Hallihallå! Julia här. En stor del mitt utbyte i Québec är förbi och i detta inlägg kommer jag berätta om hur det är att vara student här i vinterKanada.

En vanlig dag vaknar jag ganska tidigt för att yoga och meditera på mitt rum innan jag börjar min dag. Sen pluggar jag några timmar, antingen i studentboendets studiesal eller i universitetsbiblioteket. På eftermiddagen har jag ofta en lektion (mer om detta längre ner), för att sedan fortsätta plugga. Jag försöker laga mat på udda tider, eftersom det är jättemycket folk och ljud i det gemensamma köket som används av flera hundra personer (det är dock inte lika hemskt som det låter). De flesta kvällarna äter i jag i studentboendets matsalsdel med mina kompisar, och på helgerna har vi ofta förfester där innan vi drar till studentpuben eller ut på stan! På torsdagseftermiddagar går jag en latino danskurs, vilket är hur kul som helst. Nästa vecka ska vi uppträda! Mitt universitet här uppfyller den amerikanske klyschan genom att ha ett stort fokus på sport. På campus finns PEPS, ett av landets största sportkomplex med hur många olika aktiviteter, kurser och lag som helst. Som student är allt rabatterat och vi får simma gratis.

PEPS
Université Laval – Québec – Kanada

Hur är det att bo i Québec då? Ärligt talat känner jag inte helt och hållet att jag bor i stan. Jag känner att jag bor i en universitetsbubbla. Jag tar bussen till centrum nån gång i veckan annars rör jag mig för det mesta på campusområdet i vardagen. Jag både pluggar och bor här, tillsammans med de flesta av de kompisar jag har lärt känna. Det är väldigt smidigt, jag behöver lägga varken tid eller pengar på transport! Mataffären är precis utanför campus, och det finns en bio precis bredvid också. Jag är jättenöjd att jag bor här – det är nära till allt och jag känner mig aldrig ensam och har aldrig tråkigt. Vill jag vara själv hänger jag på mitt rum eller i en tyst studiesal, vill jag vara med folk har jag mina kompisar inom några få minuters räckhåll.

Fest i matsalen
En LITEN den av det enorma köket
Kompisar
Fler kompisar
En korridor i studentboendet (observera den enorma mängden snö)
Min fantastiska utsikt från 10:e våningen varje gång solen går ner

På universitet finns ett stort antal föreningar. Många av dem är för folk från ett särskilt land, till exempel Frankrike eller Senegal. Det finns också diverse intresseföreningar. I början spanade jag in några, till exempel en feministiskt förening och en miljöförening, men med plugget och mitt sociala liv där jag bor har jag inte engagerat mig i någon. Jag har tillräckligt att göra ändå! I de underjordiska tunnlarna är väggarna täcka av målningar som representerar de olika föreningarna.

Les tunnels!

En stor skillnad från att vara student i Lund här är att det inte alls är lika fint här. Québec är fint, men campus är inte särskilt vackert. Byggnaderna är fula betongblock, och saknar all den charm som vi lundabor är vana vid.

Studierna på Université Laval är intensiva. Jag läser fyra kurser parallellt, och många läser 5 stycken samtidigt. Jag har en lektion för varje kurs per vecka förutom i en där allt är internetbaserat. Inför varje lektion är det precis som jag är van vid från Lund ett antal texter att läsa. För varje kurser är det kontinuerliga examinationer. Hittills har jag haft Quiz, frågor att besvara, prov och diverse uppgifter. Utöver dessa kontinuerliga examinationer har jag också ett ”terminsprojekt” i de flesta kurserna. Jag har till exempel ett forskningsprojekt, en gruppresentation och en individuell rapport. Slutproven är dessutom på gång snart. Det är ett under att jag hinner göra någonting annat än att plugga!

En staty nästan begravd i flera meter snö

En stor skillnad från Lund är att mina lektioner här håller på i 3 timmar med bara 10 minuter paus. Läraren pratar i hela en och en halv timme (!!) innan pausen. De första veckorna tyckte jag att det var hemskt jobbigt och svårt att koncentrera mig så länge (särskilt eftersom att det var på kanadensisk franska). Från Lund är jag van vid paus efter 50 minuter, så det var en ganska stor omställning.  Som tur är tycker jag att de flesta av kurserna är väldigt intressanta! Jag har två kurser som handlar om ursprungsbefolkningar (les autochtones), en med feministiskt prägel med fokus på Kanada, och den andra mer internationell.

Det är nu i slutet av mars och snön håller långsamt på att smälta. Snöstormarna inträffar allt mer sällan och det går att se trottoarerna som har varit gömda sen jag kom hit. Det är oerhört skönt att det börjar bli varmare. De första månaderna var det plågsamt kallt, så nu känns det mer lockande att hitta på saker i stan när en inte längre behöver ha 3 lager byxor på sig.

Det var allt för denna gången. Ha det fint!

/Julia


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *