Hej Lupefare,

Jag praktiserar just nu på Utrikesdepartementet och är snart klar med min sjunde vecka här (Shit vad tiden går!). Jag har tidigare varit novisch, fadder (x2), ansvarig för det samhällspolitiska utskottet och ledamot i valberedningen. Jag har således dedikerat samtliga terminer i Lund till LUPEF! Varför det? För att det var den föreningen som var först med att få mig att känna mig välkommen och som att jag hade kommit till alldeles ”rätt” plats för mig. Jag tror definitivt att de raderna i mitt CV jag har att tacka mitt engagemang för i LUPEF bidrog till att jag fick en så bra praktikplats som jag fick. Tänk på det – sök en ansvarspost. Det visar mer än bara färdighet – det visar att du kan engagera dig utan att få en direkt fiskal ersättning för ditt engagemang.

När jag sökte praktikplats i höstas var livet likt en bergochdalbana. Självförtroende – ”yes! UD ska ringa mig imorgon.” Oro – ”AH! De har fortfarande inte gett mig besked.” Så lär det vara för er med… Det kommer ta tid! Mina bästa tips är:

  • Behåll ett cool och ett gott självförtroende. Det kommer lösa sig, jag tvivlade flera gånger på huruvida jag skulle hamna på en vettig praktikplats eller ej och stundtals även på om jag skulle hamna på någon alls. Egentligen visste jag att det skulle lösa sig, men tiden gör vem som helst otålig. SÅ: Det tar tid, förbered dig på väntan.
  • Sök många praktikplatser – men sök inga platser där du känner att du måste försköna dina kunskaper för mycket för att de ska passa kravprofilen (Då är det helt enkelt fel plats för dig – och det kommer inte leda till något positivt för någon part och kommer troligtvis märkas redan innan du satt din fot på arbetsplatsen).
  • Sträck dig utanför Regeringskansliet och alla givna praktikplatser. Det finns privata aktörer också, jag blev erbjuden en plats hos en privat stor aktör som jobbar med verksamhetsutveckling. Tänk brett – en privat aktör drar sig inte för att anställa dig efter praktiken – vad är du ute efter? Jag tackade nej till den platsen eftersom jag ville ha en mer långsiktig merit och tänkte här att Regeringskansliet var ett bra kort eftersom jag gärna jobbar statligt i framtiden.

I mina ansökan lyfte jag de egenskaper jag har som stämde in på de ord som platsen använde i sin annons. Men lyft aldrig något du inte tycker passar in till 100 % – då blir det bara kontraproduktivt. Varje organisation letar efter ord som de själva känner igen och arbetar med varje dag. EX: Vill du jobba internationellt? Använd nyckelord som: bilateralt eller multilateralt i ditt PB/CV.

Jag valde att jag ville praktisera redan innan jag börjat plugga pol.kand. Jag hade vid ett studiebesök på FBA fått höra att det var det absolut bästa sättet för att ta sig in på arbetsmarknaden efter avslutade studier – jag tror inte att hon som sa det kunde haft mer rätt! Jobb/master-ansökningar stundar och med praktiken på CV:t känns det som att möjligheterna är fler. Jag valde att vara på planeringsstaben för att jag ville få en bred inblick i en politisk, internationell organisation. Varför vill du göra praktik?

…. Bit på den frågan och så hörs vi snart – då ska jag prata om hur det är att vara ny i Stockholm, hur en vanlig dag på UD ser ut för mig och hur det är att vara skåning när man ber om vägvisning i storstaden.

Kram!


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *