´ELLO MATE! 

… från Birmingham, också känt som Brum, Englands andra största stad (till allas förvåning), Crime Capital of England, Thomas Shelbys födelseort och numera min hemort. Kärt barn har inga namn, som sägen går… 

Jag heter Hedda Berg och är en tredje års student på pol.kand programmet i Lund. Denna termin valde jag att ta landsflykt för att uppfylla min sen urminnes tiders dröm om skotska highlands, Hogwarts-liknande byggnader, pittoreska byar och pumpkin spice lattes galore! Istället hamnade jag i den brittiska motsvarigheten av min hemstad Göteborg. Tänk kanaler förorenade med plast och avgaser, regniga vyer, ölmagar, byggarbetsplatser som aldrig blir klara. 

Amen skämt åsido, jag är positivt överraskad av den stad som sägs vara den fula, kriminella och industriella lillebrodern 1,5 h norr om London. Visst stadskärnan kanske inte är den mest imponerande men Birmingham är en trevlig stad med mysiga barer vid kanaler, en egen motsvarighet till Majorna/Söder för er stadsbor som heter Digbeth med lokala marknader och second hand shopper i överflöd. Om man ignorerar ljuden av sirener från sovrumsfönstret kommer du snart känna dig ganska hemma. Jag pluggar på University of Birmingham som har ett campus som inspirerade Monsters Inc filmens campus och Saurons torn i Sagan om Ringen (J.R.R Tolkien bodde tydligen här, men han pluggade SÅKLART på Cambridge, nån måtta får det vara). Campuset är lummigt och grönt, det känns tryggt och känns nästan som en stad i sig och med att alla studenter och byggnader är samlade på samma område. Till skillnad från Lund och många andra studentstäder är campuset inte utspritt över staden utan allt är inom 10 minuters gångavstånd med barer, kaféer, livsmedel och till och med en frisör om håret krisar sig en dag, allt lokaliserat inom campusområdet. Förutom UoB finns 4 andra universitet, vilket gör staden till en av de mest student-täta i England med 40% av stadens miljoner invånare under 25 år gamla. Bara detta gör Birmingham till ett roligt utbyte som ger massvis med studentbarer, jämnåriga människor och förmånliga priser. 

Digbeth

Boendesituationen har nog varit en av de lugnare man hade kunnat vara med om som sökande utomlands. Sökprocessen var inte lugn för mig, som är naturligt ängslig i själen, men det berodde nog mer på mig än universitetet. Campuset erbjuder nämligen boende för i princip alla studenter som kommer dit, dock får man inte garanterat boende när man bara är där en termin, vilket sände mig i en spiral av att leta boende på Facebook (var nära scam några gånger). I år hade de dock expanderat antal studentboende vilket ledde till att även vi stackare som bara skulle vara här en termin fick ett campusboende. Campusboende betyder som det låter, du bor på campus eller väldigt nära campus i en korridor. Jag bor på ett boende som heter Oakley Court med 11 andra tjejor samt en lokal huskatt. Jag har varit lyckligt lottad med renliga och roliga korridors-vänner som har ackompanjerat mig till karaoke, barer och allt annat vad studentlivet i Birmingham har att erbjuda. Visst bör det nämnas att boende här är åt det dyrare hållet men det var värt bördan för att slippa en lång sökprocess privat som slutar med att bo svart i en brittisk gubbes källare. 

Flatinamates

Guild of students, navet för studentföreningarna

Universitetet erbjuder det ena och det andra när det gäller föreningsliv eller “societies” som det kallas. Gillar du kanske ölbryggeri, fäktning, cosplay av historiska strider, sagan om ringen eller varför inte uppfylla din pitch perfect dröm och gå med i en acapella grupp. Här finns allt du kan tänka dig. På välkomstveckan finns det gott om tillfällen att gå på så kallade Societies Fairies där du kan signa upp dig till vad du än kan tänkas vilja gå på. Harry Potter society lockade men jag slutade upp på Redbrick (den lokala studenttidningen), yoga och ett modesällskap som åker på second hand utflykter (alla med samma behov av att stilla sitt shoppingberoende med likasinnade). Det är sällan man har mötts med en så genomtänkt välkomstvecka som vi fått i Birmingham med aktiviteter dagligen och föreningsliv i överflöd. 


Gällande lektioner så har dessa pågått i ca 2 veckor. För den som saknar gymnasiecore, thou shall fret not! Detta upplägg med flera lektioner samtidigt var initialt skrämmande för mig, men snabbt kommer man in i gamla fasoner. Jag läser 3 kurser från ett saftigt utbud och jag lovar att det finns något för varje intresseområde. En veckas plugg innebär måttligt med läsning, någon seminarieuppgift, en lektion per kurs och ett seminarium per kurs. Studietempot är ganska högt men absolut inte omöjligt och det finns mycket tid för att ha kul på helgerna och gå till din society på veckodagarna. Oavsett om det finns ett charm i den här lite råa staden är Birmingham otroligt nära till lite mer civiliserade städer. Jag tänkte exempelvis ta mig en tur till London i helgen. Manchester, Liverpool, Brighton och Oxford är bara ett par timmar bort. I slutet av Oktober planerar jag och korridoren dessutom en resa till Skottland, bara det gör det värt att studera i mitten av England, du kan snabbt fly till andra ikoniska orter för bara några pund. 

Det var allt jag hade för denna gången. Tack för att DU läste mitt inlägg och på återseende!

Hedda


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *