Hejsan från ett regnigt Leuven! 

Lite kort om oss först: Vi heter Mathilde och Adrian, och hemma i Lund läser vi varsin kandidat, i freds- och konfliktvetenskap respektive statsvetenskap. För snart ett år sen hade vi som par den sjuka turen att bli nominerade till samma universitet för vårt utbyte.

Sedan snart två månader tillbaka bor vi i den lilla belgiska staden Leuven som ingen av oss hade hört talas om innan det var dags att söka utbyte… Vi lyckades hitta en lägenhet med en liten balkong där vi trivs jättebra! Trots att staden har ungefär lika många invånare som Lund så känns Leuven mycket större och mer levande, och antalet barer, restauranger och butiker är nog mer jämförbart med Malmö. Trots detta känns det som en bra balans mellan storlek och mysighetsfaktor – en riktig toppenstad helt enkelt! Men att det är en studentstad märks väldigt tydligt, framför allt på helgerna när i princip alla belgiska studenter åker hem till sina föräldrar. På fredags- och söndagskvällar får man därför akta sig för “resväskemaffian” vid tågstationen, d.v.s. alla studenter som tar hem sina smutsiga kläder och får de tvättade över helgen…

Eftersom vi studerar samhällsvetenskapliga ämnen har vi turen att ha vårt campus beläget centralt i stan med gångavstånd till det mesta. Detsamma gäller för ekonomi-, humaniora-, och juridikstudenter. Än en gång visar Leuven sin likhet till Lund genom att dessa ämnen håller till i de fina gamla husen i stadskärnan, medan teknologer och naturvetare är förvisade till ett stort parkliknande campus en bit utanför staden.

Universitetsbiblioteket
Utsikten från tornet

Det bjuds på mycket studentliv! Alla utbildningar tillhör en “kring” (typ jämförbart med kår eller studentförening) som anordnar fester och andra aktiviteter, och vissa har sina egna barer inne i stan. Utöver alla “kringen” finns det även andra studentföreningar, till exempel ESN (Erasmus Student Network) som var med och anordnade vår insparksvecka. För ungefär en vecka sedan var det dags för Leuvens största studentarrangemang: 24-urenloop! Det är ungefär vad det låter som, en stafettävling där alla “kringen” tävlar om vem som kan springa flest varv runt en bana på 24 timmar. Runt om tävlingen fanns det massa barer, mat, och dansgolv samt hus och tält som studenterna själv hade snickrat ihop och målat, vilket förde tankarna till Lundakarnevalen. Sjukt kul!

Skulle man tröttna på studentlivet och likheterna med Lund är det bara att ta tåget 25 minuter bort till storstaden Bryssel eller till någon annan av de pittoreska städerna i Belgien. Halvvägs in i resan byts språket på utropen från nederländska till franska och när man är framme känns det som att man kommit till ett helt annat land. Belgien är ett väldigt uppdelat land mellan de olika regionerna, och många ser sig som flamländare eller valloner i första hand, och belgare i andra hand. Adrians föreläsare i belgisk politik har beskrivit det som att Flandern och Vallonien är ett gammalt par som knappt pratar med varandra och enbart håller ihop på grund av det lilla barnet Bryssel. Splittringen visar sig också i att universitetet vi pluggar på, KU Leuven, på 60-talet delades upp i två: ett nederländsktalande som stannade kvar här i Leuven, och ett fransktalande, UCLouvain, för vilket man byggde en helt ny stad, Louvain-la-Neuve, i Vallonien. Ett fascinerande land med andra ord, speciellt för oss som pluggar politik.

På tal om Bryssel, så hade vi och några andra svenskar vi träffat här bestämt oss för att gå på Sverige–Belgien-matchen för några veckor sedan. Det var ju meningen att bli en trevlig grej och började roligt med att vi stod och snackade fotboll med en massa urskånska gubbar, men som ni nog läst i nyheterna slutade kvällen något speciellt. Det var en ganska omskakande upplevelse att inleda utbytet med, men vi är så tacksamma för den professionella evakueringen av arenan och hur hjälpsamma alla var.

Studierna här har lite högre tempo än i Lund, kanske främst p.g.a. att man läser fem eller sex kurser samtidigt, och sen är även stämningen striktare och mer formell. Något som förvånade oss var att vi läser många av våra kurser tillsammans med masterstudenter, och den enda skillnaden är att vi inte blir lika hårt bedömda på tentorna. Det märks verkligen på kursernas nivå och emellanåt blir det rätt så mycket plugg… Men, en positiv sak är att trots att vi tillhör Faculty of Social Sciences har vi möjlighet att läsa kurser från andra fakulteter också. Mathilde läser till exempel två kurser vid Faculty of Arts, vilket ger en trevlig variation.

Det var allt för oss för den här gången, vi hoppas att ni har fått en liten inblick i hur det är här i Leuven och Belgien! Vi är i alla fall väldigt nöjda med att ha hamnat här!

Tot ziens!


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *