Tiden går fort när man har roligt. Låter ganska klyschigt, men det förklarar verkligen varför mina två första månader här i Kanada har gått så snabbt. Tiden bara flyger iväg! Eller nja, inte alltid. Tiden flög inte riktigt när jag fick en hjärnskakning och blev ordinerad av läkaren att ligga i ett mörkt rum i två veckor och under stränga order hålla mig borta från telefon, dator, böcker och podcasts. Då gick tiden ganska långsamt. Förutom när ambassadens personal och praktikanter från andra ambassader kom och hälsade på, gav mig mat och små presenter. Ja, ni hör ju – egentligen var tiden med hjärnskakning helt OK den med.

Och för tre veckor sedan tog jag en tur till Hawaii. Det var också helt OK.

Ni skulle se min dator på ambassaden; den är täckt av komihåg-lappar, att-göra-listor, brainstorm-kartor, utöver alla mappar och papper som täcker skrivbordet. Svenska ambassaden i Kanada är en medelstor ambassaden. För mig innebär detta att mina arbetsuppgifter skiftar mellan himmel och jord, även om de framförallt faller inom enheten för kommunikation och kultur. Förutom att uppdatera sociala medier fördrivs min tid med rapportskrivning, att skriva underlag inför evenemang, politiska besök eller att rapportera från någon specifik händelse i Kanada som Stockholm (det så kallade Utrikesdepartmentet, men på ambassaden förkortat till Stockholm) efterfrågat, samt anordna evenemang och kampanjer MED MERA.

Jag var nyligen ansvarig för att framställa ett nytt främjandematerial. En av ambassadens alla uppgifter är nämligen att främja svenska intressen och Sverigebilden i det utsända landet. Det var många bildbanker jag då arbetade mig igenom, utöver alla mejlkonversationer med designer och tryckerier. Igår fick vi besök från Närings- och innovationsminister Mikael Damberg, något som likaså upptog en hel del planerande. För en vecka sedan stod jag som delansvarig för förberedande av Nordic Arctic Days; ett samarbete mellan de nordiska ambassaderna i Kanada och Canadian Museum of Nature för att uppmärksamma och utbilda den kanadensiska allmänheten, politiker och forskare i frågor kring Arktis. För mig upptogs dessa fem dagar av fotograferande, artikelskrivande och att visa runt evenemangets hedersgäst; en miljöforskare, ursprungligen från USA men stationerad i Abisko, som föreläste om klimatförändringarna i relation till Arktis. Och detta är bara några av alla bollar som jag som praktikant på Svenska ambassaden i Kanada har att jonglera med. Men eftersom mycket av arbetet är hemligstämplat kan jag tyvärr inte berätta mycket mer än så.

I veckan var jag på min första hockeymatch! Trodde aldrig att hockey kunde vara så roligt. Det kan i och för sig vara för att jag hade fantastiskt sällskap (praktikanter från alla andra ambassader), öl och för att NHL precis hade börjat. Det sägs att om en vill uppleva kanadensisk kultur ska en gå på en hockeymatch, och jag håller helt med.

Nu ska jag ut och njuta av den färgglada och soliga kanadensiska hösten, ha det!


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *