Tjohej, namnet är Sebastian och programmet är Freds- och konfliktvetenskap. Verksam i LUPEF som fadder och lite överallt i marginalerna. Om du hittat hit är du antingen ute i god tid – bra, alternativt förtvivlat panikslagen av förbisvischande deadlines. Don’t panic, sitt ner i båten, ta ett ordentligt tag i sargen – det här kommer du få rätsida på!

Med den blygsamma fördelen att jag kommer genomföra både utlandsstudier och praktik under min valfria termin hoppas jag kunna klargöra lite skillnader mellan utbyte och praktik för er, men också för mig själv. Men först, en liten introduktion av mitt utbytesuniversitet i Singapore; National University of Singapore (NUS), och praktikplats vid Singapores International Centre for Political Violence and Terrorism Research eller, om man har bråttom, ICPVTR. NUS rankas högt på internationella topplistor över universitet och har också ett matchande studietempo. Det är inget att bli uppskrämd av då Singapore är porten till hela Sydostasien vilket ger gott om utrymme för att  undvika den stressade tillvaron till förmån för att kurera sig på diverse stränder. ICPVTR är precis vad akronymet står för.

Som Fleetwood MacJa, alltså you can go your own way. Som du säkert redan hört: hitta ditt egen intresseområde och specialisera dig. Men om du inte råkar ha ett extraspråk eller specialområde att trolla fram ur rockarmen är den valfria terminen ett fenomenalt sätt att profilera dig själv på. Att noga undersöka kurserna och universitetens olika och specifika profiler är något som kan hjälpa dig att skapa dig en egen nisch. Efter att ha pluggat terrorism i London och valt säkerhetsstudier vid NUS var det lättare att visa på en egen intresseområde i samtalen med ICPVTR.
– Men kom till saken, hur kan du göra båda? 
– Sa jag inte sitt ner i båten?
Men visst, NUSs schema är något annorlunda med tidig terminstart som resulterar i en terminsavslutning i november. Detta ger möjligheten att antingen lägga dig på sofflocket och invänta julfriden eller, om man är lagd åt mitt håll, praktisera i några månader.

Ha det gott! 
Sebastian
Ordförande i Lunds Utterklubb, antikvarie-entusiast, dalahästägare


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *