Förra veckan var väldigt speciell eftersom SASUF pågick!
SASUF = South Africa Sweden University Forum, och är kortfattat ett projekt som pågår 2017-2020 med mål att förstärka samarbeten mellan länderna vad det gäller forskning, utbildning och innovation. Det är riktigt kul att ha LU som hemuniversitet under sådana här händelser, då de tar stor plats och skickade över 20 forskare samt annan personal. Representanter från studentkårer i Stockholm, Uppsala, Göteborg och självklart Lund var även på plats. Jag umgicks med LUS ordförande Christina och chefen för externa relationer, Margareta, hela veckan. Vi fick träffa så många sydafrikanska forskare och studenter! Har även lärt mig otroligt mycket om Sydafrika och Sveriges relationer.

MÅNDAG
Dagen inleddes med att vi besökte University of Western Cape. Ligger bara 30 min bort från Stellenbosch men är helt annorlunda.

Är ett historiskt icke-priviligerat universitet med främst svarta studenter. Vi träffade Bongani från deras studentkår och han berättade om hur det är att plugga där!
Sedan empatituristade jag med dem och åkte till bland annat Bo-Kaap igen
På kvällen var det dags för Skypedejt 2.0 då jag firade 1 år med min kära gömma tillika pojkvän Johan! Inte länge kvar med distans nu!

TISDAG
Då åkte vi in till Kapstaden igen, och första stoppet blev konsulatet så att jag fick rösta i EP-valet!

Fan vad det e kul att rösta!
Vi åkte till University of Cape Town och träffade studentkårsordförande där!

Sedan begav vi oss till ett pre-departure event för sydafrikanska studenter som ska plugga i Sverige till hösten. Träffade Tara som ska plugga master i Lund och Chinomnso som ska plugga i Malmö bland annat!

Här pratar en alumni om sina erfarenheter om hur det är att komma som Sydafrikan till Sverige. Lyfte vårt ack så bra motto ”det finns inga dåliga kläder…” STARKT!

ONSDAG
Då möttes alla vi svenska studenter upp och planerade inför den egna studenkonferensen vi skulle genomföra dagen efter!

Jag, Hugo, Joel och Sara och en relaxed bild!
Det var även val i Sydafrika på onsdagen!! ANC har ju varit dominerande sedan 1994 och fick majoritet även detta val, dock lägsta procenten någonsin. Ska bli spännande att se hur det utvecklar sig och ser ut nästa val! Och ja bilden är ploj på näst största partiet som heter DA – Democratic Alliance.
När vi var klara med planeringen firade vi med lite öl-tasting på Craft Bar i Stellies!

TORSDAG
Då inleddes konferensen officiellt på morgonen och sedan körde vi vår separata studentkonferens!


Seriösa miner men det var superspännande verkligen! Vi diskuterade den officiella SASUF-deklarationen och skrev ihop egna tillägg som sedan skrevs med!
Studenter från Stellenbosch, UWC, Lund, Stockholm, Uppsala, Göteborg!
Mer firande! Här firar vi lyckad konferens med bubbel och middag. Kul sidenote att svenska ambassadören Cecilia Julin åt på samma restaurang !! Så cool chey

FREDAG
Avslutningsceremoni av konferens och sedan gick vi på en fest som var till för att öka medvetenheten om psykisk ohälsa.

Har inga bra bilder från fredagen så här kommer en från söndagens hike med Ana och Tiago istället. Veckan får 10/10!!

Övrig life-update: terminen är över och nu återstår ”bara” tentorna. Tentaperiod 1 (Försök 1) börjar på måndag och pågår till 7e juni! Jag räknar med att klara allt på första försöket (peppar pepppparrrr) för redan 8e juni är resa inplanerad. Skriver mer om det i nästa inlägg!


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *