Våra fantastiska chefer här på bloggen, Clara och Cecilia, påminde oss här om dagen att ansökningstiden för utbyten snart går ut och än har ingen av oss skrivit om hur vi faktiskt gick till väga när vi sökte. Detta kommer jag nu skriva lite om, inte superingående (eftersom jag har en så kallad sheeeitload att läsa i skolan), samtidigt som jag varvar med fantastiskt härliga bilder från staden jag studerar i. Vem vet, kanske leder det till att någon av er väljer just Belfast som destination när ni väl söker utbyte?

En lite målad trappnedgång i stadens hjärta. Sånt kan man se här!

1) Om ni inte vet något ALLS om hur man går till väga ens i ett förstadie till att söka utbyte (inte superkonstigt ifall det är så, även jag fann institutionens information om utbyten aningen (läs: hehe) bristfällig), kolla in länken här: https://www.sam.lu.se/utbildning/studera-utomlands/sok-utbytesstudier (observera att denna sida vänder sig till studenter från samhällsvetenskapliga fakulteten).

En av de kanske mest kända pubgatorna i Belfast! Jag vet inte vad den heter, men den är fin och på den ligger ”Duke of York”. Där var jag igår, och den var trevlig.

2) Först och främst måste man bestämma sig för vart man vill åka. Det har förhoppningsvis ni som nu ska söka redan gjort, men den här guiden vänder sig även till er som kommer söka under andra ansökningen, och kommande terminer med för den delen! Jag själv blev nominerad till utbyte först under andra ansökningen, mycket på grund av att min första ansökan uteslutande fokuserade på superattraktiva kanadensiska universitet (och mina förberedelser var i ärlighetens namn fetdåliga).

Jag tycker det är viktigt att man inledningsvis också bestämmer sig för om man vill till ett specifikt universitet, eller om det är utbytet i sig självt som lockar mest. Jag landade i att vilket universitet jag hamnade på i slutändan inte var det viktigaste, det var chansen att ens få åka på utbytet som spelade mest roll. Glöm därför inte bort de lite mindre universiteten! Om du verkligen verkligen verkligen vill åka på utbyte, kommer du få göra det. Släng in ett fjärde och femte och sjätte alternativ med mindre universitet så kommer du garanterat iväg. – Och glöm för guds skull inte bort den andra antagningen med lediga platser! Det var ju så jag hamnade på mitt hittills väldigt fina utbyte!

En fin fasad jag såg nere på stan under den så kallade Kulturnatten för några veckor sedan.

3) Det man bör lägga mest på när man väl bestämt sig för vart man vill åka är sitt ”Statement of Purpose”. Ditt CV och dina betyg kan du inte göra speciellt mycket åt, men detta lilla dokument, det väger tungt. Mitt kanske största tips angående detta är att beskriva hyfsat ingående varför du vill till just till förstahandsval. Mitt första Statement of Purpose lade mest fokus på mig som person och mina övriga engagemang på universitetet (glöm inte bort det heller!), medan mitt andra fokuserade mer på Queen’s University som universitet, och vad jag skulle kunna bidra med samt varför jag skulle passa in just där.

Gillar verkligen den här bilden! Den tog jag också på Kulturnatten/(dagen) och den fångar verkligen nordirländskt väder: Ösregn while strålande sol. Väljer du att åka hit på ditt utbyte garanterar jag hur många dubble rainbows som helst.

4) Du kommer även behöva fylla i ett dokument med potentiella kurser du kan läsa på universitetet i fråga. Detta var något jag tyckte var riktigt svårt och krångligt, då alla universitets hemsidor inte är optimalt uppbyggda för en som letar efter kurser. På Queen’s heter kurser till exempel ”modules”, och man räknar högskolepoäng på ett annat sätt. Sätt dig därför in i detta i tid. Du vill inte sitta och desperat kasta in kurser du egentligen inte vill läsa sista timmen för ansökan. Jag läser nu alla kurser jag skrev in i mitt ansökningsdokument (detta är dock inget som alltid kan garanteras), och är därför glad över att jag tog mig tid att gå igenom de olika kursalternativen.

Natur ska ni få se också! Under min andra vecka här tog jag och några fellow erasmuskompisar oss upp på ett berg i utkanten av staden, precis ovanför Belfast Castle.
… (Eller de andra gjorde det, jag behövde vända tillbaka efter typ 1/3 av vägen på grund av en fruktansvärd förkylning. Och extremt dålig kondition)

5) När du sedan väl blivit nominerad till utbytet kan en känsla av förvirring infinna sig. Det är helt i sin ordning, men tro mig när jag säger att all information kommer i sinom tid. Jag var nog en riktig påfrestning för det internationella kontoret med mina otaliga mejl och frågor (vilka de var bra och snabba med att svara på), och allt löste sig i slutändan.  Det kan även ta tid för värduniversitetet att höra av sig, men så länge det internationella kontoret inte har panik behöver inte du ha det heller. You will get there så att säga.

Det här kanske ni känner igen från Lund! Känns tryggt att de har paraplyer i taket av små gränder här också. (De är väl iofs borttagna i Lund nu men ni som var där 2016 ni vet)
Jag SKA lägga ner med så mycket bilder på gränden och staden, men känns som jag måste höra lite med gänget om jag får lägga upp bilder på dem här. GDPR och sånt ni vet, jag vill inte hamna i rätten :/ (Men fint är det!)

Kära läsare, jag vet inte vad mer jag kan tipsa om. Har ni frågor får ni väl helt enkelt kommentera? Eller skriva ett meddelande på någon av mina SOCIALA KANALER som det heter. Ska försöka läsa alla kommentarer jag får, men blir det över 1000 kanske jag inte hinner svara på allt :/  (NU fick man hybris och kände sig som en äkta influencer här!) Näej men ärligt, sök ett utbyte hörni. Det är helt klart värt det trots högljudda freshers, kopiösa mängder läsanvisningar och ösregn stup i kvarten.

HÄR ÄR I ALLA FALL JAG! Framför just en dubble rainbow, och ”the big fish” som konstverket bakom mig heter.

EIT MAN, Be well!


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *