Hej, Yrsa här!

Äntligen har min jetlag gett vika efter att ha spenderat hela två veckor i Ottawa, Kanada. Det sägs att du inte får jetlag till Kanada, det är snarare när du flyger från Kanada som jetlagen är som värst. Så det verkar som att jag har minst en månads lång jetlag att se fram emot i januari, kul!

Mitt namn är Yrsa Axelsson Landström och jag är inne på min femte termin på Kandidatprogrammet i freds- och konfliktvetenskap på Lunds universitet. Förutom mitt fadder-engagemang har jag assisterat utbildningsutskottet i LUPEF under min tid i Lund. Under hösten kommer jag rapporter från min tid som praktikant på Sveriges ambassad i Ottawa, Kanada. Ambassaden i Ottawa erbjuder två praktikplatser varje höst- och vårtermin inom två olika enheter: politik/handel och kommunikation/kultur. Jag blev erbjuden den senare. Jag ansökte till många olika ambassader, Ottawa var dock mitt förstahandsval och Ottawa var den första ambassaden att erbjuda mig en plats – lucky me. Förutom att Kanada och den nordamerikanska kontinenten för mig är en outforskad del av världen har den kanadensiska inrikes- och utrikespolitiken attraherat mig sedan en tid tillbaka, liksom det internationella och diplomatiska arbete som pågår utanför Sveriges gränser.

Under den femte terminen på Kandidatprogrammet i freds- och konfliktvetenskap i Lund erbjuds du att söka praktik eller utlandsstudier. Jag har en hel del studier i bagaget; förutom Freds- och konfliktvetenskap har jag studerat Religionsvetenskap och Internationella relationer i Stockholm och studier inom radikalisering och terrorism i London. Att söka praktik och stärka min arbetslivserfarenhet och mitt CV snarare än att samla fler högskolepoäng var därför för mig ett självklart val.

Ambassaden i Ottawa är hyfsat liten, därav finns det många områden för en praktikant att utforska och ansvara över. Många bollar i luften! Redan första dagen var min dator täckt av post-its, för att inte glömma alla bollar jag fått i uppdrag att jonglera samtidigt. Stressigt tänker du? Ja, men jag uppskattar det! Att-göra-listor och jonglera är något av min expertis. Alla regler kring sekretess var också något jag tidigt fick ta del av och med hänvisning till dessa kommer jag inte kunna skriva om några sakfrågor eller specifika arbetsuppgifter – men allt där runtikring!

Jag hoppas det jag skriver och kommer skriva här kan ge dig tips och inspiration till dina egna framtidsplaner, till eventuella praktikplaner eller annat!

Vi hörs,

Yrsa


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *