Som student i Freds- och Konfliktvetenskap vet man att världen just nu står i brand. Konflikter i Syrien, södra Sudan och Ukraina är endast några av de otaliga konflikter som pågår just nu. Konflikter som dessa lösas ofta med militära medel utan större motstånd. Vi är vana vid en militär utrikespolitik, vi är vana vid att bara att lösa konflikter när de eskalerar, vi är vana vid militär upprustning.

RIKO – Rådet för Internationell Konfliktlösning (Danska: Rådet for International Konfliktløsning), är var jag har praktiserat under denna termin. RIKO är en utrikespolitisk tankesmedja som jobbar med att göra den danska utrikespolitiken mer nyanserad genom (vet?) att främja icke-våldsamma och långsiktiga lösningar på internationella konflikter, både på väpnade konflikter och inomstatliga konflikter. Jag tycker det är väldigt viktigt att vi, i en värld där konflikt är en del av vardagen för miljoner av människor, fokuserar på gamla danska utrikespolitiska traditioner nämligen medling och diplomati. Det var denna tillgång i internationella konflikter som fick mig till att ansöka om en praktikplats hos RIKO.

Inom konfliktlösning arbetar man med begreppet en win-win lösning. Jag jobbar också utifrån denna win-win strategi eftersom jag denna termin har valt att ta paus i mina studier och göra praktik, för nästa termin att kunna åka till Beirut för utbytesstudier. Jag tycker det är en unik chans att kunna göra praktik, få erfarenhet från den verkliga världen, och samtidig komma utomlands på utbytte. För mig var båda viktiga möjligheter, då man i Danmark inte har särskilt bra koll på Freds- och Konfliktvetenskap eftersom man inte kan plugga det i Danmark. Därför känner jag att det är bra att ha praktisk erfarenhet.

En vanlig dag på min praktik äger rum på Christianshavn i ett jättefint gammalt Köpenhamnshus. RIKO har kontor tillsammans med två andra organisationer – Humanity in Action och Danish Development Research Network (dessa organisationer är superintressanta, kolla in dem!). RIKO är en frivillig tankesmedja, vilket betyder att alla som jobbar i RIKO verkligen brinner för att förändra den danska utrikespolitiken. Detta betyder också att RIKO har medlemmar inom forskning och andra arbeten som är relaterade till internationell konfliktlösning, vilket skapar en bra dynamik i organisationen.

Det kändes ibland skönt att vara tillbaka på den andra sida av Öresund – att kunna käka gott rågbröd och dricka billiga öl i solen. Varje morgon cyklar jag längs kanalen på min röda cykel med min fina nya cykelhjälm – det är jättevackert. Dock saknar jag en bra kanelbulle ibland.

Jag ser fram emot att berätta mera om vad jag jobbar med dagligen – speciellt dansk utrikespolitik.


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *