Hello Kakis!! 

Kakis är tydligen Singlish (Singapore slang) för kompisar! 

Just nu sitter jag och skriver det här inlägget i min blöta bikini från min balkong här i Singapore. Lägenhetshuset jag bor i med mina fem roomies har en pool där jag redan har tillbringat alldeles för mycket tid. Jag kan helt ärligt säga att livet känns som en dröm. Det börjar bli kväll nu här i Singapore (kl. är 19.22) och skyskraporna börjar lysa upp. Himlen är fylld med mörka moln samtidigt som man ser gula och oranga strimmor. Det regnar mycket här men det är också väldigt varmt. Regnet varar inte heller så länge och följs oftast av solen. Jag klistrar in en bild här så ni får se för er själva

Eftersom jag nu har varit i Singapore i mer än en månad har jag enormt mycket att berätta.  Därför kommer jag dela upp inlägg så att det inte blir jättelångt och flummigt. Titta på mig som strukturerar upp saker! Sjukt!

Anledning i Singapore + NUS 

Jag kom till Singapore den 6:e Januari sent på kvällen och hade en dag på mig att besöka staden innan orientation day den 8:e. Lektionerna började dock inte fören den 14:e januari. Men det är viktigt att vara här till orientation pga man får mycket viktig info och det är då de omvandlar ditt turistvisum till ett studentvisum (Student Pass). Kortet man får när Student Pass är fixat är dessutom det du måste ha med dig när du reser för att komma in och ut landet utan problem. 

Som jag nämnde i mitt tidigare inlägg är kurserna man får under ansökningsperioden inte de man nödvändigtvis kommer att läsa. Första veckan på NUS får du kursshoppa. Jag gick på massa konstiga och spännande föreläsningar innan jag bestämde mig. Jag hade dock 2 kriterier som jag utgick ifrån : 

  1. Måste handla om politik/samhällen i Asien eller nånting jag inte kommer att plugga i Lund
  2. Får inte vara på torsdag eller fredag. Det är bra att koncentrera dagarna eftersom jag har ganska långt till skolan. Onsdagen är dessutom Ladys Night i Singapore och den stora utekvällen så man vill gärna ha Torsdagen skolfri 😉 Fredagen vill man ha ledig så att man kan sticka och resa några dagar (just being honest :P)

För att kunna tillgodoräkna sig 30HP när man kommer hem måste man läsa 5 kurser på NUS. Jag tror dock att Lunds universitet inte riktigt har gjort sin research här. NUS är ett att världens bästa universitet och nivån är hög. När jag sa till mina Singaporianska klasskompisar att jag var tvungen att läsa 5 kurser blev de chockade. 5 kurser är köttigt, även för dem. Därför läser de flesta på NUS (bytisar eller inte) 4 kurser. Och med 4 kurser på NUS får du ÄNDÅ FULLT CSN och om du inte har några extra HP inne på ladok går det att slänga ihop dem på sommaren med en sommarkurs.

Tillslut blev det de här kurserna : 

  1. Ethnicity and Nation Building in Southeast Asia
  2. The Nature of Language (Lingvistik grundkurs pga har alltid velat lära mig om det)
  3. The Evolution of a Global City-state (handlar om Singapores historia och poltik)
  4. Political Inquiry (lite som stats B)
  5. Religion ad politics in Southeast Asia (får se om jag klarar att ha den här kursen också)

Såhär långt är jag riktigt nöjd med mina val. Jag har lärt mig så mycket om Singapores och Malaysias politik och historia och det har verkligen förändrat min syn och förståelse för stan.

Eftersom jag är inriktat på statsvetenskap tillbringar jag mest av min tid på Faculty of Arts and Social Sciences (FASS) som har världens finaste campus. Det har dessutom ett jättenice foodcourt som heter The Deck där man kan få tag i mat från hela världen till en väldigt billig peng. Matlådor är ett främmande koncept för Singaporianer.

Jag och Olivia, min roomie, älskar det indiska matståndet på The Deck och äter nästan alltid där
Onsdagar käkar jag dock alltid koreansk lunch med mina singaporianska klasskompisar.
NUS Faculty of Arts and social science
Här kan man alltså sitta och plugga, inte så dumt va?
Ibland har jag föreläsning på Utown som är lite längre bort och dit brukar jag ta elsparckyckel till. Finns massa här på campus som man kan låna och åka runt med. Hur 
KUL!?

Boende 

Om ni läste mitt lilla intro tänkte ni nog ”wohoo vilket lush life”. Och ja det är det ju. Men det är faktiskt inte bara jag som bor såhär. De flesta stora lägenhetshusen här erbjuder både pool och gym och vissa har till och med bowlinghallar, tennisbanor, pingisbord, lekplatser, KARAOKERUM (så konstigt men så kul?!) och annat sjukt. 

Om man inte bor på campus bor de flesta bytisarna i kollektiv. Lägenheterna här är vanligtvis väldigt stora så man bor många. Vi är tillexempel 6 tjejer och vi är två i varje sovrum. Så bor alla de andra bytisarna jag känner här också. Det är det man får göra speciellt om man vill ha pool osv. 

Hur hittar man ett sånt boende då? Man vänder sig till en ”agent”. Här i Singa går allt genom mäklare om man inte är på plats och kan gå på privata visningar. Men det kunde inte vi så vi fick lita på Mo, en mäklare vi hittade genom en hemsida som fixade lägenheter till utbytesstudenter. Mo levererade ändå bra så här sitter vi på 20:e våningen i Eight Riversuites på Boon Keng. Hyran är definitivt inte som i Lund men med tanke på att Singapore är en av världens dyraste städer är den inte heller så dum. Men tips från mig, SPARA innan du åker hit hehe..  

Eftersom 2 av oss går på SMU (ett annat universitet i Singapore) och 4 av oss på NUS gick det inte att hitta ett boende som var nära skolan för alla. Vi fick dessutom tipsat att inte bo mitt emellan universiteten utan att antingen bo i stan nära SMU eller lite utanför vid NUS. Vi valde att bo närmre stan för det är ju såklart roligare. Nackdelen är dock att det tar lång tid att att ta sig till NUS härifrån. Dörr till dörr skulle jag nog säga en timme. Men som tur är går jag i skolan bara 3 dagar i veckan 😛

En vanligt kväll på balkongen
Jag och mina roomies minus Veronica som tar bilden. Svårt att hitta mig va? 😉
Poolen

Ja, det var allt från mig för den här gången, hörs igen när jag kommer på nåt mer kul att berätta! Puss och haaaj <3


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *