Heeej allihopa!! Mitt namn är Giulia Kappelin Cingolani och jag ska spendera min femte termin på Politices Kandidatprogrammet på National University of Singapore (NUS). Som de flesta pol. kandarna nollades jag av LUPEF. Jag har inte engagerat mig i i föreningen mer än så men i min nollegrupp hittade jag världen bästa kompisar och det är jag evigt tacksam för. En av dessa fantastiska kompisarna är faktiskt en av mina roomies här i Singapore. En liten rolig anekdot om mig och nollningen är att jag fick den SISTA platsen, och den fick jag slåss för mot ett kändisbarn. Som tur är är jag en stjärna på sten, sax, påse 😉 

Utbyte eller praktik?

Valet mellan utbyte och praktik var ganska enkelt för mig. Eftersom studietiden i en människas liv är begränsad ville jag få ut så mycket som möjligt av den och utforska nya skolsystem. Jag är själv uppvuxen i ett annat land (Italien) och skolsystem jämfört med det svenska och tror på riktigt att skolan är det bästa sättet för att förstå ett land. Man kan få en uppfattning om ett lands grundläggande värderingar utifrån vad de lär ut och hur ett folk tänker utifrån hur de lär ut. Skolan är också ett bra och enkelt sätt att komma in i ett land. Sen så är jag definitivt mer en Thinker än en Doer så plugget passar mig bra (och nu får vi hoppas att ingen som någonsin kommer att anställa mig kommer läsa detta inlägg…). Helt ärligt var jag inte så taggad på nåt av utbytena när det var dags att söka. Men alla mina kompisar skulle söka och uppmuntrade mig att göra det med. Nu när jag så sitter här i Singapore är jag så sjuuukt glad att jag gjorde det. Tack igen LUPEF för kompisar som pushar en! 

Så tips från mig, SÖK ALLTID! Man har inget att förlora, snarare tvärtom!! 

Ansökan 

Lunds Universitets utbud på utbytesplatser är helt fantastiskt. Det är dock lätt att känna sig lite lost. Därför tipsar jag om att börja kolla på utbyte i god tid, speciellt om man vill utanför Europa. Jag gjorde min ansökan dagen innan deadline och jag skulle inte rekommendera det om man inte är en nattuggla. Det tar längre tid än vad man tror att skriva sitt Letter of Purpose men framförallt tar det långt tid att navigera på olika universitets hemsidor och göra kursplaner, speciellt om engelska inte är landets första språk. 

Ett TIPS jag har för Letter of Purpose är att bestämma sig för den världsdelen man vill åka till först och sen söka olika universitet i den världsdelen. Jag ville verkligen till Asien och hade som första val Singapore och sen Hong Kong, Taiwan och Bangkok under ”University-wide” agreements. Mitt brev var därför väldigt vinklat åt den här världsdelen vilket jag tror gav det ett bra flow. Jag skrev till exempel att jag ville till Asien för att lära mig om buddhism och sambandet mellan religion och politik i Sydostasien. Jag är helt övertygad om att brevet är det som ger dig utbytesplatsen SÅ SATSA PÅ DET! 

Vad händer sen? 

Efter ansökan nominerar Lunds universitet en till något av universiteten man sökt till. VIKTIGT att du kollar att det som står på ditt nomineringsbrev stämmer med terminen du har blivit antagen till. Det gjorde det inte på mitt och jag märkte det verkligen i sista sekund. Så ha koll på saker och LITA INTE PÅ DIN KOORDINATOR. Min var av ingen hjälp alls och gjorde bara en massa fel. Är jag fortfarande sur på henne? Kanske … 

Förutom min usla koordinator gick allting med ansökan, visum och boende smidigt. Singapore är ett väldigt välorganiserat me dock lite krångligt land. Om du som läser (om du finns) kommer att gå på eller är taggad på NUS, kommer det finnas många steg att följa innan du anländer till Singapore, så HA KOLL PÅ DIN MEJL! Dock ger de också väldigt bra och tydlig info om allt det man ska göra och svarar snabbt på mejl om man har frågor. NUS är dessutom en väldigt stor skola med jättemycket utbytesstudenter från hela världen så de är vana vid dumma frågor och om du missar något går det att lösa på plats.

Kurshetsen 

Om du ska till Asien kommer du antagligen också vilja resa runt mycket. Det gör alla utbytesstudenter här. Därför ska man försöka ha sina kurser i början av veckan så att man kan sticka iväg på helgerna om man känner för det. Jag var ganska stressad hemma i Lund över att hitta kurser som skulle matcha ett potentiellt reseschema. Nu kan jag säga att det var helt onödigt eftersom man på NUS har en hel vecka på sig att byta och välja nya kurser. Så stressa inte, det löser saaaj. 

Ja, det var nog allt från mig för idag. Jag har nu varit i Singapore i lite mer än en månad och livet känns helt SINNESJUKT BRA! Jag hade inte kunnat ha det bättre helt ärligt. Så hoppas detta var av hjälp så ska jag berätta mer om liv här från och med nästa inlägg. 

Puss och haaaaj <3 

– Jag i version glad och svettig turist framför Sri Veeramakaliamman Templet (äldsta hindu tempel i Singapore, tillägnat åt gudinnan KALI ”the destroyer of evil”)

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *