Hej kära LUPEF:are!

Hoppas allt är bra med er! Själv har man det inte så dåligt med 18 grader varmt och sol här nere i Bryssel WOOPWOOP!!

Dagens inlägg kommer ge några, självklara men ändå viktiga, tips till vad man bör tänka på när man skriver ett personligt brev för att söka praktik. Jag har faktiskt frågat min praktikplats vad de kollar på när de väljer ut kandidater, så dessa tipsen kommer direkt från en möjlig framtida praktik för någon av er + några av mina egna tips. Med det sagt vill jag, skamlöst, passa på igen att tipsa om Skåne European Office, Region Skånes Brysselkontor som arbetar med omvärldsbevakning och påverkansarbete för att främja Skånes intressen. Det är verkligen en supertrevlig arbetsplats med jättetrevliga kollegor och kvalificerade arbetsuppgifter. Jag kommer inte gå jätteingående på exakt vad vi gör, det kommer i senare inlägg, men om du har ett intresse för EU, regional utveckling eller hälsa- och sjukvård, kolla in deras hemsida här. OBS! Ansökningsdeadline är flyttad till 15 mars 🙂

Nu över till tipsen:

  • KORREKTURLÄS!!!!!!!! Detta kan inte betonas tillräckligt! Om ditt personliga brev består av en massa stavfel, konstigt formulerade meningar eller bara allmänt ett dåligt språk, så kommer du direkt bli förbisedd. Detta är extremt uppenbart, men det är så extremt viktigt att det bara måste nämnas. Ett tips är därför att be någon familjemedlem eller vän korrekturläsa åt dig.
  • Nästa tips är att faktiskt ta reda på lite om organisationen du söker till, så att du kan anpassa ditt personliga brev efter vad de jobbar med/ söker efter. Återigen så självklart, men ändå berättade mina kollegor att de årligen får ansökningar där de tydligt märker att personen ifråga är intresserad av en praktik någon helt annanstans. Så anpassa ditt personlig brev efter mottagaren! Detta är givetvis väldigt tidskrävande om du ändå ska söka några olika praktikplatser för att vara säker på att få en, vilket är varför du borde börjat igår!
  • När du väl fastställt att praktikplatsen är rätt för dig kan du börja skriva ditt personliga brev. Den struktur jag följde var:
  • – kort presentation vem jag är, dvs. ålder, utbildning etc.
  • – relevant arbetslivserfarenhet, dvs. mina engagemang inom LUPEF och kåren. OBS! Viktigt att det inte blir en uppradning av alla dina olika jobb, utan välj ut 2-3 stycken som du kan koppla till praktiken och hur de gett dig de färdigheter som gör dig till rätt person för praktiken. (sidenote: att kunna visa på ideella engagemang är väldigt bra då det visar på ett intresse som drivs av mer än bara pengar 😉 )
  • – varför jag valde att söka till just Skåne European Office, dvs vad jag hoppas få ut av en praktikplats hos dem. Detta är ett tips jag fick av både min praktikplats men också av en av mina vänner som praktiserat på Sveriges NATO-delegation i Bryssel (Hur coolt!). Min vän berättade för mig att många lägger väldigt mycket energi och utrymme på att berätta varför de är så himla bra och duktiga blablabla… och sen på slutet nämner de kanske två meningar om varför de är intresserade av en viss organisation/praktikplats. DON’T DO THAT! Jag avsatte ändå minst en tredjedel till att motivera varför jag ville praktisera på Skåne European Office. Det är viktigt, för det är här praktikplatsen ser vad de kan erbjuda dig och om era intressen stämmer överens. Det är ett ömsesidigt partnerskap, glöm inte det! Oftast står det lite i annonsen om vad du som praktikant förväntas få ut av praktiken så kolla på det och se om du kan anknyta till det i ditt personliga brev. Exempelvis för min praktik så beskrev de att ett av målen är att ge praktikanten en bättre insyn i och förståelse för EU som organisation och hur det är att rent praktiskt arbeta gentemot EU. Detta passade mig perfekt för det är något jag är väldigt intresserad av och jag hänvisade därför till detta i mitt personliga brev.

Nu känner väl jag att jag babblat på tillräckligt så tänker avsluta nu. I nästa inlägg kommer jag beskriva lite om processen efter att du blivit kontaktad tack vare ditt superintressanta och grammatiskt korrekta personliga brev.

På återseende,

C


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *