Här följer en liten uppräkning av saker som är lite annorlunda här i Berkeley, allt från bussar till paternalitiska föreläsare. Några sakerna är definitivt inte USA generellt, utan mer Berkeley, men det mesta gäller nog större delar av ‘the land of the free’.

Ofta ingen täckning inomhus, och ofta dålig utomhus

Som Passenger sjunger i sin låt: ”you only miss the sun when it starts to snow” så börjar man sakna den svenska infrastrukturen när man gång på gång tappar täckning. Jag vet inte vad man har gjort i Sverige, men det är ju väldigt sällan man tappar ALL täckning i Sverige men i Mofitt library kan du ibland inte ringa eller ta emot ens ett sms.

Svårt att ta sig till ställen utan bil

Finns ju inte mycket att tillägga på denna punkt. Att ta sig från tunnelbanestationen Embarcadero till Golden Gate Park och the ‘Palace of Fine arts’ är ju exempelvis extremt besvärligt om man ska använda kollektivtrafik. Tar väl en 40-50 minuter kollektivt men en 10 minuter med Uber. Generellt är stadsplaneringen utformad under antagandet att en har bil. Inte alls lika vanligt med köpcentrum och så.

Bussarna stannar vartannat kvarter och normen är att tacka busschaffören

Amerikaner gillar verkligen inte att gå vilket antagligen förklarar fenomenet med dessa eviga busstopp. För att ta ett exempel. Avståndet till närmaste gallerian i Emeryville (för att besöka IKEA) är 1.6 km – bussen har 19 hållplatser på denna korta sträcka.

Väldigt många hemlösa

Det här var något jag läst någonstans innan jag kom. Att beskriva de hemlösa är svårt men det finns de mental sjuka, drogmissbrukare men också hårt arbetande som kanske bara blivit av med sitt jobb eller sin bostad och hamnat på gatan. Om man går hem på kvällarna ser man ofta ett par sova i Sather lane. Annars är det många tält och liknande tältstrukturer i och runt ”People’s park”.

Relativt hög risk att bli rånad

Det är svårt att värdera hur farligt det faktiskt är här i Berkeley men ett par gånger per vecka får vi mail direkt i mobilen där lokala polisen rapporterar om de senaste brotten i området eller ber om hjälp från allmänheten.  Här är ett litet utdrag från det mejl jag fick den 10e april. Men det här är absolut inte ovanligt. I senaste mejlet rapporterades 2-3 rån per dag – men i många av dessa fall lyckades polisen arrestera eller hitta sakerna som blev bestulna. Misstänker att de föredrar att rapportera framgångarna mer…

Amerikaner lagar sällan mat själva

Min uppfattning är att många äter ute typ 7 gånger i veckan, antagligen mer. Lite oklart hur de kan ha råd med det. Antagligen är det någon form av vana i kombination med att de aldrig riktigt fått in vanan att laga mat själva.

På tal om mat… tillsatt socker överallt

Till och med här i Berkeley, en av de städer som infört skatt på dryck med tillsatt socker är det svårt att hitta produkter som inte har massa socker. Och dessutom är det ofta svårt att utvärdera hur mycket socker det faktiskt är eftersom producenter inte rapporterar näringsinnehåll per 100g, utan de rapporterar näringsinnehåll per ”portion”. En enhet varierar självklart eftersom producenten kan själva definiera vad de menar med en portion… mycket besvärligt.

Otroligt många asiater här, mest kineser

UC systemet har officielt förbjudit all form av kvotering och de har uttalad policy av att vara ”rasblind”. Detta i kombination med det faktum att Kalifornien har mycket fler Kineser och UC Berkeley har mycket lägre avgift än motsvarande elit-institutioner (cirka $17.000 istället för cirka $55.000) leder till att det är disproportionerligt många asiater.

Det är inte studenterna som är våldsamma

UC Berkeley uppmärksammades när Milo Yiannopoulos skulle hålla här för två år sedan. Våldsamheter uppstod men det var tillresta extremister från både höger och vänster som stod för våldsamheterna. Inte studenter. Samma sak gäller en incident där en konservativ provokatör hade fått ett slag i ansiktet på campus för någon månad sedan. Varken den slagne eller person som slog var studenter eller på något sätt kopplade till skolan.

Löjligt dyrt boende

Jag betalar $800 i månaden, exklusive el, gas och internet för ett rum i en trea med tre andra. Detta är otroligt bra pris. Vanligtvis ska man förvänta sig att betala omkring $1200 för en singel. Att bo ”on-campus”, studentboenden, är ännu dyrare. En säng i en dubbel på någon av studentboendena kostar $17,420 (=166 000 kr) för 10 månaders boende. Alltså ungefär 16.000 kr per månad. Detta inkluderar dock mat, av låg kvalité…

Kursval görs i flera steg och är flexibelt

Man väljer kurser enligt ”first-come-first-serve”. Alltså den som väljer kursen först får platsen. När det är fullt så är det bara ställa sig i reservlistan. Under de tre första veckorna på terminen kan man välja att inte ta vissa kurser och lägga till andra! Mycket bra system som ger en flexibilitet och möjlighet att känna av om en viss kurs är intressant nog.

Ofta någon form av närvarokontroll under föreläsningar

På svenska universitet har jag aldrig varit med om rutinmässig närvokontroll. Detta sker dock här. Antingen genom ”clickers” eller att man skriver sina initialer på ett papper som skickas runt.

Ibland förbud mot att använda laptop för anteckningar

Det är förvånadsvärt paternalistiskt här faktiskt. Ungefär 1/3 av de kurser jag tagit under detta år har haft förbud mot laptops och elektroniska verktyg under föreläsning. Personligen tycker jag det är bra. Dom flesta gör allt annat än tar anteckningar på sina laptops och det är väldigt lätt att bli distraherad av alla dessa skärmar.

Midterms, problem sets och quizzes

Midterms är alltså prov man tar i klassrummet och brukar stå för ungefär 25% av slutbetyget i en viss kurs. Ganska bra sätt att lära sig vad kraven i kursen är och hur man ligger till. Därutöver är det vanligt med problem sets. Mer än i Sverige i alla fall. Quizzes är (ofta) betygssatta mini-flervals-prov där man har en liten maskin som kallas ”iClicker” där man kan välja mellan A-E.

Möjlighet att assistera professorers forskning

De har ett system de kallar ”Undergraduate Research Apprenticeship Program” (URAP). Varje termin släpps en lista på forskningsprojekt där professorer söker assistenter. Man kan då söka till att bli forskningsassistent! Mycket bra system som jag tycker man bör introducera vid Svenska forskningsuniversitet också.

Otroligt ambitiös atmosfär

För att illustrera: det är aldrig tomt i biblioteken eller studieplatserna. Inte ens en fredag klockan 23, eller lördag klockan 7 eller söndag klockan 03. Stället jag ofta brukar sitta i heter MLK och där är det generellt sett svårt att hitta någonstans att sitta hela dagen. Inte förrän omkring 19-20 lättar det upp och man kan hitta någonstans att sitta, på en vardag alltså. Det mest populära biblioteket, Mofitt, är alltid proppfullt. Det är väldigt fräscht och är öppet 24/7 måndag till torsdag. Under veckan före sluttentorna för terminen tar folk med sig resväskor med kudde, pyjamas och mat till Mofitt. Och nu pratar vi inte enstaka galningar…


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *