Kära läsare,

Jag blev inte en av 14 studenter från Lund som fick möjligheten att åka till UC Berkeley som utbytesstudenter av ren slump. Det var något jag hade i bakhuvudet inför varje vecka av hårt pluggande inför en svår tenta. Varje gång det tog emot att läsa kurslitteraturen. Varje gång det kändes svårt att stiga upp på morgonen.

Nu har jag dramatiserat detta lite men det faktum att Lund hade utbyte med University of California var en av anledningarna till att jag valde att plugga pol.-kand i Lund före Uppsala.


Varför ville jag åka på utbyte till UC Berkeley?

Kortfattat så handlar det om att jag ville utmana mig själv och uppleva det jag föreställde mig var en intellektuell och stimulerande miljö med massa smarta och engagerade studenter. Att kunna prata med världsledande ekonomer och samhällsvetare eller att varje dag stöta på någon med brinnande passion för något världsproblem. Jag tyckte det fanns något lockande i det. Även om praktikplatser ger mycket insikter och erfarenhet och säkert roliga stunder också så var utbyte självklart för mig – jag älskar universitetslivet och hade inget emot att plugga lite mer.

En sak jag vill säga redan nu är att UC Berkeley (”Cal” som det oftast förkortas) antagligen inte är som ni föreställer er.

Det är inte packat av våldsamma vänsteraktivister som skriker så att säga. Inte heller är det mer PK än i Lund. Den mest uppenbara skillnaden är väl att folk har lite annorlunda livsstil här och den genomsnittliga ambitionsnivån är väldigt, väldigt mycket högre än vid något universitet i Sverige. Den bästa liknelsen skulle väl vara att universitetet är som I-sektionen – och detta baserar jag till 100% om mina fördomar om hiur det är att plugga industriell ekonomi vid LTH.


Så till kvällens huvudtema: hur ansökningsprocessen gick till.

Den första delen av ansökningen var nog mest krävande. University of California-utbytet är inte likadant som alla andra utbyten, utan för UC finns det en separat ansökningsprocess. Detta beror på att det inte är fakulteterna som har ett samarbete med en fakultet vid ett värduniversitet, utan det är LU som centralt har ett samarbete med hela University of California (med alla sina 10 campus). Därför konkurrerar du med studenter från hela Lunds universitet för att komma få en av de cirka 100 platserna. Det sägs att detta är ett av de mest eftertraktansvärda utbytena. Med det sagt så tycker jag dock att du alltid ska söka – man behöver inte ha alla A för att få UCLA eller UC Berkeley. Och om det är ett smakprov av livet i Kalifornien du vill ha (tex UC Davis, US Santa Barbara, UC Irvine) så oroa dig inte över dina betyg utan sök – du konkurrerar bara med de som söker till samma campus som du!!


Ansökningen kräver dock en del förberedelse…

 • 1 Statement of Purpose
 • 1 UC Campus Priority Sheet (where your three selected UC campuses are listed in order of priority)
 • 3 UC Study Plans (one for each of your three selected UC campuses)
 • 1 CV/resumé
 • 1 LADOK transcript

Mitt första råd är att du som är intresserad av att komma in på UC utbytet. Efter du läst inlägget, skriv ner tre anledningar, ett stycke per anledning, till varför du vill åka. Ditt ”Statement of Purpose” är väldigt viktigt och genom att skriva en draft tre veckor före deadline har du tid att låta den ligga, skriva om den och sen skicka den på feedback rundor. Jag själv skickade min text till tre-fyra personer som alla gav råd och hjälpte mig förbättra engelskan.

Tips nummer två. När det kommer till de tre studieplanerna så kan jag säga att de inte spelar någon roll annat än för att du ska visa att du gjort research. Jag kan tänka mig att det också är till för att du ska tvingas fundera lite djupare på vilka campus som har kurser som verkar intressanta för dig. Referera tillbaka till dina kursval i din statement of purpose!

Efter att ansökan skickades in tog det lång tid innan något mer hände. Jag minns än idag exakt var jag var när jag fick reda på att jag kommit in på utbytet till University of California. Det var en måndag i slutet av november som jag satt på tåget påväg från Cambridge till London efter en långhelg av både debatturnering och besök hos min faster och mina kusiner. Det extremt långa mejlet bad mig acceptera min nominering till UC-utbytet snarast och den innehöll instruktioner för nästa del av ansökningen. Den del som skulle avgöra vilket campus jag skulle hamna i…


Placering vid ett UC campus

Denna del av ansökan innehöll följande:

 • IELTS: International English Language Testing System. Ett obligatoriskt prov som kostar lite över 1000 kr att skriva. Ett särskilt provtillfälle ordnas för UC bytisar!
 • Vidimerat gymnasiebetyg på engelska. Alltså en officiell, undskriven och/eller stämplad kopia av dina gymnasiebetyg. Jag ringde mitt gymnasium och de fixade underskrift och allt!
 • Academic statment. En mycket kort text på 1500 tecken som förklarar varför du vill komma in på exakt de/det campus du vill komma in på
 • UC online application. Personlig information och kursval på dina tre campus.
 • Universitetsbetyg, stämplade och på engelska.

Tips nummer 1. Öva engelska genom att hänga med personer som pratar engelska, det hjälper särskilt i muntliga delen av IELTS. Det absolut mest tidseffektiva sättet är nog att gå med i Lund Debate Society (LDS) – eftersom det över dig i att på rak arm reflektera över abstrakta idéer på engelska och resonera kring dem. Min bakgrund i LDS hjälpte mig väldigt mycket i den muntliga delen då man sitter som i en intervju ungefär och ska prata om en massa saker.
Tips nummer 2. Fundera riktigt mycket på vad det är som är din drivkraft. Varför vill du så gärna åka till campus X? Med tre stycken förklarade jag att min drivkraft handlade om att utveckla vårt ekonomiska system mot hållbarhet och välstånd. Utan tillväxt skulle vi få en massa problem med arbetslöshet och antagligen en och annan finanskris. Men med tillväxt, som den ser ut idag, släpper vi bara ut en massa avgaser genom alla de prylar vi köper från Kina. Det värsta av allt är att dessa prylar verkar inte ha några effeker på vår självupplevda lycka – Sveriges BNP har fördubblats sedan 70-talet, men det har verkligen inte vår lycka. Ett stort dilemma som jag välkomnar fler av er att fundera på.
Tips nummer 3. Fokusera på vad du verkligen vill, samarbeta så mycket du bara kan med dom du blir placerad i grupp med och skicka din text på feedback – sen är det bara att slappna av! Om man väl har blivit nominerad så kommer man få en plats, punkt. Dessutom så tror jag att nomineringen (som Lund gör) utförs så att man med största sannolikhet får en plats på det campus man önskade i första rundan. Värt att nämna är att man i denna runda konkurrerar med bytisar från hela världen om platserna på de olika campusen. Därför uppmuntrar jag att alla Lundastudenter samarbetar så mycket som möjligt


Antagningsbeskedet till UC Berkeley

Efter att engelskaprov var skrivet och alla dokument var inlämnade tog det 5 månader innan något hände. Det var först första veckan i maj jag fick beskedet att jag fått en plats vid UC Berkeley.

När mitt utbytesår blev ett faktum fick jag en massa saker att förbereda helt plötsligt…

 • Boende. Att bo ”on-campus”, dvs i universitets hus eller vid ”International house” var antigen för freshmen och löjligt dyrt (15000 kr/mån, inkl. mat) eller bara löjligt dyrt.
 • Vaccin. UC kräver en massa vaccin. Och du måste bevisa med dokument att du tagit typ alla eller är immun (mot vattkoppor). Annars är det bara att ta sprutorna. Tips! Om det är ett par dyra vaccin som du inte har och du planerar att betala för universitetets sjukförsäkring så bör du kolla upp om de tillgodoser vaccinen gratis. Jag upptäckte senare att min sjukförsäkring som jag tvingats köpa täckte gratis vaccin (så jag hade kunnat sparat typ 1000 kr på det)
 • Försäkring. Olika krav gällde för olika campus. Men för UC Berkeley fick jag höra att alla tidigare generationer misslyckats med att få UCB att erkänna Kammarkollegiets utbytesförsäkring… Jag la själv inte mycket tid på detta men skicka lite mejl trots allt. $3000 per termin för det
 • Finansiell dokmentation, a.k.a. visa att du är tät. Bevisa att du kommer ha/har $15.000 tillgängligt. För detta krävs det att man skickar in blankett till CSN med antagningsbesked för att sedan få tillbaka ett brev där det står hur mycket en kan få i studielån+bidrag. Detta räcker dock bara för ca $11.000. Därför behöver man ytterligare bevis på finanisering.  Man kan antingen ha någon som kan stå som sponsor (någon i familjen, du känner), eller så har man ett fett bankuttdrag, vilket man måste gå till banken för att be om.
 • VISA. Allt det jag beskrivit ovanför krävs för universitetet ska skicka dig ditt ”DS-2019” som krävs för att du ska kunna ansöka om VISA. Pust… Boka tid tidigt ifall du vet att du är borta under sommaren! Kan dock säga att ”intervjun” i princip tog 20 sekunder (efter två timmars väntan). Sammanfattning: ”Var ska du plugga? Vad ska du plugga? Här är ditt visum, ha det trevlig.
Utsikten över campusområdet från ”the Campanille” (tornet ni ser på inläggets ”utvalda bild”)

Nu förstår ni kanske varför jag gjorde ett separat och kanske tråkigt inlägg som bara handlar om ansökningen… Hursomhelst. Vem du än är och vad du än vill fråga eller ha hjälp med så svarar jag jättegärna på ditt mejl. Släng iväg ett meddelande till simon.sallstrom@berkeley.edu eller på Facebook.

Eloge om du faktiskt läste igenom hela inlägget! 🙂

Nästa inlägg kommer nog handla om hur det är att plugga vid Cal – ”The number one public university in the world” (mantrat som inprintas från dag ett)


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *