanke att du tidigast kommer kunna resa till ditt värdland två månader efter ansökningsperioden, detta då ansökan dels behandlas i en månad och när du sedan fått svar ska de allra flesta dokument (inför avresa, ex försäkring, biljetter osv) vara inskickade en månad före avresa. Utöver detta ska du även hinna genomföra MFS-förberedelsekursen i Härnösand. Slutligen är det värt att nämna att ett av kraven för ett MFS-stipendium är att arbetet genomförs under minst åtta veckors tid, vilket du behöver ha med i din tidsram.

Så, Varför ska jag ansöka?

Största anledningen till varför jag valde att söka är för att det dels är en otrolig erfarenhet, men också då detta är meriterande för dig som är intresserad av att arbeta internationellt med utvecklingsfrågor. Jag har ett stort intresse för mitt valda ämne och hoppas kunna få lära mig massor under studiens gång. Det har minst sagt varit mycket slit för att få ihop allt, men jag vet redan nu att det kommer vara värt varenda minut!! Våga ta chansen, SÖK!!

Detta var allt från mig denna gången. Jag hoppas ni fått större klarhet i vad MFS är och hur man går tillväga för att ansöka! Tveka inte att höra av er till mig om ni har några frågor eller allmänt bara behöver stöttning i er ansökan, jag hjälper mer än gärna till. I nästa inlägg kommer ni få en uppdatering från min första period här i Zambia!! Tills dess, ta hand om er!


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *