Tiden går fort! Snart har halva tiden för utbytet gått, och jag känner verkligen att jag kommit på plats här i Barcelona. Det tog lite tid innan jag kom in i vardagen här, men jag känner mig mer och mer bekväm och hemma för varje dag som går. Jag tänkte att jag skulle börja att berätta lite om hur skolan är nu när jag fått uppleva det på riktigt.

Som jag skrev i mitt förra inlägg läser jag fem kurser parallellt, så upplägget påminner lite om gymnasiet enligt mig. Mitt schema (som jag byggde ihop själv) består av två stycken tvåtimmarsföreläsningar om dagen. Så jag har skola från måndag till fredag, men jag har träffat många som lyckats bygga ihop schemat så att de har någon dag i veckan helt ledig. Kurserna som jag läser heter European Integration, Global Sustainability, History of Economic Thought, Urban Sociology och Business Economics. Min upplevelse är nog att nivån på dessa kurser är lite lägre än vad jag är van vid från Lund, men det kan också bero på att de är lite softare kurser än exempelvis ekonometrin som jag läste i våras…

Mina favoritkurser är European Integration och Urban Sociology, den förstnämnda för att läraren är helt fantastisk (sjukt osvensk, hon är otroligt dramatisk och är väldigt bra på att engagera sina studenter) och den andra för att det är ett intressant ämne och skönt avbrott från ekonomin. Kursen Business Economics är en introduktionskurs till företagsekonomi. I alla mina andra kurser är majoriteten internationella studenter, men i denna är vi kanske fyra internationella studenter och resterande 80 elever är spanska studenter som läser sin första termin på universitetet. Här har det blivit väldigt uppenbart att kulturen skiljer sig lite från Sverige, att ta uppehåll mellan gymnasiet och universitetet är rätt ovanligt i Spanien och majoriteten av mina kursare där är ungefär 18 år. Så just denna kurs påminner väldigt mycket om gymnasiet! 

Bild på skolan och i skolan


Utöver plugg finns det givetvis mycket annat att göra i Barcelona. Till skillnad från vad de som är i Storbrittanien har rapporterat om har vi inte haft någon motsvarighet till novischperiod här på universitetet. Dock finns det en lokal ESN-förening på universitetet, samt ett Erasmus-kontor som är gemensamt för utbytisar i hela staden. Dessa två organiserar ständigt olika aktiviteter som man kan delta i för att se nya delar av närområdet och träffa nya människor. Aktiviter som jag deltagit i har bland annat varit beer pong-turnering, dragshow och en resa till Andorra (skulle dock rekommendera att googla vad man kan göra i Andorra innan man åker dit, jag hade heeelt andra förväntningar och blev milt sagt besviken).

Bild från Drag Show med ESN
Tydligen åker många till Andorra för att köpa billigare alkohol och tobak… och vapen??

Sedan har jag även gjort små utflykter till närliggande orter på egen hand och med folk som jag träffat här. Bland annat har jag åkt till en ort som heter Blanes och ligger på Costa Brava, vilket var väldigt vackert och hade trevliga badmöjligheter. För några helger sen åkte jag också och vandrade upp för Montserrat, vilket är ett känt berg av hög betydelse här i Katalonien som har ett munkkloster uppe på toppen (fun fact: Montserrat, förkortat Motse, är ett vanligt kvinnonamn i Katalonien). Det var en väldigt rolig, och jobbig, upplevelse! Sitges är också ett vanligt turistmål som jag besökte för någon vecka sen, känt för att vara väldigt fint och ha ett stort queer-community. Det finns också mycket annat att göra i Barcelona. I helgen var jag på en flea market och en street food market, där det fanns massa trevligt att kolla på och käka. Dessutom är restaurangutbudet stort, och alkoholen billig (enligt mig, dock inte enligt mina tyska kompisar…).

Blanes, Costa Brava
Gulliga detaljer i arkitekturen i Sitges
Montserrat

Nu är det snart dags för midterm exams, så nu måste jag återgå till plugget!

Adéu,

Cora


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *