Hej! Jag heter Arvid, pluggar fred och konflikt och är för närvarande på utbyte vid Sciences Po i Paris. Låt mig berätta!

Det första jag vill säga är att ett utbyte är kort, ack så kort. Det kanske varierar lite mellan olika länder och skolor, men min hösttermin är alltså knappt fyra månader (27/8 – 21/12). Idag är den 17 oktober, vilket innebär att jag snart gjort halva (!) mitt utbyte, fastän det känns som att jag precis kommit hit. Jag blir fortfarande överväldigad varje gång jag går ut på stan och det är nya kvarter, nya torg, nya barer, nya människor. Det finns massor att göra och se – långt mycket mer än man hinner med!Svenska influenser på en bar i 18e

Rugby-VM är en stor grej!

Det finns ganska stora skillnader mellan Lunds universitet och Sciences Po. För det första läser man 6 kurser parallellt som alla har obligatorisk närvaro. Och obligatoriskt betyder obligatoriskt. Missar man fler än två tillfällen på samma kurs stryks man automatiskt oavsett anledningen till frånvaron (med undantag för läkarintyg och begravning ungefär). Så ett tips om man ska plugga vid Sciences Po är att tänka på det när man väljer kurser. Med andra ord: välj inte kurser som går fredag eftermiddag/kväll eller måndag morgon.

Jag läser framför allt kurser i internationella relationer och är för det mesta väldigt nöjd med undervisningen. Många av lärarna har erfarenhet från eller är fortfarande aktiva i arbetslivet, vilket tillför mycket till lektionerna i form av anekdoter och egna upplevelser. Jag läser bland annat en kurs om fredsbevarande insatser där läraren är en f.d. FN-soldat.

Och… vägglössen! Som man den senaste tiden hört så mycket om och som jag oroat mig så mycket för – har jag inte sett ett spår av. Inte heller hört om någon som drabbats. Låt oss hoppas att det förblir ett samtalsämne och inte mer!

Till nästa gång!Utsikt från Pantheon


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *