Hej!

Idag är det söndag och två veckor av höstens praktiktermin är avklarade. Jag har haft två väldigt roliga och intensiva veckor, och känner verkligen att jag hamnat på rätt plats. Tänkte beskriva i korthet vad som hänt, med fokus på det som jag tror är mest intressant för er studenter som funderar på en eventuell praktik på en tankesmedja i framtiden.

Som jag skrev i mitt förra inlägg började min praktiktermin i princip med en resa till Berlin. Tankesmedjan Frivärld arrangerar varje år en utbildning för yngre opinionsbildare och studenter med fokus på utrikes- och säkerhetspolitik. Utbildningen kallas Utrikesakademin, och består av fem träffar per år samt två studieresor. I våras var studenterna i Riga, och nu var det alltså Berlin som flyget gick till. Väl på plats i Berlin hade vi ett fullspäckat schema. Vi träffade sakexperter från Konrad-Adenauer-Stiftung, en organisation Frivärld samarbetar mycket med, och diskuterade aktuella politiska frågor. Bland annat diskuterades Europas transatlantiska relation med USA och hur Europa hanterat flyktingsituationen. Förutom detta hanns det även med ett besök på CDUs (Angela Merkels parti) högkvarter, besök på den svenska ambassaden för att diskutera den diplomatiska relationen mellan Sverige och Tyskland, samt museibesök och avslutningsvis en guidad tur i riksdagen, der Bundestag.

Resten av den första veckan gick mycket tid åt till att komma in i de mer vardagliga arbetsuppgifterna. Som praktikant är det jag som bland annat uppdaterar hemsida och sociala medier, håller utkik på vad som skrivs om oss och våra medarbetare i media, och så vidare. En stor del av verksamheten består i att anordna olika arrangemang, det kan vara allt från boklanseringar, nätverksmiddagar, föreläsningar och liknande. Vi har ett par grejer på gång nu, så det är mycket kring detta – vilket är jättekul.

Några andra höjdpunkter hittills har bland annat varit ett besök hos den amerikanska ambassaden, inför kommande Aurora 17. Vill man läsa mer om detta finns det ett inlägg på amerikanska ambassaden i Sveriges facebooksida. Att få chansen att nätverka och träffa andra yrkesverksamma inom ett område man i framtiden man vill jobba inom tror jag är ovärderligt, och en stor orsak till att jag valde praktik framför utlandsstudier. Vi har även varit på en filmvisning arrangerad av Jarl Hjalmarson stiftelsen, om den bortgångne ryske oppositionspolitikern Boris Nemtsov. Frivärlds medarbetare Erik Thyselius skriver mer om filmen och mannen bakom den, Vladimir Kara-Murza, här, för den som är intresserad.

En ytterligare mycket fördelaktig förmån med min praktikplats är att jag har möjlighet att gå på en massa intressanta seminarium och föreläsningar, som rör de områden Frivärld arbetar med. I tisdags var jag på ett panelsamtal kring Turkiets utveckling och förhållande till EU, på Utrikespolitiska institutet. Även detta är en otrolig lyx, att få fortbilda sig och nätverka på samma gång.

Jag hade kunnat skriva ett tre gånger så långt inlägg, men väljer att stanna här. Nu ska jag iväg och träna och sen är det fotbollsderby mellan Hammarby – AIK på tele2 (titta, det är inte bara massa jobb under en praktiktermin). Slänger in en bild på den tyska riksdagen också, rekommenderar varmt ett besök här för er som har vägarna förbi Berlin.

Ha det fint!
Viktor

IMG_3016

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *