Hallå!

Min praktikplats på Sida förmedlades via Föreningen för Utvecklingsfrågor (FUF) vilket är en ideell förening som ämnar att skapa debatt och informera om utvecklingsfrågor i ett globalt perspektiv. FUF har ett praktikantprogram som innebär att de förmedlar ca 38 praktikplatser per termin till myndigheter, företag och organisationer som arbetar med globala utvecklingsfrågor. Här hittar du praktikplatserna för VT18.

För mig var perioden av praktiksökande förvirrande och asymmetrisk. FUF och Utrikesdepartementet vet jag har de tidigaste ”sista ansökningsdag” i våras men andra organisationer kunde ha ”sista ansökningsdag” så sent som i slutet av april och i början av maj. Det här är ganska frustrerande, att rekryteringsprocesserna kan ha avsevärt olika deadlines och de kan dessutom ta väldigt olika lång tid. För mig fick detta konsekvenser då jag fick en praktikplats relativt tidigt som jag givetvis tackade ja till – inte visste jag att andra skulle vara intresserade (självkänslan var låg under denna period… haha). Jag avböjde de 89 (skoja, typ 3) intervjuer som jag blev kallad till då jag redan fått min praktikplats. DOCK så var jag fortfarande kvar i FUF:s praktikplatsbank (förklarar den längre fram) vilket ledde till att jag blev kallad på intervju till min nuvarande (dröm-)praktikplats! Dagen efter intervjun så kontaktade Sida mig och erbjöd mig praktikplatsen, trots att jag ville tacka ja direkt så blev beslutet lite mer komplicerat i och med att jag redan hade tackat ja till en annan… Jag tackade ja till Sida och författade ett längre mail till den praktikplatsen jag avsade mig dagen efter. Anledningen att jag kunde tacka nej var på grund av att jag ännu inte hade skrivit på praktikavtalet som ska tecknas mellan båda parter. Med detta sagt så vill jag bara påminna er om att sätta er själva i första rummet under denna process – att tacka nej efter att ha tackat ja är inte schysst men om det innebär att jag får en ”bättre” praktikplats och därmed erfarenheter etc så är det värt det.

Tänkte förklara FUF:s praktikantprogram lite kort nedan.

  • Du skickar in en generell ansökan innehållandes PB, CV och betyg. Du får även kryssa i en hel del frågor, detta görs för att skapa ”din profil” i deras rekryteringsprocess.
  • Från och med att du har skickat in din ansökan så kan du bli ”matchad” med de praktikplatser som ligger ute på praktikplatsbanken.
  • Att bli matchad innebär att FUF anser att din profil matchar en av annonsernas ”önskelista”  och skickar således vidare dig till tex Sida, FCG eller Forum Syd – vilken nu som är ägare av den annonsen du blivit matchad med.
  • Nu är det upp till annonsören att gallra, den har fått x antal ansökningar av FUF och ska nu kalla in till intervjuer.
  • Observera att det kan ta ganska många veckor för FUF att genomföra alla matchningar plus att när ansökningarna väl kommer till org./myndigheterna/företagen så är vissa snabbare, och vissa långsammare.

/Moa


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *