Två år har passerat sedan jag befann mig på utbyte i Stellenbosch i Sydafrika.

Låt oss ta oss an den stora frågan: vecka 21 under 2019 – vad hände egentligen?

När jag går tillbaka i fotoalbumet (eller ja – bläddrar tillbaka i dropboxen) så går det att konstatera att jag tog 147 bilder. Utifrån ett urval av dessa går vi igenom veckan!

Denna maj-måndag inleddes med plugg utomhus i ett höstigt Stellies
Det var även starten av provperioden inför sommarledigheten i juni. Just namnet på byggnaden, Wilcocks, tillhör en tidigare rektor vid SU. Han var nära sammankopplad med Hendrik Verwoerd (bl.a. som mentor) som ofta ses som ”arkitekten av apartheid”. Så, rätt ofräscht namn att ha kvar på en byggnad. Detta var något som debatterades frekvent under mitt utbyte, och glädjande nog beslutades det under 2020 att byggnaden ska döpas om! Studenter och anställda har fått delta i namngivningsprocessen och förhoppningsvis kan vi nu under 2021 få se ett nytt namn på denna campusbyggnad!
Tisdag och promenad till skolan
Och biblioteket var stängt pga en vattenläcka, perfekt i tenta-tiderna<3
Så fick återvända hem för plugg i korridorsköket. Vattnet i köket var typ alltid ljummet så ett stort life-hack var att fylla tomma vinflaskor med vatten och ha i kylen! Jag lovar att det är vatten. Riktigt så jobbig tentaperiod var det icke
Onsdagen inleddes med en löprunda. Har verkligen glömt hur– vackert? det var?
Sedan satte jag mig i studiesalen på bostadsområdet Academia där jag bodde. Academia var väldigt stort, flera hundra studenter bodde där, och man var tvungen att scanna sitt fingeravtryck för att komma in. Undra hur de gör idag, desinfekterar de avläsaren innan och efter varje person?
Load-shedding, planerade elavbrott, var en stor del av vardagen. Olika områden hade olika scheman för när elen skulle stängas av. Detta resulterade i att denna onsdags-lunch fick värmas på ett otroligt innovativt vis.
Såhär kunde det se ut i appen som ständigt uppdaterades. Påminner lite om dagens lockdowns och olika nivåer av restriktioner och regler
Torsdag morgon och möts av en av academias vakter på vägen till skolan. Utanför alla hus fanns ett grönt ”vakt-bås” (?) som säkerhetsvakterna regelbundet besökte och förde anteckningar i blocken om läget. Jag minns särskilt en gång när en vakt sov i båset utanför vårt hus. Men! Väldigt talande om synen på säkerhet i Sydafrika, i princip alla avtal med vaktbolag och de flesta hus har stängsel och egna ingångar. Det grundar sig i en enorm ekonomisk ojämlikhet. Men. Istället för att lösa det bygger vi murar och skaffar oss vakter.
Biblioteket var åter öppet och detta är den enda otroliga bild jag har från den dagens plugg-session. Fun fact är att cirka 0 studieplatser hade eluttag? Många pluggade med penna och papper snarare än på sina laptops
Ännu en fantastisk bild! Examinerande presentationer i kursen ”HIV in South Africa”. Tekniken krånglade så de fick visa sin ppt på sina egna laptops. Det var en riktigt bra kurs faktiskt, som belyste det stora samhällsproblemet som HIV utgör i Sydafrika. Över 20% av befolkningen lever med HIV.
Fredagsmorgonen inleddes med en tenta i politisk teori. Kurserna var generellt mindre avancerade än i Lund, med större fokus på läxor och inlämningar (och obligatorisk närvaro). Det som dock var en större utmaning var mängden information man förväntades kunna utantill på tentorna. I Lund så examinerades i princip alla statsvetenskapliga kurser med hemtentor där du förväntas använda dig av kurslitt och nya begrepp och med hjälp av dessa analysera olika frågor. Men i Stellenbosch var det endast salstentor, där man utan hjälpmedel skulle redogöra för olika teorier och historiska händelser. För någon (jag) med ett extremt dåligt detaljminne krävdes rätt mycket plugg inför tentorna.
På väg hem från campus bjöds det på pang-väder och det diskuterades friskt i gruppchatten hur vi skulle fira den avklarade tentaveckan (och ignorera att även följande vecka var fylld av examinationer)
Vi hoppade in i en uber som tog oss till vingården Asara för vinprovning! Stellenbosch är ett sjukt vingårdstätt område, och universitetet har till och med en egen vingård och vinklubb för studenter!
Här är halva jag med Cora (USA), Ivo (Nederländerna) och Axelle (Belgien)!
Här är mer av mig! Kul!
Och Tiago från Brasilien! Det har varit värdefullt att ha kontakt med vänner från olika länder nu pandemin, men även jobbigt när vissa länder drabbas extra hårt – som tex Brasilien. Lätt att känna sig orolig och frustrerande att inte kunna hjälpa. Som tur har Tiago och hans familj & vänner hållt sig friska! Men han går i tankar på att flytta utomlands till följd av landets utveckling.
Återigen —-_ ? Så ? vackert?
Lördagen gick även den i tenta-förnekandets tecken, här med vandring
Utsikt över Stellenbosch!
På kvällen tog vi oss ut för middag! Förstod vi hur lyckliga vi var? Många människor, tätt ihop, live-musik? Jag hoppas det!
Kvällen fortsatte med live-band på klubb. Åh
Nej men ni ser ju. Gud den här nostalgitrippen gör saker med mig!!!
På söndagen kunde inte längre den kommande veckans tentor och inlämningar ignoreras och jag begav mig återigen för att hitta en studieplats
Jag hittade en studieplats och spenderade dagen med att skriva klart en inlämning i den tidigare nämda kursen om HIV i Sydafrika
På kvällen blev det pizza. Grymt upplägg där man kan välja 50/50 på en pizza med olika toppings?
Veckan får avslutas med lite views från mitt fönster! Tänk att jag sedan bytte ut denna utsikt till att se ut över Parentesen i Lund?

Den här återblicken har framkallat alltifrån åldersnoja, pandemiångest, nostalgi och tacksamhet! I dagens verklighet, när jag läser ett masterprogram och höstens utbyte i Moskva känns väldigt osäkert, blir jag ännu gladare för att jag kom iväg till Sydafrika under mina studier på polkand i Lund. Mitt intresse för landet finns fortfarande kvar. Jag kom under utbytet i kontakt med SASUF (South Africa Sweden University Forum), och har fortsatt engagerat mig med det sedan dess. Idag har vi skapat ett studentnätverk med studenter från över 30 svenska och sydafrikanska universitet och jag sitter som ordförande i studentstyrelsen. I den rollen får jag regelbundet träffa sydafrikanska studentledare och det är ett sånt engagemang som verkligen GER MIG LIV!

Under SASUFs digitala konferens nu i november 2020 deltog jag från Uppsala (där jag läser min master) och anordnade en studentkonferens för studenter i Sydafrika och Sverige
Jag och Tiago (med världens bästa byxor?) under vår sista hike i Stellenbosch

För att avsluta detta virriga inlägg – kan du åka på utbyte: gör det! Ta del av studentlivet på plats! Det kan leda till så mycket kul, och har du tur lär du dig också något på vägen!

Allt gott från Sveriges sämre studentstad <3


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *