Hej bloggen!

…eller hur jag nu ska börja detta. De flesta av er som läser detta kanske känner igen mig – antingen för att vi är vänner i Lund, eller för att jag är up & coming på sociala medier. Låt mig hur som helst introducera mig lite snabbt!

Jag heter Signe och pluggar just nu termin fem på pol kand-programmet. Denna termin läses inte i Lund utan i Paris, vid Sciences Po! Jag gör alltså ett utbyte och ämnar att dela med mig av de kommande månaderna genom några inlägg på denna blogg. Jag antar att vissa tråkigare ämnen kan vara av intresse för dig som är en potentiell framtida utbytesstudent; framförallt boende och skola. 

Bild från lägenheten

Det förstnämnda var en otrolig stressfaktor för mig under våren och sommaren. Sökandet började direkt efter det officiella antagningsbeskedet (som kom i maj) och jag tillbringade mycket tid i diverse Facebook-grupper, på franska hemsidor och skolans hemsida för boenden. Av dessa tre skulle jag rekommendera Facebook – i slutändan så ordnade sig dock min boendesituation tack vare en familjekontakt (obs: är inte rik eller adlig/aristokrat), och jag hyr nu en lägenhet i 15:e arrondissemanget! 


Jag ankom till Paris i slutet av augusti och genomlever just nu vecka tre av föreläsningar. Skolan, som ligger i 6:e, är uppbyggt av flera små campus som ligger i samma kvarter (isch). Kursupplägget här är kanske det som är mest annorlunda från Lund – jag läser sex kurser parallellt, där varje kurs har föreläsning en gång i veckan. Samtliga av mina kurser är på engelska, men kursutbudet både för de engelska och franska kurserna var extremt stort! Terminen är uppgyggd av 12 veckor, med en veckas lov i mitten (höstlovet från ens yngre dagar är med andra ord tillbaka), och i december då terminen är slut finns sedan tid för sluttentor etc. Mina kurser är alla otroligt intressanta och betydligt mer interaktiva än i Lund! Vilket jag väl antar är mindre kul för någon som inte gillar att babbla. Det är än så länge svårt att avgöra hur stor pluggbördan kommer att bli när det är som stressigast, men hittills så tycker jag om upplägget! Olika kurser samtidigt skapar faktiskt lite variation i vardagen (aw).

Mitt schema

Vad gör jag när jag inte är i skolan, dvs majoriteten av tiden? Paris är på många sätt överväldigande, även för mig som kommer från metropolerna Stockholm/Gullspång, och det känns som att jag aldrig riktigt kommer att hinna få en uppfattning om staden under dessa fyra månader. Med det sagt så finns det oändligt mycket att upptäcka! Även skolan anordnar en hel del evenemang som varit bra att ha under dessa inledande veckor, om så bara för att träffa människor. Jag tror att jag nu passerat min inledande dipp som det sägs att alla ubtytesstudenter upplever (min orsakades mestadels av jetlag), och jag känner mig nu faktiskt bara tillfreds och taggad inför vad som komma skall! Vi får se hur mitt humör står sig i nästa inlägg, då jag förhoppningsvis även kan komma med lite tips och historietter om min vardag; jag blir sannolikt rånad eller antastad inom kort. 

À plus! 

Signe (ett namn som tyvärr inte är så lämpat för Frankrike)

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *