Hejhej!

Efter snart 4 månader i Glasgow är jag nu hemma i Lund igen. När mina nära och kära ställer frågan: “Hur har du haft det?” är det första jag säger “Bra!”. Det är ett så litet och obetydande ord, men jag vet inte vad jag ska säga eftersom det är helt omöjligt att kort sammanfatta min upplevelse. I detta blogginlägg tänkte jag dock försöka mitt bästa med att bena ut de olika delarna av mitt utbyte och ge mina slutgiltiga tankar.

Glasgow University Campus

Sedan senaste inlägget har det hänt väldigt mycket, jag har bland annat haft tentaperiod. Månaden som ledde upp till tentaperioden var intensiv med en massa inlämningar. När jag precis hade blivit klar med alla mina inlämningar, var det dags att börja plugga till tre tentor. Jag hade två salstentor, en i Public Economics och en i Economics of Poverty. Den tredje tentan var en 24-timmars tenta i Behavioural Economics. Jag hade oturen att få alla mina tentor schemalagda samma vecka, med en dags mellanrum. Eftersom terminen i Glasgow är kortare har man bara en tentaperiod, när man i Lund brukar ha minst 2. Jag tyckte detta var otroligt stressigt. Dessutom finns det inte omtentor på samma sätt som i Lund, så om man inte blir godkänd får man inte ihop alla sina högskolepoäng.  

Själva salstentamen ser annorlunda ut då de är mellan 1-2 timmar långa. Mina salstentor var båda två timmar. Jag skrev tentorna på ett ställe som heter Scottish Event Campus som ligger cirka 20 minuter från campus. Det består av gigantiska salar som flera olika studenter sitter och skriver i samtidigt. Väggarna, taket och golvet var svarta och längst fram i salen var det en stor klocka med tiden. Om jag skulle göra en skräckfilm om salstentor skulle det vara den perfekta inspelningsplatsen. 

Sammanfattningsvis har undervisningen i alla kurser förutom Environmental Economics varit bra. Kurserna har varit väldigt intressanta och har haft förvånansvärt givande inlämningar. Däremot gillade jag inte tentaperioden och intensiteten under terminen. I Lund är arbetsbördan mer utspridd under terminen jämfört med i Glasgow, vilket jag uppskattar. 

Promenaden från mitt boende till universitet

Utöver skolan har jag älskat Glasgow. Jag har framförallt hittat vänner för livet. Stadens slogan ljuger inte när de säger att “people make Glasgow”. Jag har framförallt fått många goda vänner från mitt handbollslag. Att engagera sig i universitetslag är nog ett av mina främsta tips om du ska på utbyte. Handbollslaget har varit som en extra familj för mig under utbytet. Vi hade regelbundna socials och jag tränade med dem två gånger i veckan. Det är därför väldigt naturligt att man blir nära eftersom man träffas ofta och har ett gemensamt intresse. Några exempel på de socials jag gått på är sesh-bingo, biljardturnering, drinking game tournament och Christmas dinner. 

Christmas dinner med handbollslaget
Handbollsträning

Glasgow som stad är väldigt trevligt och det finns så mycket roligt att göra. Det som jag har uppskattat mest är alla underbara restauranger och det fenomenala utelivet. I West End där jag bodde var mina favoritrestauranger pizzeria Sano, Dayo Ramen och Silla Korean. De bästa uteställena är enligt mig BOX, The Garage och Polo. Sen finns det en hel drös med fantastiska pubar också.

The Garage
BOX

Glasgow har ett rykte för att ha höga nivåer av kriminalitet och droganvändning. Jag skulle säga att detta stämmer till viss del, men det är inget man märker särskilt mycket. Det har inte påverkat mig särskilt mycket förutom att man bör ta en Uber hem från klubben på natten, men så är det i alla större städer. Kriminaliteten har dessutom minskat mycket de senaste åren. 

Vad gäller boende, så var jag nöjd med mitt sista boende på Kelvinhaugh Gate trots högre hyra och sämre boendestandard än Lund. Om ni ska åka till Glasgow är detta något man måste förbereda sig på. För mig var boendet den största kulturchocken. Jag hade dock världens bästa flatmates som gjorde det värt det. 

Min flatmate dagen jag åkte hem<3

Allt som allt har jag haft världens bästa tid och jag har utvecklats väldigt mycket. Upplever att jag blivit mer mycket mer självständig. Sedan har såklart min engelska förbättras också. Jag har fått fantastiska vänner som jag definitivt kommer åka tillbaka och besöka inom en snar framtid. Jag har fått spela en massa handboll och utvecklas på den fronten också. När man åker på utbyte finns det såklart alltid dåliga aspekter, men för mig har det positiva vägt tyngre. Glasgow kommer alltid ha en speciell plats i mitt hjärta. 

Jag och mina fina vänner<3

Mina bästa tips: 

  • Om du är osäker eller undrar något va ej rädd för att maila. Jag har skickat hur många mail som helst under mitt utbyte haha. 
  • Engagera dig i en förening eller börja spela en sport.
  • Kolla upp boende i förväg noga så du vet hur mycket det kommer kosta och vad du kan förvänta dig.
  • Läs lätta kurser så att du har tid att hitta på roliga saker och inte behöver spendera hela ditt utbyte med att plugga.  

Tack och adjö från mig! 

Hanna


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *