Hejhej! Jag heter Knut Bonde, två namn som inte går att uttala utanför Sverige, och pluggar på Freds- och Konfliktprogrammet på Lunds Universitet. De närmsta månaderna ska jag däremot studera på University College Dublin på Irland, via möjligheten till utbytesstudier på min femte termin. Genom vår utbildning får vi på den femte terminen möjlighet till utbytesstudier – eller praktik om man så önskar. Själv valde jag utbytesstudier då jag tror att andra än mig är bättre på förvaltning och arbete för tillfället, samt att jag var suga på att bo utomlands ett halvår.

I LUPEF var jag först novisch, sedermera fadder terminen efter, och nu senast valberedningsledamot terminerna HT16/VT17. Har haft hur kul som helst, och uppmuntrar verkligen alla att engagera sig i allt som är möjligt i LUPEF – det är en väldigt öppen, tillmötesgående och spännande förening som alltid behöver nytt folk. I rollen som valberedning har jag fått se massvis av taggade studenter som kan ge mycket, , men var aldrig rädd för att engagera er – alla behövs!

Varför jag hamnade på just på Irland kan jag inte säga var en helt genomtänkt plan. Inte för att jag är dålig på att bestämma mig/dåligt omdöme, utanför att det kände rätt som ren slump. University College Dublin hade en vänlig hemsida med relativt tydliga kursmöjligheter samt en ambitiös nivå, samt en spännande kultur i landet och ön som stort. Till mycket hamnar Irland utanför dagligt samtal men väldigt omnämnd som ett land plågat av terrorism back in the day via vår utbildning. Irland har en fascinerande historia av förtryck, territoriell konflikt, kolonialism, fattigdom osv, osv. Ändock avslutas varje dag med ett leende på puben. Att gå på bar är faktiskt kultur!

Ett viktigt tips jag kan ge till framtida sökande för utbytesstudier är att vara noggrann och ganska tidigt ute med att göra din research. Många hemsidor för universiteten runt i världen är ofta förvirrande, otydliga och rent sagt fula. Motivationen tappas om man inte ens orkar vara på hemsidan i mer än några minuter och man hellre vill strunta i det när man inte vet vad ens courseplan skulle betyda. Men, försök så gott du kan och ta din tid att gå igenom vad du kan. Det är alltid värt det att ta sin tid, så man kan hitta de bästa och mest spännande alternativen.

Dublin som stad är lite större en Stockholm tror jag, men är väldigt annorlunda i form. Statskärnan är mindre och områdena ”utanför” blir närmast enorma. Mitt universitet ligger ca 6km från statskärnan, och 3km från var jag bor. Det är fullkomligt enormt, och även hört till och med från amerikanska studenter: ”det största jag har sätt”. Att hitta runt därför var krångligt, speciellt eftersom numrerade byggnader har olika nummer beroende på vilken skylt man tittar på. Där kan jag ge ett ytterligare råd, vilket är att kolla inte bara in universitetens program och kurser – kolla på hur campus ser ut, hur man tar sig till och från, vilka byggnader som kommer bli viktiga osv. Jag har fortfarande inte fattat hur busstrafiken fungerar och har betalat tre olika priser för samma resmål från samma station. Tydligen är jag inte ensam om detta, då vissa har varit med om mer. Ibland är det inte bara en själv som verkar dum.

Slutligen, bör jag bara om ditt informationsflöde i samband med att du söker utbytesstudier. Om/när du får besked om att du har blivit antagen för utbytesstudier på ett universitet – ta det lugnt. Informationen kommer att komma tillslut, det är trots allt mycket som händer mellan de olika universiteten och Lund, och många att ta hand om. Så var inte orolig, till slut kommer information om registrering, hur du kanske kan söka boende, vilka kurser du bör göra, eventuellt Erasmus-papper som ska signeras. Men att skicka ett frågande mail kan aldrig skada – alla vill att man tillslut ska komma fram.

Anyway, jag tror att jag täckt mycket av vad som bör sägas såhär i början. Vi hör och ses. Var snälla mot varandra. Helga din fader och din moder. Plugga effektivt, börja i tid, och satsa om du verkligen hittar ett universitet som verkar rätt för dig.

Slaínte!

Knut Bonde


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *