Dramatisk rubrik men heeeeerre-JÖÄÄÄVLA-gud. Jag är helt slut. Det är nu lite över 2 veckor sedan jag åkte hit och jag tänkte försöka sammanfatta en del av vad som hänt.

Har minglat:) varje:) dag:)!!!!
Jag insåg dag 1 skillnaden på ensamheten man väljer och den man blir påtvingad. Annars så uppskattar jag verkligen egentid och att göra saker själv – men då är det alltid självvalt. Man blev körd till sitt tomma rum och sen var man själv. Hepp. Här står man i ett nytt rum och har ingen karta elr vänner elr nåt och känner sig hjälplös. I brist på annat tog jag en dusch. Under duschen ser jag min första vän: en halvdöd kackerlacka under toaletten! Jippi jeeey. Då ville jag bara hem igen. Men lyxen med att bo i en korridor uppenbarade sig snart därefter. Jag hörde folk prata i köket, gick ut och presenterade mig (skitnervös?? säg hej bara liksom hur svårt kan de va) och några minuter senare satt jag på en cykel jag fick låna på väg mot stan med min första mänskliga vän Anas!

Huset som jag bor i, Saxxxxenhof!
Utsikt från mitt lilla studentrum & process av att få mangos + avokados att mogna
Vi hade även vår andra Block Braai i fredags! Här är Ana från Mexiko som bor en våning över mig

Såhär efter 2 veckor här har jag ett gäng som jag hänger med dagligen, är bekant med alla i mitt hus och lär känna folk i mina olika kurser. Igår var vi tex ett gäng på vin-tour (3 vingårdar, 16 viner, 5 timmar = herregud).

Cora, Jag, Nils, Sara, Laura och Jaqueline på vingården Tokara

Så: det löser ju sig. Men jag är helt slut. Det är energikrävande att försöka va sitt bästa jag mot alla människor, hela tiden. Att vara LIKA PEPP till alla du träffar och minnas namn och var de är ifrån blablabla. Många konversationer är exakt likadana i början. Vilket är naturligt. Men väldigt tjatigt och ytligt. Man är även bortskämd med att ha sina bästa vänner hemma i Sverige och jag tror jag därmed har en slags spärr mot att bli ”riktigt bra” vän med människor här. Det kanske släpper allt eftersom! Jag har aldrig fått hemlängtan när jag rest tidigare men nu längtar jag hem en del, mest pga människorna jag saknar. Kanske har något med åldern att göra och att man blir så jäkla nostalgisk ungefär hela tiden

Kan tipsa om att facetimea på fb för great fun + mildra hemlängtan
På stranden Strand (yes real name) 20 min bort från Stellenbosch

Daytrip till Kapstaden
Jag åkte till Kapstaden redan första helgen med Ivo och Sara i min korridor. Den andra helgen åkte vi tillbaks på en tour med skolan. Det var inte så mycket guidad tour egentligen, men det var gratis och det e najs. Vi besökte UCT, Camps Bay och Waterfront. Jag bodde ju i CT för ungefär 2 år sen men alltid lika kul att hänga där!

Clifton beach som ligger precis brevid Camps Bay
Kapstadens universitet, UCT. Sjukt mysigt campus men ligger i bergen så heh lite trappor o så mvh otränad

Att få ihop mina kurser
Jag kan börja med att säga HERREGUD vad jag hade noll koll innan jag kom hit. Jag fick kontaktuppgifter till flera tidigare studenter som åkt hit och damnnn vad jag borde ha kontaktat dem för att få mer info om hur allt funkar. Jag skrev till samtliga (heh) during panique för att få lite klarhet. Jag hade tex ansökt till 5 stycker GEP-kurser. Detta var helt fel. Man får max ta 2 GEPs. De är bara till för internationella studenter.
GEP-kurserna jag tar är 12 sydafrikanska poäng (6hp) per kurs. Jag valde därefter 3 ”mainstream-kurser”, även dem 12 SA-poäng vardera. Totalt 60 SA credits, 30 svenska hp. Många som är på utbyte tar inte 30hp men mitt mål är att klara det så jag slipper läsa till något när jag kommer hem! PRay plz

I alla ”vanliga” kurser jag tar med sydafrikanska studenter så är alla slides på engelska + afrikaans. Det var först 2018 som SU:s huvudspråk blev engelska. På varje föreläsning kan de som vill få hörlurar och så finns det översättare som sitter längst fram med en mikrofon och översätter allt till afrikaans åt dem.

Att fixa kurser gick till ungefär såhär:
1. Du hittar kurser du vill läsa i en ”yearbook” och som du kan tillgodoräkna dig. Helst i linje med ditt program eller något som går att koppla till det. Man kan inte läsa språk/foto/drama/konst-kurser eller kurser som du redan läst hemma, det får överlappa max 25%.

2. Kolla vilka tider alla kurser går via SU:s timetable-hemsida (närvaro krävs på ALLT). Det finns både föreläsningar och obligatoriska ”lektioner” varje vecka. Lektionerna kallas Tutorials. Detta tog mig cirka 3h att ordna.

3. Checka med LU att kurserna faktiskt är okej, och sedan få dem godkända av ansvarig vid SU. Yaay.

4. Lämna in kursregistrering på internationella kontoret vid SU, 
de registrerar dig sedan elektroniskt så får man tillgång till kurssidorna.

Under denna process så har jag försökt:) att tänka att systemet inte är oeffektivt, föråldrat elr ”dåligt” utan bara… annorlunda! Det positiva är att alla bytisar är EXAKT lika förvirrade och vi har en stor whatsappgrupp där man kan ställa alla möjliga frågor.

Resultatet för mig = ett fungerande schema med LEDIGA FREDAGAR!!!

Och VEEEM kan klaga när campus ser ut såhär

The bubble
En grej med Stellenbosch är att det är som en bubbla till ett annars väldigt diversifierat land med 11 språk och olika grupper. I Stellenbosch kör studenterna runt i pickups, spelar beerpong, grillar enbart steaks (bästa landet att va vegetarian i, lovar), kör cheerleading, har olika sororities osvosv. USA elr Sydafrika wuzguud?
Exempel på detta är le Rugbyhype! Sporten är otroligt stor i Sydafrika och universiteten tävlar i Varsity cup. Vi har köpt säsongspass och gick tillsammans med vad som kändes som hela stan förra måndagen mot arenan och den första matchen på hemmaplan.

Alla har likadana t-shirts, i universitets mörkröda färg. Maties kallas alla studenter(uttalas typ maaaati), kommer från att färgen liknar tomato = mato = matie? Typ så.
SJUKT bra stämning på matchen, musik spelas hela tiden och det var mer fokus på fest än själva spelet vilket uppskattades pga vad är rugby? Kommer nog lära mig sporten till slut men många oklarheter atm
När publiken gör vågen så slänger man även upp sitt (helst tomma) plastglas i luften?

Avslutningsvis….
…. Det tar ett tag att landa på riktigt och styra upp sin vardag. Jag har gått med i 2 stycket hiking-klubbar och ska även gå med i det lokala FN-förbundet här. Sedan kan man testa att surfa/dyka/tennis/community engagement/spela schack osv osv… Vi får se vad det blir av allt till slut, mitt huvudfokus är att resa och se så mycket som jag kan. Och så tänkte jag ju klara mina kurser också. heh

Jonkershoek Nature Reserve, 10 min från centrala Stellenbosch
Från hiken igår. Min första träning på typ 4 månader?.. sjukt jobbigt men great views great company great greatness

Lite rörigt inlägg men så får det va! Nu måste jag plugga (??? trodde man slapp det på utbyte) ha det bäääst <3


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *