Hej lupef!

Mitt namn är Anna och jag pluggar sista terminen på pol kand med NEK inriktning.

Nu under våren gör jag praktik på utrikesdepartementet, vilket jag tänkte dela med er!

Jag sitter på UDs enhet för handelspolitik och EU:s inre marknad (UD HI for short). Här fokuseras det på ett brett spektrum av arbetsuppgifter inom handelspolitik. Det innebär bland annat att analysera och forma Sveriges position i internationella handelsfrågor, samt att övervaka och påverka utvecklingen av EU:s fria rörlighet av varor, kapital, personer och tjänster.  

De två första praktikveckorna har fullständigt flugit förbi, och har varit bättre än jag vågat hoppats på. Kollegorna på enheten har gett mig ett varmt mottagande och varit hjälpsamma med att komma in i UDs arbetssätt. Här används det nämligen förkortningar i överflöd och tydliga format finns för alla dokument och texter. Något jag snabbt märkte var att det finns en vana för praktikanter på UD, vilket inkluderar tillgång till mängder med gamla dokument och instruktioner. Detta var överväldigande i början men samtidigt har det underlättat massor att kunna ta del av tidigare praktikanters arbeten. Nu är vi totalt tre stycken praktikanter på min enhet, vilket jag har uppskattat mycket då man lätt kan samarbeta och utbyta funderingar (och inte känna sig ensam om att vara ny och förvirrad). 

Mina dagar har innehållit att läsa på om enhetens aktuella frågor, hantering av en hel del mail och att få följa med på en massa spännande möten. Utöver det har vi haft mingel med praktikanterna på UDs andra enheter. Det verkar som att alla praktikanter ska ses på fredagar för lunch i departementens gemensamma restaurang, vilket känns väldigt kul!

Trots en intensiv start är jag så taggad på vad det kommer bli av denna praktik. Jag tror att den kommer att vara extremt lärorik, och det känns kul att få arbeta med så intressanta och aktuella ämnen. Nästa gång ska jag berätta lite mer om mina arbetsuppgifter. Hoppas ni vill fortsätta läsa!

Anna

Utrikesdepartementets huvudkontor på Gustav Adolfs torg

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *