Halloj! Kalle heter jag och sen drygt en månad pluggar jag i Taipei, Taiwan på National Taiwan University, som utbyte under min 4e termin på Pol. Kand. (Ja, det går att åka termin 4a också, åtminstone genom sam! Boka ett möte med någon från internationella kontoret å fråga, dom tycker bara det är kul när man anstränger sig för att göra det bra för sig!)

När jag skriver det här har jag just ätit middag med några andra utbytesstudenter, och vi var alla överens om en sak: att vara på utbyte är konstigt. På bara en månad har vi allihop redan hunnit pendla mellan lyrisk, utmattad, inspirerad, och bortkommen fler gånger än vi kan räkna.

Samlingen av trevliga utbytesstudenter som alla är måna om att få ett så bra utbyte som möjligt gör att det alltid finns något att göra (vilket kan vara både jättekul och utmattande om man vill gå på allt). Är man inte flytande i mandarin kan det vara svårt att bryta sig ur utbytesbubblan, men vill man försöka finns hundratals klubbar/föreningar man kan gå med i. Pratar man ingen mandarin är det alltid någon vänlig själ som erbjuder sig att översätta åt en, och det finns något för alla: bågskytte,  bibelläsning, utdelning av mat till hemlösa, mahjong, en MÖP-klubb och en BDSM-klubb (en av de mer populära).

Ett par bilder från föreningsmässan. Det finns någonting för alla!


Studiemässigt är det väldigt annorlunda från i Lund. Man får pussla ihop sitt eget schema, med ett först-till-kvarn-system. Lite stressigt men bra om man lägger lite tid på det. Jag lyckades få fredagar lediga! Alla kurser löper över hela terminen, och jag pluggar 8 kurser parallellt, vilket är en stor omställning. Kursupplägget liknar faktiskt gymnasiet på så sätt att man har små läxor och quizar varje vecka, och närvaro utgör en stor del av betyget.

De kurser jag pluggar här har inget med Pol. Kand att göra; majoriteten är språkkurser i mandarin. Att plugga det lokala språket är jätteroligt, men rekommenderas inte nödvändigtvis, eftersom man inte får tillgodoräkna sig det i programmet när man kommer hem. Men om man är beredd på ett par extra kurser i Lund och lite sura miner från studievägledarna så tycker jag att det är värt det! Förutom språkkurserna pluggar jag en litteraturkurs och en filmvetenskapskurs, som båda är del av ett kurskoncept som heter Exploring Taiwan: olika institutioner håller introduktionskurser om diverse ämnen avsedda för utbytesstudenter som vill lära sig mer om Taiwan när de är här. Det finns hur mycket som helst att upptäcka, och många möjligheter att resa. Taiwan är stort som Sicilien, vilket gör att man kommer nästan överallt på en helg med deras höghastighetståg. Under längre ledigheter, som nationaldagshelgen, har man också nära till länder man annars behöver lägga två CSN för att komma till. Jag är till exempel precis tillbaka från en vecka i Filippinerna med folk jag träffat här på utbytet. Ett hett tips är att söka så många stipendier som möjligt innan man åker. Vissa är det inte så många som söker och det är alltid värt att prova. Även om vardagskostnaderna är mycket lägre än i Sverige så är det alltid skönt att behöva tänka så lite som möjligt på det ekonomiska!


En dagstur till Jiufen, staden som inspirerade miljöerna i filmen Spirited Away


Några bilder från en vecka i Filipinerna


Det var allt för den här gången! Vi hörs!


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *