Ett försenat HEJ! Jag tänkte skippa en presentation och hoppa rakt in i att ge fölket vad det vill ha: en guide till University of British Columbia.

Introduktion

UBC ligger i utkanten av staden Vancouver, i delstaden British Columbia(BC), i landet Kanada. Jag valde UBC för den fantastiska BC naturen och deras kurser kopplade till miljö. Mer om det någon annan gång.

Academics

Om du bara åker för en termin kan du skaffa ett vanligt ETA visa som räcker för 6 hela månader. Detta ger dig massa tid efter terminens slut att hänga runt och resa.
I Kanada har man tre terminer på året. Vårterminen blir därmed ganska kort (2a jan-30e april). Tiden att skrapa ihop tillräckligt med hp för CSN blir därmed avsevärt mycket kortare. Även om de flesta kanadensare och bytisar tar 3-4 kurser måste du ta 5 för att få med alla 30hp. Ett sätt att lösa det här kan vara att ta en sommarkurs efter utbytet och därmed kunna ha färre kurser. Ett annat kan vara att ta väldigt lätta kurser.
Du kan byta kurser under två veckors tid från att universitetet börjar. Bra att veta är att de flesta inte kommer till första veckan på terminen eftersom de är säkra på sina kursval. Dubbelkolla med fakulteten att dina kurser går att överföra under den här tiden(outgoing@sam.lu.se).
Betyg ges här i procent. Så länge du skrapar ihop 55 procent eller över i slutet av terminen är du på det gröna. Att lyckas akademiskt på UBC kräver inte mycket hårt tankearbete, det kräver däremot att du gör och lämnar in småsaker till dina kurser nästan varje dag. Viktigt slang för detta: busy work.

UBC

Det finns en rad boenden på campus för utbytesstudenter. De flesta har den här terminen placerat sig i mysiga Fairview. Bra: Du har massa kompisar nära. Dåligt: Du kommer framför allt träffa bytisar (om du tycker det är dåligt). Vissa bor i Walter Gage som också verkar trevligt.
Om du vill bo utanför studentbubblan är området Kitselano runt Alma Street att rekomendera. Fortfarande nära campus men ändå i stan. Jag skulle dock inte tro att det är billigare eller bättre bosituation generellt eftersom det är en attraktiv stad med tillhörande priser.

Det finns nära 300 studentdrivna klubbar på UBC (allt från jazz till segling). Någon gång de första veckorna på terminen händer Club Days i mitten av The Nest (Studenternas fackbyggnad i mitten av campus. Generellt gött ställe men klubb, klättervägg, konstgalleri, takvånings pub och massa klubbrum). Det är sedvanligt att gå till detta, skriva upp sig till varenda klubb för att sedan aldrig besöka dem.

Life

Som student vid UBC har du tillgång till ”gratis” kollektivtrafik (kostnaden ingår i ”the tuition fee” man betalar i början av terminen). Du får tag på ett Compass Card i The Bookstore bredvid The Nest. Glöm inte att uppdatera det varje månad bara. Inte för att busschaufförerna bryr sig, men det pipande ljudet och blinkande röda ljuset från biljettmaskinen ger ifrån sig är äkta public shame. Vill du rädda situationen och vara äkta local kan du halvropa ”Thank You!” när du går av bussen. Detta är f.ö min favoritsed i Kanada. Supermysigt!
Ett bra ställe att besöka med bussen är No Frills på Alma Street. Mat är den absolut största utgiften för mig här och om du råkar gå till en mataffär för vanliga dödliga kan du råka betala 60kr för tandkräm utan flour. No Frills är som det säger inga konstigheter. Köp 1kg pasta utan märke och gråt vattnet till kastrullen när du tänker på allt du hade kunnat köpa om du bara gått dit från början.
En bra sak med att det är så dyrt att laga mat hemma är att skillnaden inte är så stor till att äta ute. Skratta hämndlystet när du stoppar i dig fantastisk sushi från the Eatery eller en gigantisk pannkaka från the Naam. Se dock till att undvika Pizza Garden i The Village. Var en bra solidarisk människa som deltar i den kollektiva bojkotten sedan massa tråkigheter skedde en annan bytis där.

Recreation

Det är gratis att simma på simhallen på campus! Boendena på campus har dessutom gratis yoga olika dagar och tider. Medlemsskap på gymmet är också billigt (har jag hört tror jag).


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *